|
|
Beskid Śląski - Klimczok i Szyndzielnia |
Autor |
Wiadomość |
janekorka
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit campervan
|
Wysłany: 2020-06-09, 23:51 Beskid Śląski - Klimczok i Szyndzielnia
|
|
|
Witam.
W sobotę 6 czerwca byłem z rodziną w Beskidzie Śląskim - na Klimczoku i Szyndzielni. W piątek zastanawialiśmy się z żoną gdzie jechać: Pieniny - wiele razy tam byliśmy, Tatry to samo, w Beskidzie Sądeckim, Wyspowym , Żywieckim trochę pochodziliśmy już, ale w Śląskim jakoś mało razy mieliśmy okazję pochodzić. Decyzja podjęta - jedziemy Beskid Śląski. Teraz kwestia na jaką górę wychodzimy? Ja chciałem na Baranią Górę, ale żona powiedziała, że za długa trasa ( biorąc pod uwagę najmłodszego syna 2,5 roku). Zacząłem wertować internet i wpadłem na Klimczok i Szyndzielnię. Wyczytałem, że dobrze zacząć w miejscowości Bystra.
Chciałem jechać w piątek wieczór i przenocować , żeby w sobotę można było na spokojnie wyjść w góry, ale żona jeszcze nie wyraziła chęci. Najchętniej to by pojechała osobówką , a nie kampervanem, chyba obawia się , że kampervan to rocznik 1988 i może się rozkraczyć w drodze. Jednak udała się przekonać i pojechaliśmy naszym Fordem. Mnie się on bardzo spodobał. Mały, krótki nie ma problemu z parkowaniem, idealny na weekendowe a nawet kilkugodzinne wypady. Tak więc zapakowaliśmy co trzeba i pojechaliśmy. Do pokonania nie było dużo bo coś około 130km. Zajechaliśmy na fajny parking w Bystrej. Na Klimczok mieliśmy szeroką drogę wysypaną kamykami. Świetna na rowery. Trochę rowerzystów nas wyprzedzało. Zaskoczony byłem, że tyle elektryków można spotkać w górach. Fajna sprawa. Ja jednak chciałbym spróbować na rowerze bez silnika tam wyjechać, może kiedyś znajdę czas. Po dojściu do schroniska pod Klimczokiem ukazał się ładny widok, a po wyjściu na szczyt Klimczoka widoki naprawdę fajne. Spodobał mi się Beskid Śląski. Pięknie widać było Babią Góre, w tle wyłaniały się zaśnieżone Tatry, Skrzyczne pięknie przed nami się prezentowało. Byłem bardzo szczęśliwy i zastanawiałem się jak to możliwe, żeby dopiero mając 43 lata zauważyć , że jest niedaleko od Bochni Beskid Śląski. Po tyvh wspaniałych widokach udaliśmy się w kierunku Szyndzielni by później z Przełęczy Kołowrót udać się do Bystrej robiąc pętlę. Wycieczka udana. Czy był sens jechać kampervanem? Zdecydowanie tak. Można się spokojnie przebrać, dziecko oporządzić, skorzystać z toalety, ugotować coś do jedzeniea, picia i oczywiście nacieszyć się starym , ale własnym kampervanem, he, he. Beskid Śląski nam się spodobał i częściej będziemy tu zaglądać. Poniżej parę fotek oraz dołączam link do filmiku z tego wyjazdu
https://youtu.be/yIg-4zOpnz8
klimczok 5.jpg Schronisko pod Klimczokiem |
 |
Plik ściągnięto 446 raz(y) 173,51 KB |
klimczok 6.jpg Na szczycie Klimczoka |
 |
Plik ściągnięto 446 raz(y) 48,57 KB |
klimczok 8.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 446 raz(y) 81,3 KB |
klimczok11.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 446 raz(y) 87,67 KB |
Nowy film (2).Film_Migawka.jpg Nasz kampervan na parkingu |
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 709,51 KB |
Nowy film (2) (2).Film_Migawka.jpg Wyruszamy na szlak |
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 530,63 KB |
Nowy film (2) (3).Film_Migawka.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 470,88 KB |
Nowy film (2) (4).Film_Migawka.jpg Trochę obładowany. Wolno bo wolno, ale do celu dotarłem |
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 909,2 KB |
klimczok7.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 120,52 KB |
klimczok9.jpg Fajne klimaty w drodze powrotnej |
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 168,12 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|