|
Rura-brak odpływu wody z umywalki |
| Autor |
Wiadomość |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2020-10-13, 18:06 Rura-brak odpływu wody z umywalki
|
|
|
Muszę wymienić rurę elastyczną czyli przewód odpływowy z umywalki do zbiornika na wodę szarą.
Nie może to być przewód igielitowy zbrojony (tak było fabrycznie) ani wąż plastikowy odpływowy z pralki. Ponieważ odpływ jest "doskonale" schowany w zakamarkach nadkola, podwójnej podłogi itp.wiec ma zagięcia w wielu płaszczyznach pod kątem 90st. i nie ma dojścia. A woda zamiast spływać z umywalki to stoi 5-10min.
Jaką rurę elastyczną o średnicy około fi 19 o długości 2mb można kupić by dała się wyginać i nie traciła przekroju pod wpływem mrozu i upału (bo grzeje ją też rura Trumy) ??? Może z jakimiś drutami?
Pomóżcie |
| Ostatnio zmieniony przez LukF 2020-10-14, 12:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2020-10-13, 18:58
|
|
|
| A może masz syfonik pod umywalka i się zapchał? |
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2020-10-13, 19:03
|
|
|
To Ci uratuje żyć:)
W przenośni i dosłownie
to urządzene jest banalnie proste i powinno być na wyposażeniu kamperka jako dodatek do kilofa i saperki |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2020-10-13, 19:27
|
|
|
Wlodo, Dziwaczek,
O takie coś mi chodziło. Dzięki wielkie
Bim,
Za przepychacz dziękuję, spróbuję jeszcze spiralę do kanalizy ze sobą wozić
Darek61,
Wiem do czego jest syfon i jak go czyścić lecz to nie to |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2020-10-13, 19:28
|
|
|
Czy zwróciłeś uwagę że jak pojazd jest wypoziomowany na "0" to problem zanika ?
Bim ma rację urządzenie winno być na wyposażeniu.
Mocno się zastanów nad wymianą , stary w wielu miejscach jest zapięty opaskami zaciskowymi i to w miejscach dostępnych tylko przed zabudową ścianą zewnętrzną.
Tak dla przypomnienia wiele osób zapomina o czyszczeniu instalacji odpływowej a rury zarastają .... wszystkim a mechanicznie sprężyną nie poszalejemy więcej narobimy szkody niż pożytku |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2020-10-13, 19:38
|
|
|
| moskit napisał/a: | | Czy zwróciłeś uwagę że jak pojazd jest wypoziomowany na "0" to problem zanika ? |
Nie zwróciłem na to uwagi. Parking koło domu gdzie stoi kamper mam w poziomie...
Czy Ty również masz taki problem ? |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2020-10-13, 19:57
|
|
|
| Myślę, że u Ciebie nie powinien być źle zrobiony odpływ ale sprawdź. Wąż z odpływu zlewu powinien być skierowany w dół, dopiero dalej poziomo. Woda musi nabrać prędkości i wytworzyć podciśnienie + ciśnienie odpływu. Jeżeli będzie poziomo pod zlewem to występuje właśnie taki słaby odpływ. Drugim błędem jest podłączenie odpływu do dołu zbiornika zamiast do góry. Słup/poziom wody w zbiorniku powoduje, ze woda ze zlewu odpływa b. poowwoli. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2020-10-13, 20:22
|
|
|
| moskit napisał/a: | | Bim ma rację urządzenie winno być na wyposażeniu. |
Dziękuję za wsparcie |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-10-13, 20:25
|
|
|
| LukF napisał/a: |
...
O takie coś mi chodziło.
... |
Nie. Nie o takie coś Ci chodziło i to nie załatwi sprawy.
.
Masz kampera nowego, mój od fabrycznej nowości ma identyczny problem w zlewie i w umywalce. O dziwo pod prysznicem nie taplam stopami w stojącej wodzie choć są 2 odpływy metr niżej od zalewowej konkurencji
Problem rozgryzałem podczas rozpierduchy łazienki mojego byłego Burstnera z 1995r, był objaw taki sam i niestety nie wygrałem zbyt dużą przewagą. Wygrałem tylko jak mi Jarek Papamila zlew w Ikea kupił i przysłał z normalnym syfonem.
