Zakup integry |
Autor |
Wiadomość |
markoni7
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethleffs
Nazwa załogi: Marki
|
Wysłany: 2020-06-17, 15:48 Zakup integry
|
|
|
Witam wszystkich, jestem tu nowy i z wielkim zainteresowaniem czytam wasze porady i kącik DIY. Witam i pozdrawiam "pozytywnie zakręconych"
Szukam jakiegoś interesującego kampera w cenach do 80kzł. Przeglądałem ogłoszenia i zaciekawiła mnie Integra z ogłoszenia:
https://www.olx.pl/oferta...html#09b6321633
może ktoś ma jakieś sugestie, na co zwrócić uwagę, czy w ogóle warto się tym interesować?
Czy posiadając integrę należy się mocno obawiać wymiany szyby czołowej (dostępność, cena).
Integry mają zwykle znacznie większe masy własne niż półintegry czy to duży minus (pozostaje jakieś 400kg do DMC?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2020-06-17, 16:52
|
|
|
Nismann to bardzo markowa, solidna i.....ciężka zabudowa
akurat ten kamper nie ma żadnej ładowności,
bo pusty waży pon ad 3,5t,
a szyba? no cóż podobno własciciele integrali nie rozmawiają o cenach |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2020-06-17, 17:53
|
|
|
Widzę , że to kilkanaście kilometrów ode mnie.
Jestem wstanie powąchać czy coś jest w nim czuć.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
markoni7
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-06-17, 18:10
|
|
|
Rozmawiałem z właścicielem i rzeczywiście samochód był powyżej 3,5 tony ale właściciel po sprowadzeniu po kilkumiesięcznej walce z urzędami (pisma od producenta) obniżył wage w papierach na do 3,5t. Twierdzi że wazył i pojazd ma 3100 masę własną. Pojazd ma w dowodzie 3 osoby i to też jest lekki minus.
Czytałem, że ta zabudowa jest solidna i tylko to mnie przekonuje bo wydaje mi się, że w tych pieniądzach można kupić półintegre o kilka lat młodszą.
Alternatywą jest n.p.
https://www.otomoto.pl/of...-ID6D9rfJ.html?
i
https://www.otomoto.pl/of...-ID6CRxgH.html?
Co sądzicie o tych wyborach, poradzcie proszę bo dylemat jest duży a moja wiedza tylko teoretyczna.
Samochód potrzebuję dla dwóch lub 2+1 osób.
Andrzeju jeśli miałbyś czas i ochotę zobaczyć kampera to byłbym wielce zobowiązany. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2020-06-17, 18:51
|
|
|
jestesm fannem integry, ale faktycznie waga tego Nissmana jest problemem . Gdyby tej wagi nie przekombiował i zostawił na C to super auto.
Ta półintegra 2002 rok , długa, wygląda baaardzo fajnie. Powinieneś ją obejrzeć. Odrębny prysznic doceni kobieta |
|
|
|
 |
arti33
trochę już popisał
Twój sprzęt: Elnagh T-Loft 450 3.0L 180KM Automat
Nazwa załogi: Artuś
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2017 Piwa: 1/1 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2020-06-17, 20:42
|
|
|
Mam półintegrę i był pomysł zmiany na integrę.
Po paru miesiącach szukania, wąchania, oglądania, jestem nadal fanem półintegry.
Półintegra najlepszy stosunek wagi do ceny, funkcjonalności do aerodynamiki, dostępności części do przedniej części auta itd. , itd. …………. |
_________________ Caravanig to wolność. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2020-06-17, 21:25
|
|
|
Burstner zabudowa fajna jeszcze w tym roczniku nie liczyli , nie mieli zatrudnionych w marketingu, więc porządna,
Ja mam z 2017 r. i podłogę już poprawiałem po fabryce bo nie policzyli tak jak powinni, a gwarancja już przeszła.
warto podjechać i na żywo zobaczyć. a tak jak już kolega wspomniał ceny części zamiennych do półintergy dostępność cena nieporównywalna. |
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
 |
|
|
|
 |
fan
zaawansowany
Twój sprzęt: Fleurette Discover 73 LM
Nazwa załogi: ola i benek
|
Wysłany: 2020-06-17, 21:25
|
|
|
Czytałem, że ta zabudowa jest solidna i tylko to mnie przekonuje bo wydaje mi się, że w tych pieniądzach można kupić półintegre o kilka lat młodszą.
mlodsz tak alle... |
_________________ Je ne cherche pas, je trouve
Pablo Picasso |
|
|
|
 |
Milki
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Esterel 31 LD
Nazwa załogi: M&M
|
Wysłany: 2020-06-17, 21:40 Re: Zakup integry
|
|
|
markoni7 napisał/a: |
Czy posiadając integrę należy się mocno obawiać wymiany szyby czołowej (dostępność, cena). |
Są co najmniej dwa sposoby aby się tego nie obawiać:
1. Dobra polisa ubezpieczeniowa
2. Sprawdzenie PRZED zakupem z czego pochodzi szyba i czy jest do kupienia i za ile.
Mnie też straszono a okazało się że mam standartową szybę ze starego Merca i kosztuje niecałe 500 zeta. Aż się zastanawiałem czy sobie nie kupić "na zaś"
Cytat: |
Integry mają zwykle znacznie większe masy własne niż półintegry czy to duży minus (pozostaje jakieś 400kg do DMC?
|
ZAWSZE jest coś za coś.
