Dodatkowe fotele z homologacją + demontaż ściany |
Autor |
Wiadomość |
Funiaki
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Przyczepa + campervan Ducato
|
Wysłany: 2020-10-11, 19:00 Dodatkowe fotele z homologacją + demontaż ściany
|
|
|
Zaczynamy przebudowę, ale tak jak pewnie większość, który kupili dostawczaka, a chcą kempingowy specjalny ewentualnie osobowy, chcemy dołożyć fotele z dokumentacją i dokonać demontaży ściany grodziowej.
No i zaczyna się zabawa: kto, gdzie i za ile:
na razie znaleźliśmy Furgon dla Ciebie: ok. 12.000 z ławką i ok. 13.700 z fotelami (Bielsko Biała).
na stronie Vandalvana jest też info, że oni w AZ zabudowy busów dali ok. 7300 (Oblęgorek koło Kielc).
Szukamy czegoś w dobrej cenie i bliżej lubuskiego.
Jeszcze jedno -wiem, że jest wielu, którzy zapytają po co bawić się w firmę, czemu nie sami - jedna kwestia, dla nas bezdyskusyjna, przy samoróbkach bez stosownej dokumentacji nie będzie działać AC i OC, a jak ubezpieczyciel wypłaci i się połapie, to wystąpi z regresem.
Jak widzimy, że nowe fotele od forda Customa, składające się na płasko (idealne pod dodatkowe łóżko) są za ok. 2.000 do 4.000, to cena trochę mega droga.
Oczywiście po dołożeniu foteli resztę chcemy zrobić sami.
Pomocy |
|
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
Twój sprzęt: brak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2020-10-11, 21:14
|
|
|
tutaj macie cały temat o tym:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=25018
kilka stron pod koniec możecie postudiować
tutaj mój temat z rozkminami prawnymi:
https://www.camperteam.pl...t=35607&start=0
podsumowując każda firma, która robi zabudowy busów zrobi wam to co chcecie, oprócz tego co znaleźliście ja znalazłem firmę Hitbus z Krakowa, która cenowo wyjdzie pewnie po środku tych dwóch co podaliście
podsumowując - droga słuszna, ale do dzisiaj za bardzo nie wiem czemu te firmy chcą skasować 5-10k za same papier (koszt foteli z ich wstawieniem to jakieś 2-4k, w zależności od modelu i na taką cenę powyższe firmy się zgodzą spokojnie, jak wstawiasz tylko fotele - przy czym nie rozmawiałem z "Furgon dla Ciebie" na ten temat - ale jak już przychodzi do papierów, to cena rośnie do 10k
wygląda mi to trochę jak żerowanie na obecnej niejasnej sytuacji prawnej wokół tego tematu, przez co trochę mam ochotę iść pod prąd |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Funiaki
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-10-11, 21:34
|
|
|
Tomek84 napisał/a: | tutaj macie cały temat o tym:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=25018
kilka stron pod koniec możecie postudiować
tutaj mój temat z rozkminami prawnymi:
https://www.camperteam.pl...t=35607&start=0
podsumowując każda firma, która robi zabudowy busów zrobi wam to co chcecie, oprócz tego co znaleźliście ja znalazłem firmę Hitbus z Krakowa, która cenowo wyjdzie pewnie po środku tych dwóch co podaliście
podsumowując - droga słuszna, ale do dzisiaj za bardzo nie wiem czemu te firmy chcą skasować 5-10k za same papier (koszt foteli z ich wstawieniem to jakieś 2-4k, w zależności od modelu i na taką cenę powyższe firmy się zgodzą spokojnie, jak wstawiasz tylko fotele - przy czym nie rozmawiałem z "Furgon dla Ciebie" na ten temat - ale jak już przychodzi do papierów, to cena rośnie do 10k
wygląda mi to trochę jak żerowanie na obecnej niejasnej sytuacji prawnej wokół tego tematu, przez co trochę mam ochotę iść pod prąd |
Baaaardzo dziękuję.
Piwo w realu gwarantowane, doczytujemy brakujące wątki. |
|
|
|
 |
Funiaki
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-10-12, 08:28
|
|
|
By nie powielać wątków taka propozycja, by ten kto może wrzucał informacje o firmach - gdzie i za ile.
Ja poza 2 ww. rozesłałam zapytania jeszcze do 2 innych z netu, ale wszystkie daleko - jak dostanę informację - wrzucę odpowiedzi.
Pomóżcie proszę, jeśli macie namiary na firmy z zachodniej Polski. |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2020-10-12, 08:37
|
|
|
Funiaki napisał/a: | ale wszystkie daleko - jak dostanę informację - wrzucę odpowiedzi. |
wrzucaj, wrzucaj
dla Ciebie daleko, a dla innego blisko |
|
|
|
 |
Funiaki
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-10-12, 11:40
|
|
|
Tomek84 napisał/a: | Funiaki napisał/a: | ale wszystkie daleko - jak dostanę informację - wrzucę odpowiedzi. |
wrzucaj, wrzucaj
dla Ciebie daleko, a dla innego blisko |
Aktualizacja:
Firma K.Kielc- aktualna stawka 7.700 netto - ok. 9500 brutto ( z ich fotelami - nie można sobie włożyć swoich). |
|
|
|
 |
dukat
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: blaszano/laminatowy
|
Wysłany: 2020-10-12, 22:51
|
|
|
. czemu nie sami - jedna kwestia, dla nas bezdyskusyjna, przy samoróbkach bez stosownej dokumentacji nie będzie działać AC i OC, a jak ubezpieczyciel wypłaci i się połapie, to wystąpi z regresem.
