|
Kolejny kamperek spłonął |
| Autor |
Wiadomość |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2021-09-19, 18:59
|
|
|
| Ciekawe co było przyczyną ? Bo najlepiej uczyć się na cudzych błędach bo nie kosztują. Teoretycznie trudno sobie wyobrazić przyczynę pożaru. Gaz i kuchnia zawsze pod kontrolą. Elektryka. Na każdym kroku bezpieczniki. Sprawdzałem działają. Więc co ? Ja nie palę więc tradycyjny papieros odpada. Przyjąłem także zasadę żadnego otwartego ognia. Żadnych świeczek nawet w szklanych kloszach. Co się może zapalić ? Właścicielowi tylko współczuć. |
|
|
|
 |
Anras
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hobby T550 AK FS
|
Wysłany: 2021-09-20, 09:54
|
|
|
| A może podpalenie? |
_________________ Pozdrawiam Bartek
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-09-20, 09:59
|
|
|
| Stawiam na elektryczne "modyfikacje" |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2021-09-20, 18:21
|
|
|
| Teoretycznie gdyby był podpięty pod 230 to oczywiście ale przy 12 v i bezpiecznikach na każdym obwodzie nie ma takiej możliwości. Sam testowałem nieco większe obciążenie albo spięcie i bezpiecznik odcina prąd. Sam miałem taką sytuacje. Zewnętrzna pompka wodna gdzieś miała spięcie i spaliła od razu bezpiecznik. Jakieś większe obciążenie to samo. Stawiam na jakiś otwarty ogień świeczki, papieros albo coś zostawili na gazie. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 205/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2021-09-20, 18:27
|
|
|
Może ktoś kamperkowi pomógł stanąć w płomieniach |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-09-20, 19:03
|
|
|
| orkaaa napisał/a: | | Teoretycznie gdyby był podpięty pod 230 to oczywiście ale przy 12 v i bezpiecznikach na każdym obwodzie nie ma takiej możliwości. |
Przy prawidłowo zrobionej instalacji masz rację...
Poczytałem sobie na FB w jednej z grup, co potrafią wymyślać ludkowie!
Mój poprzedni kamper też spłonął u nowego właściciela przez modyfikacje "elektryka" - wszystkiemu były winne kable od akumulatora do przetwornicy - były zbyt cienkie. |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
|
Wysłany: 2021-09-20, 19:46
|
|
|
| 12v jest zdradliwe, gdy jest za duży bezpiecznik przewody robią się momentalnie czerwone a izolacja płonie że ho ho . Wiele przypadków jest takich przepala się bezpiecznik 10 robi się to uciążliwe to zakładają 15 jest lepiej ale też sie z czasem przepala to wpinają 20 . A potem mały dymek z izolacji jest początkiem dużego pożaru. |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-09-20, 20:41
|
|
|
| orkaaa napisał/a: | | Teoretycznie gdyby był podpięty pod 230 to oczywiście ale przy 12 v i bezpiecznikach na każdym obwodzie nie ma takiej możliwości. Sam testowałem nieco większe obciążenie albo spięcie i bezpiecznik odcina prąd. Sam miałem taką sytuacje. Zewnętrzna pompka wodna gdzieś miała spięcie i spaliła od razu bezpiecznik. Jakieś większe obciążenie to samo. Stawiam na jakiś otwarty ogień świeczki, papieros albo coś zostawili na gazie. |
A jak przetarciu lub innym uszkodzeniu został przewód zasilający te wszystkie obwody,to popłyną setki amper i się może zapalić.Te bezpieczniki na każdy obwód musiały by być na klemie akumulatora. |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|