Pytanie co jesteś gotów poświęcić albo na czym najbardziej ci zależy...
Z tego co się spotkałem to kampery generalnie podobnie jak ludzie zresztą mają problem z nadwagą
A najlepiej to przed zakupem w ramach jazdy próbnej zajechać na skład opału czy czegoś podobnego gdzie maja wagę i można sprawdzić RZECZYWISTĄ masę pojazdu.
Wtedy nie ma wątpliwości.
Dobrej decyzji życzę!
Aha!
Do niedawna podobnie jak Ty najprawdopodobniej oceniałem kampery przez pryzmat rocznika. Dziś przyznam rację komuś kto mi to wtedy napisał że to nie jest najlepsza metoda.
Dziś nowsze wcale nie oznacza lepsze czy trwalsze. |
_________________ Jak chcem to mogem |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
markoni7
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-06-17, 21:46
|
|
|
Czyli jednak półintegra jest lepszym rozwiązaniem( i tańszym w eksploatacji)?
Ale poddam do dyskusji co sądzicie o fakcie, że w/w integra ma solidna zabudowę( trwałość), ogrzewanie podłogowe cieczowe (zamiast grzejnika), osobny prysznic.
Półintegrę można kupić trochę taniej, różnice między ofertami z góry strony to również kabina na Ducato II w integrze vs Ducato II lift w półintegrze(bardziej funkcjonalna deska).
Skołowany jestem ktoś ma pomysł na złoty srodek czyli w miare komfortowo a jednocześnie nie zabójczo dla kieszeni. |
|
|
|
 |
Milki
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Esterel 31 LD
Nazwa załogi: M&M
|
Wysłany: 2020-06-17, 22:05
|
|
|
markoni7 napisał/a: | Czyli jednak półintegra jest lepszym rozwiązaniem( i tańszym w eksploatacji)? |
Bo szyba czołowa tansza?
Czy co takiego stanowi o tym?
Cytat: | Ale poddam do dyskusji co sądzicie o fakcie, że w/w integra ma solidna zabudowę( trwałość), ogrzewanie podłogowe cieczowe (zamiast grzejnika), osobny prysznic. |
Nie ma takiej zabudowy która by się TIRowi oparła...
Na tych zdjęciach nawet dobrze budy nie widać więc nie bardzo widzę to cudo.
Trwałość bo co takiego ma?
Ogrzewanie mam też niegrzejnikowe ale też nie podłogowe. Różne są drogi do celu? Czy to jest lepsze? Nie wiem...
Osobny prysznic: no cóż...
Osobiście oddałbym te 60 cm z długości swojego na rzecz krótszej całej budy i wcale nie byłbym zły na producentów.
Ale jak wyżej: zawsze coś za coś.
Półintegrę można kupić trochę taniej, różnice między ofertami z góry strony to również kabina na Ducato II w integrze vs Ducato II lift w półintegrze(bardziej funkcjonalna deska). |
Deska jest deska. Ile czasu przy niej siedzieć będziesz?
Ale to moja opinia. [/quote]
Skołowany jestem ktoś ma pomysł na złoty srodek czyli w miare komfortowo a jednocześnie nie zabójczo dla kieszeni. |
Umiesz liczyć licz na... No właśnie!
Zrób sobie listę plusów i minusów.
Ustal co jest dla CIEBIE priorytetem.
Oceń stan faktyczny pojazdów
Podejmij decyzję.
A potem zmierz się z tym co narobiłeś
Miłego kminienia ! |
_________________ Jak chcem to mogem |
|
|
|
 |
markoni7
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-06-17, 22:39
|
|
|
Fajnie, że możemy wyrażać własne opinie i wrzucać swoje"trzy grosze". Bardzo je cenię i próbuję wyciągać własne wnioski. Kiedyś tez myślałem,że trochę krótszy to wygodniej podczas jazdy, manewrowania i parkowania, ale wtedy wybór padłby na campervana. A jednak chyba rozmiar ma znaczenie bo i tak wywalamy kupę kasy na tę przyjemność więc dodajmy sobie odrobinę więcej "wolności ".
Co do zabudowy to uważam, że dla podróży we dwoje nie chciałbym się wspinać na łożko typu alkowa a wolę mieć je z tyłu pojazdu. Spanie na "stoliku" to też nie to (wolę lepszy komfort).
Myślę dalej (co kupić) |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2020-06-18, 07:41
|
|
|
Przeczytałem wpisy i nie wiem czy mam jechać oglądać integre czy temat już nie aktulny.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-06-18, 09:40
|
|
|
markoni7 napisał/a: | ...
Odważę się stwierdzić, że 95% pierwszych kamperów nie są ostatnimi i zazwyczaj zmiana następuje jak kamperowanie wejdzie w geny użytkownika, potem z rosnącym doświadczeniem kupuje się kampera jakiego się naprawdę chce, a trzeci kamper to już niemal pełne trafienie w oczekiwania.
Kupując pierwszego, doradziłbym nie wybierać pomiędzy rodzajami zabudów, a raczej pod kątem szybkiej odsprzedaży i tu w grę wchodzi stan techniczny budy, wyposażenie dodatkowe i oczywiście obecność chociaż małego garażu.
Alkowy też się bardzo dobrze sprzedają, gdyż to zabudowa dla rodzin z dziećmi. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
szkl
zaawansowany

Twój sprzęt: Carthago
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Mar 2020 Piwa: 12/2 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-06-18, 09:41