W Dethleffsie było identycznie lecz nie podejmowałem walki bo na gwarancji był i żadnych ingerencji bo won!!!
Konstrukcja syfonu jest poyepierdolotowa - bo se tak inżynierki w pedalskich rurkach i krawatach zmyślili nie mając pojęcia do czego służy śrubokręt.
Syfon jest przykręcony do zlewu/umywalki bezpośrednio od spodu, nie nadaje cieczy pędu a wręcz tłumi go.
Poziome podwórko też nie załatwi sprawy, dopiero ustawienie podłogi kampera w poziomie (w nowych dupa wysoko) może coś pomóc, ja m.in. dlatego zawsze i wszędzie przednimi kołami najeżdżam około +5 cm w górę a i tak jest pochylony na przód Powietrze z tylnych kół zacznę spuszczać i będzie git
Borykam się z tym problemem również w Matrixie od pierwszego mycia mordy w fabrycznie nowiuśkiej łazience i jak mnie to wreszcie vqrvi to roz... pracuję problem a wy mi przyznacie Nobla.
.
Ów "syfon" to ten kapsel od spodu co syfona tylko udaje, ale musi być bo będzie waliło kanalizą i do zaśnięcia drink nie będzie konieczny
Lub odwrotnie, dwa drinki koniecznie |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2020-10-13, 20:32
|
|
|
| wlodo napisał/a: | | Myślę, że u Ciebie nie powinien być źle zrobiony odpływ ale sprawdź. Wąż z odpływu zlewu powinien być skierowany w dół, dopiero dalej poziomo. Woda musi nabrać prędkości i wytworzyć podciśnienie + ciśnienie odpływu. Jeżeli będzie poziomo pod zlewem to występuje właśnie taki słaby odpływ. |
Ciekawe co piszesz. Jest tak jak napisałeś. Tyle, że syfon pod umywalką jest tak zbudowany, że ma odpływ poziomo. Dopiero rura elastyczna zmienia ten kierunek z poziomego na pionowy w dół. A dalej pod podłogą rura jeszcze dwa razy zmienia kierunek o około 90stopni
Co radzisz ? Spróbować z innym typem syfonu? Co ciekawe w zlewie kuchennym jest identyczny syfon i spływa w miarę normalnie (cudów też nie ma) |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2020-10-13, 20:39
|
|
|
Socale,
Z Twoich słów zrozumiałem, że też źle Tobie odpływa? TO CO Z TYM MOŻEMY ZROBIĆ? Bo nie będę stawiał krzywo kampera jak chcę zęby umyć lub się ogolić!!! |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2020-10-13, 20:54
|
|
|
| LukF, u mnie było podobnie w kuchennym zlewie.Odkręciłem syfon i nic wielkiego tam nie znalazłem,ale należy podłubać palcem w miejscu poziomej rurki tam był syf.Najprzyjemniejsze to nie jest ale niestety tylko palec grzebalec dał radę,spróbuj. |
| Ostatnio zmieniony przez darek 61 2020-10-13, 20:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-10-13, 20:55
|
|
|
Daruś, ale to nawet w nowych bez szlamu w rurce jest identyczny problem.
.
.
.
| LukF napisał/a: | Socale,
Z Twoich słów zrozumiałem, że też źle Tobie odpływa?
... |
Tak i to w trzech ostatnich kamperach!!!
Golę się prądem a zębów nie myję i problemu nie mam
A serio to trzeba rozebrać syfon, wyciąć w nim przekładkę/ściankę czyli pozbawić go syfonowania a prawdziwy syfon po udanych próbach umieścić w innym miejscu. W Adrii mogę robić co mi się podoba i tylko na ingerencje tracę gwarancję a nie na całość.
Trzeba też przemyśleć sprawę odpowietrzania zbiornika bo wpływająca woda musi wypchnąć powietrze, a te jak nie ma ujścia to stawia opór napływowi cieczy. Tego jeszcze nie zbadałem więc nic nie napiszę ale ten problem mógłbym autoryzowanym fachowcom zlecić:
Idole.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 94,15 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
|
|