Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Beskid Śląski - Klimczok i Szyndzielnia
Autor Wiadomość
janekorka 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit campervan
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2020-06-09, 23:51   Beskid Śląski - Klimczok i Szyndzielnia

Witam.
W sobotę 6 czerwca byłem z rodziną w Beskidzie Śląskim - na Klimczoku i Szyndzielni. W piątek zastanawialiśmy się z żoną gdzie jechać: Pieniny - wiele razy tam byliśmy, Tatry to samo, w Beskidzie Sądeckim, Wyspowym , Żywieckim trochę pochodziliśmy już, ale w Śląskim jakoś mało razy mieliśmy okazję pochodzić. Decyzja podjęta - jedziemy Beskid Śląski. Teraz kwestia na jaką górę wychodzimy? Ja chciałem na Baranią Górę, ale żona powiedziała, że za długa trasa ( biorąc pod uwagę najmłodszego syna 2,5 roku). Zacząłem wertować internet i wpadłem na Klimczok i Szyndzielnię. Wyczytałem, że dobrze zacząć w miejscowości Bystra.
Chciałem jechać w piątek wieczór i przenocować , żeby w sobotę można było na spokojnie wyjść w góry, ale żona jeszcze nie wyraziła chęci. Najchętniej to by pojechała osobówką , a nie kampervanem, chyba obawia się , że kampervan to rocznik 1988 i może się rozkraczyć w drodze. Jednak udała się przekonać i pojechaliśmy naszym Fordem. Mnie się on bardzo spodobał. Mały, krótki nie ma problemu z parkowaniem, idealny na weekendowe a nawet kilkugodzinne wypady. Tak więc zapakowaliśmy co trzeba i pojechaliśmy. Do pokonania nie było dużo bo coś około 130km. Zajechaliśmy na fajny parking w Bystrej. Na Klimczok mieliśmy szeroką drogę wysypaną kamykami. Świetna na rowery. Trochę rowerzystów nas wyprzedzało. Zaskoczony byłem, że tyle elektryków można spotkać w górach. Fajna sprawa. Ja jednak chciałbym spróbować na rowerze bez silnika tam wyjechać, może kiedyś znajdę czas. Po dojściu do schroniska pod Klimczokiem ukazał się ładny widok, a po wyjściu na szczyt Klimczoka widoki naprawdę fajne. Spodobał mi się Beskid Śląski. Pięknie widać było Babią Góre, w tle wyłaniały się zaśnieżone Tatry, Skrzyczne pięknie przed nami się prezentowało. Byłem bardzo szczęśliwy i zastanawiałem się jak to możliwe, żeby dopiero mając 43 lata zauważyć , że jest niedaleko od Bochni Beskid Śląski. Po tyvh wspaniałych widokach udaliśmy się w kierunku Szyndzielni by później z Przełęczy Kołowrót udać się do Bystrej robiąc pętlę. Wycieczka udana. Czy był sens jechać kampervanem? Zdecydowanie tak. Można się spokojnie przebrać, dziecko oporządzić, skorzystać z toalety, ugotować coś do jedzeniea, picia i oczywiście nacieszyć się starym , ale własnym kampervanem, he, he. Beskid Śląski nam się spodobał i częściej będziemy tu zaglądać. Poniżej parę fotek oraz dołączam link do filmiku z tego wyjazdu
https://youtu.be/yIg-4zOpnz8

klimczok 5.jpg
Schronisko pod Klimczokiem
Plik ściągnięto 446 raz(y) 173,51 KB

klimczok 6.jpg
Na szczycie Klimczoka
Plik ściągnięto 446 raz(y) 48,57 KB

klimczok 8.jpg
Plik ściągnięto 446 raz(y) 81,3 KB

klimczok11.jpg
Plik ściągnięto 446 raz(y) 87,67 KB

Nowy film (2).Film_Migawka.jpg