Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TRUMA Combi 4 - problem z ciepłą wodą
Autor Wiadomość
rydran 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-07-21, 00:13   TRUMA Combi 4 - problem z ciepłą wodą

W moim kamperze mam ciśnieniową instalację wodną z pompą która napełnia Trume Combi 4
Ostatnio zauważyłem że ilość samej ciepłej wody po podgrzaniu drastycznie się zmniejszyła .
Po otwarciu tylko jednego kranu wyleci około 1 litra ciepłej wody. Ale w celu sprawdzenia opróżniłem zbiornik przez zawór Frost Control i otrzymałem w podstawionym pod samochodem wiaderku pozostałą część ciepłej wody. Dlaczego całość podgrzanej wody nie wyleci przez kran ?
Nadmieniam że po otwarciu kranu pompa pracuje i uzupełnia wodę w zbiorniku. Na wyjściu z pieca ciepłej wody jest zainstalowana złączka kątowa z zaworem napowietrzającym może ten zawór jest uszkodzony . Pozostałe elementy pieca jak ogrzewanie i ujęcia zimnej wody działają prawidłowo. Proszę użytkowników o pomoc !
Postaw piwo autorowi tego posta

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 331/84

Wysłany: 2020-07-21, 08:40   

Nie dopatruj sie winy pieca , a ukladu wodnego. Moim zdaniem masz zapowietrzony uklad wody.
Przejrzyj dokladnie polaczenia wezy doprowadzajacych i sprawdz czy nie sa zgiete.

rydran 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-07-21, 10:23   

Dziękuję kolego . Wąż od zbiornika do pompki jest prosty bez załamań .Ale dalej nie wiem jaką rolę odgrywa ta złączka kątowa z zaworem napowietrzającym na ciepłej wodzie ?

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2020-07-21, 17:33   

nie wiem czy o tym samym mówimy ale tam jest zawór ODPOWIETRZAJĄCY, u mnie jest na wężyku od trumy i to w nim może być problem. Jak ciepła woda zostaje pobrana z bojlera to w to miejsce winna dostać się woda zimna a powietrze wypchnięte z bojlera. Podejrzewam że masz nie odpowietrzony bojler.
Zrób tak:
- odkręć kran np. w kuchni najpierw zimna woda i pompa - niech się napełni układ i odpowietrzy, jak przestanie bulkać z kranu powietrze to go zakręć
- analogicznie z ciepłą wodą pompa, odkręcany trochę ciepłą i czekamy aż przestanie wydobywać się powietrze z wodą (na raty pompujemy, zakręcamy i tak kilka razy)

Woda z kranu musi lecieć bez bulgotania i równo :idea

Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 33/10
Wysłany: 2020-07-21, 22:17   

dziwaczek napisał/a:
nie wiem czy o tym samym mówimy ale tam jest zawór ODPOWIETRZAJĄCY, u mnie jest na wężyku od trumy i to w nim może być problem. Jak ciepła woda zostaje pobrana z bojlera to w to miejsce winna dostać się woda zimna a powietrze wypchnięte z bojlera. Podejrzewam że masz nie odpowietrzony bojler.
Zrób tak:
- odkręć kran np. w kuchni najpierw zimna woda i pompa - niech się napełni układ i odpowietrzy, jak przestanie bulkać z kranu powietrze to go zakręć
- analogicznie z ciepłą wodą pompa, odkręcany trochę ciepłą i czekamy aż przestanie wydobywać się powietrze z wodą (na raty pompujemy, zakręcamy i tak kilka razy)

Woda z kranu musi lecieć bez bulgotania i równo :idea

To jest zawór dopowietrzajacy

rydran 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-07-21, 23:54   

Zimna leci z każdego kranu bez bulgotania i odpowiednim ciśnieniu .Natomiast z ciepłą jest problem . Myślę że zbiornik jest zapowietrzony .Zawór który jest to zawór napowietrzający który doprowadza powietrze do zbiornika po spuszczeniu wody na zimę przez zawór Frost Control. Czy twoja sugestia z odpowietrzaniem ciepłej wody ma być wykonana dla każdej baterii ?

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2020-07-22, 07:26   

Oki to jak tam chcecie z tym zaworem może i racja :idea - u mnie są chyb dwa, ten na rurce to na pewno zwrotny - nieistotne.

Wystarczy jeden kran, włącz pompę (zimna zakręcona) niech popompuje odkręć trochę kran ciepłej, zakręć i tak kilka razy aż przestanie bulgotać i pompa się wyłączy.
ps. dziwi mnie ze piszesz że z trumy zebrałeś wiaderko wody - coś mi tu nie pasuje?

rydran 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-07-28, 21:11   

Awaria usunięta. Do zbiornika Trumy wpadło małe zabrudzenie które częściowo zablokowało wylot ciepłej wody. Po odłączeniu przewodów zbiornika przedmuchałem niskim ciśnieniem i jest OK !.
Zaznaczam że pompka ma filtr mimo to nieczystość wpadła .Założyłem dodatkowy filtr z zaworem na wężu którym pobieram wodę do zbiornika czystej wody .
Dziękuję za pomocne informacje !

Odpowiedz do tematu