Przepraszam idę siku......... |
|
|
|
 |
Funiaki
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-10-13, 14:19
|
|
|
dukat napisał/a: | :haha: . czemu nie sami - jedna kwestia, dla nas bezdyskusyjna, przy samoróbkach bez stosownej dokumentacji nie będzie działać AC i OC, a jak ubezpieczyciel wypłaci i się połapie, to wystąpi z regresem.
Przepraszam idę siku......... |
Rozumiem - kolega przerabiał i jemu się udało
Gratuluję, jednak samemu na takiego fuksa nie liczę |
|
|
|
 |
TomekM
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Sie 2011 Piwa: 25/24 Skąd: Tarnowskie Góry
|
|
|
|
 |
Funiaki
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-10-13, 18:46
|
|
|
Dziękuję, fajne rozwiązanie w rozsądnych pieniądzach.
Trzeba by było sprawdzic w OSKP czy własnym montaż z dokumentami z tej firmy załatwi temat, czy i tak musi te czynności dokonać firma ze stosownym wpisem PKD. |
|
|
|
 |
Meyer
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Iveco Daily
|
Wysłany: 2020-10-13, 19:12
|
|
|
Niestety idąc dalej tropem fachowców z ITS tylko patrzeć jak do przykręcenia koła potrzebne będą uprawnienia i co najmniej 3 lata doświadczenia w ITS. A może popatrzmy w stronę Anglii, Panowie inżynierowie. Można? Tak, tak ale szuflady będą puste. |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2020-10-13, 21:27
|
|
|
i do tego niby można zamontować siedzisko jakie się chce, czyli np. zwykłą gąbkę i robi za homologowany fotel?
problem w tym, że jeszcze trzeba dołożyć jakiś stelaż/konstrukcję do foteli
jest to jakiś pomysł, choć tak na 100% mnie nie przekonuje |
|
|
|
 |
TomekM
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Sie 2011 Piwa: 25/24 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2020-10-14, 10:35
|
|
|
Ta struktura ma jedna i tylko jedną zaletę - ma homologację. Z całą pewnością każdy z was zrobił by ja solidniej i taniej ale ... bez homologacji. A to słowo-klucz.
Odpowiadając Funiaki - przeróbkę wg rodzimego prawa może robić wyłącznie zakład uprawniony. Zapewne masz jakiś samochód i ktoś ci go naprawia. Ten ktoś o ile mam działalność na pewno ma właściwe PKD. Może zgodzi ci sie to firmować?
I jedna bardzo ważna sprawa - zastosowanie powyższej struktury spełnia warunek do zarejestrowania w PL ale ostateczna decyzja zależy wyłącznie od diagnosty i jego aktualnego "widzimisię". |
_________________ Misiów5
 |
|
|
|
 |
dukat
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2020-10-14, 12:47
|
|
|
POWTARZAM PO RAZ SETNY NIE POTRZEBA ZADNEJ HOMOLOGACJI ABY DOŁOZYC SIEDZENIE W AUCIE !!!!!! WY NAPRAWDĘ JESTEŚCIE WSZYSCY ''OCIEMNIALI'' ? (bez urazy))
HOMOLOGACJA JEST WYMAGANA NA DODATKOWE SIEDZENIA TYLKO I WYŁĄCZNIE PODCZAS ZMIANY PRZEZNACZENIA POJAZDU !!!!!!
NIE ZMIENIASZ PRZEZNACZENIA NIE POTRZEBUJESZ ŻADNYCH CHORYCH ZŁODZIEJSKICH HOMOLOGACJI.
OPAMIĘTAJCIE SIĘ !!!!!!! W PRZEPISIE JEST NAPIANE CZARNO NA BIAŁYM.
BŁAGAM NIE BRBNIJCIE W TO G...O GŁĘBIEJ. |
|
|
|
|
 |
dukat
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2020-10-14, 12:51
|
|
|
TomekM napisał/a: | Ta struktura ma jedna i tylko jedną zaletę - ma homologację. Z całą pewnością każdy z was zrobił by ja solidniej i taniej ale ... bez homologacji. A to słowo-klucz.
Odpowiadając Funiaki - przeróbkę wg rodzimego prawa może robić wyłącznie zakład uprawniony. Zapewne masz jakiś samochód i ktoś ci go naprawia. Ten ktoś o ile mam działalność na pewno ma właściwe PKD. Może zgodzi ci sie to firmować?
I jedna bardzo ważna sprawa - zastosowanie powyższej struktury spełnia warunek do zarejestrowania w PL ale ostateczna decyzja zależy wyłącznie od diagnosty i jego aktualnego "widzimisię". |
Oooo.... Mądrego to warto poczytać ,trafiłeś w punkt - w sam środek sedna sprawy. |
|
|
|
 |
|