zimno mi w czasie jazdy |
Autor |
Wiadomość |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2020-06-02, 09:42 zimno mi w czasie jazdy
|
|
|
znaczy pasażerom z tyłu
ogrzewanie kabiny działa jak gupie
a ciepłe powietrze nie chce iść dalej na zabudowę, wymuszenie obiegu przez uchylanie czegoś z tyłu niewiele pomaga
co robię źle
i przy okazji pytanie o piecyk w czasie jazdy - niestety gaśnie
czy dokładacie coś od strony czerpni od spodu żeby uspokoić powietrze pobierane ?
czy przedłużenie kominka coś pomoże ? |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
wędrowiec
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
|
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/419 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2020-06-02, 10:15
|
|
|
Mutek już nie pozna dawnego sprzętu
Jak masz miejsce, to zamontuj nagrzewnice. |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2020-06-02, 10:26
|
|
|
Wiadomo, że w przestrzeni pasażerskiej będzie chłodniej ze względu na kubaturę. Ale ja robię tak, że daję ogrzewanie na maxa i puszczam tylko środkowymi kratkami. A one są skierowane prosto w przestrzeń pasażerską.
Jak miałem ogrzewanie na szyby, stopy itd to też faktycznie niewiele ciepła dostawało się do tyłu. Kotłowało się tylko w kabinie. Ale odkąd daję tylko frontem to jest względnie dobrze. Znaczy się ja się nie pocę a z tyłu nie jest zimno. Testowane w temperaturach 0-5 stopni. Nie miałem okazji jeździć jak było zimniej.
Jeżeli to nie pomaga to najprostsze odpalić trumę (właśnie owiewka się przyda). Opcja z nagrzewnicą to już luksus ale właśnie trochę zabawy. |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2020-06-02, 10:58
|
|
|
nagrzewnica odpada - za dużo dłubania i szkoda wagi i miejsca
ale ze środkowym nawiewem pomysł przyszedł mi teraz - jakaś rura przedłużająca bezpośrednio "na pokoje"
osłonka na czerpnię - macie jakies fotki, miejsca mam od groma, tylko inspiracji mi trza |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2020-06-02, 11:00
|
|
|
Comsio napisał/a: | Mutek już nie pozna dawnego sprzętu
|
ogrom pracy zrobiony i jeszcze trochę do zrobienia
ale zewnętrznie niewiele się zmienia , nadal wygląda jak wyglądał |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

|
Wysłany: 2020-06-02, 11:17
|
|
|
Ja nie wiem jak w Twoim są ułożone kanały grzewcze ale w takim razie może faktycznie z któregoś kanału "podprowadzić" nawiew na tył? U mnie na przykład pod konsolą, przed drążkiem biegów jest taka duża pucha gdzie powietrze ogrzewania nóg jest na boki rozprowadzone. Wywierciłbym otwory i podłączył dwa przewody trumy prowadząc je po podłodze do przedziału pasażerskiego. U mnie nawet by to się nieźle udało.
Ale może jednak wystarczy dyfuzory środkowe ustawić w tył? :D masz ducato I ??
Widzę po zdjęciach D1 że masz frontową kratkę. Daj nawiew na gorąco, trzeci, czwarty bieg wentylatora na front i wszystkie inne boczne zamknij. W zasadzie cały pęd gorącego powietrza powinien trafiać do przedziału pasażerskiego. |
 |
|
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2020-06-02, 12:01
|
|
|
marek230482 napisał/a: | Ale może jednak wystarczy dyfuzory środkowe ustawić w tył? :D masz ducato I ??
Widzę po zdjęciach D1 że masz frontową kratkę. Daj nawiew na gorąco, trzeci, czwarty bieg wentylatora na front i wszystkie inne boczne zamknij. W zasadzie cały pęd gorącego powietrza powinien trafiać do przedziału pasażerskiego. |
ducato II
zobaczę co się da zrobić z oddzielnym doprowadzeniem
nawiew "tylko środek, cała moc i pełne grzanie" daje marny skutek - nadal w kabinie sauna a do tyłu mało leci
sprawę pogarsza stała podłoga alkowy - przez to jest małe przejście i mało powietrza leci, jakby była podnoszona to było by fajniej z wymianą
a ja lubię rześko a kabinie więc wypuszczenie ciepłego prosto na pokój by najbardziej rozwiązało problem |
|
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

|
Wysłany: 2020-06-02, 12:33
|
|
|
To po zdjęciach z DII widzę, że jest gorzej z wyprowadzeniem nawiewu. Ale może pod konsolą jest dostęp do mieszacza z którego wyprowadzisz rurę na tył?
Ale wracając do tematu nagrzewnicy to może wcale nie jest to takie straszne? Węże wodne z trójnikami od instalacji gazowej a do tego jakiekolwiek nagrzewnice (można nawet za 50zł już kupić).
Całość dość łatwo poprowadzić (łatwiej znaleźć na to miejsce niż na rurę z powietrzem). |
 |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2020-06-02, 13:17
|
|
|
marek230482 napisał/a: | Ale ja robię tak, że daję ogrzewanie na maxa i puszczam tylko środkowymi kratkami. A one są skierowane prosto w przestrzeń pasażerską. |
A nie masz "przypadkiem" nagrzewnicy pod stolikiem ? Mamy zblizone modele i w moim jest. |
|
|
|
 |
wędrowiec
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
|
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2020-06-02, 13:28
|
|
|
marek230482 napisał/a: | To po zdjęciach z DII widzę, że jest gorzej z wyprowadzeniem nawiewu. ........... |
zbadam temat
dodatkowo jeszcze muszę przerobić ogrzewanie trumy bo mam tylko jeden punkt w łazience i jeden w pokoju i proporcje rozdziału trzeba trochę zmodyfikować |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2020-06-02, 13:56
|
|
|
chris_66 napisał/a: | czy dokładacie coś od strony czerpni od spodu żeby uspokoić powietrze pobierane ? |
A ta czerpnia jest pod spodem - na pewno? Nie jest czasem z boku na ścianie? Te kominki prostokątne lub okrągłe nie tylko wyrzucają spaliny ale tez są czerpniami powierza. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2020-06-02, 14:01
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | chris_66 napisał/a: | czy dokładacie coś od strony czerpni od spodu żeby uspokoić powietrze pobierane ? |
A ta czerpnia jest pod spodem - na pewno? Nie jest czasem z boku na ścianie? Te kominki prostokątne lub okrągłe nie tylko wyrzucają spaliny ale tez są czerpniami powierza. |
do boilera mam z boku
do piecyka od spodu - wiem bo sam przegląd robiłem a niedawno wyciszałem tą szaloną konstrukcję |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

|
Wysłany: 2020-06-02, 14:56
|
|
|
Zaradek napisał/a: | A nie masz "przypadkiem" nagrzewnicy pod stolikiem ? Mamy zblizone modele i w moim jest. |
Niestety nie. Może dlatego bo mam pod obydwoma kanapami i stolikiem zbiornik wody - mam 200l. |
 |
|
|
|
 |
|