Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Polska ogólnie [oddzielone z Portugalia koniec na dziko]
Autor Wiadomość
bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 131/4
Wysłany: 2020-12-01, 16:25   Polska ogólnie [oddzielone z Portugalia koniec na dziko]

gryz3k napisał/a:
ZbigStan napisał/a:
Walory przyrodnicze Rosji powodują, że będzie to co raz bardziej atrakcyjny kraj dla podróży

Szczerze? Podróżowanie po Rosji w większości jest zwyczajnie nudne. Jest wiele pięknych miejsc tylko podróż do nich to wielodniowa mordęga na kiepskich drogach z których widać jedynie krzaczory i Barszcz Sosnowskiego. Do tego dochodzi wszechobecne dziadostwo przeplatane nowobogactwem. Z bezpieczeństwem też różnie. Nie liczyłbym więc na masową turystykę kamperową w tamtym kierunku. :spoko

łołoło...
no to tak jak w najjaśniejszej, jak kto się na Śluńsk wybierze to też tak może... pi... sać
jak kto Pomorze albo jakie Augustowskie objedzie to wrażenie inne mieć będzie.
Ale co kto lubi, ten ma to co lubi :mrgreen:

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
Ostatnio zmieniony przez smok_wawelski 2020-12-01, 23:59, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 488/400
Wysłany: 2020-12-01, 16:47   

Bert,

Śpieszę sprostować Twoją ocenę Śląska.
Nie mamy krzaczorów, Barszczu Sosnowskiego, drogi są w dobrym stanie i wygodne. A ładne miasta widziałeś: Racibórz, Rybnik, Gliwice oraz Pszczynę??? Zabytków sporo, zamków, pałaców itp. :bigok

Ale co to ma wspólnego z Portugalią????
:mikolaj

bert 
weteran

Wysłany: 2020-12-01, 18:08   

LukF napisał/a:
Bert,

Śpieszę sprostować Twoją ocenę Śląska.
Nie mamy krzaczorów, Barszczu Sosnowskiego, drogi są w dobrym stanie i wygodne. A ładne miasta widziałeś: Racibórz, Rybnik, Gliwice oraz Pszczynę??? Zabytków sporo, zamków, pałaców itp. :bigok

Ale co to ma wspólnego z Portugalią????
:mikolaj

dobra dobra zwykła propaganda (to do Śluńska) zważ, że piszesz do człowieka przestrzeni i lasu ;)

a co ma wspólnego, to już nie mnie pytaj bo to nie ja zdryfowałem od Portugalii, co najwyżej wepchnąłem dryf trochę głębiej na mieliznę :-P

Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

aviator 
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Piwa: 45/131
Wysłany: 2020-12-01, 23:16   

Nie zgodzę się. Do Drawska i okolic to może faktycznie daleko ale ani przezstrzeni ani lasów tu na Slasku nie brakuje. Przeprowadziłem się niedawno z Dolnego Slaska na ten „gorszy i czarny” Slask i jestem w szoku jak niesprawiedliwe i marne pojęcie miałem o tym miejscu. Polecam wszystkim niedowiarkom :spoko

bert 
weteran

Wysłany: 2020-12-01, 23:41   

aviator napisał/a:
Nie zgodzę się. Do Drawska i okolic to może faktycznie daleko ale ani przezstrzeni ani lasów tu na Slasku nie brakuje. Przeprowadziłem się niedawno z Dolnego Slaska na ten „gorszy i czarny” Slask i jestem w szoku jak niesprawiedliwe i marne pojęcie miałem o tym miejscu. Polecam wszystkim niedowiarkom :spoko

Skoro dryfujemy nadal to:
a- z rodowodu żem krakus a to blisko Śluńska zatem bywałem w różnych celach w różnych latach. Nie wątpię, że dzisiaj jest inaczej niż kiedyś.
b - jeżdżąc od siebie (kole Drawska) corocznie na południe Europy i wracając jadę przez Kraków by opędzić grobowce i 'podlać kwitki' ;) w domu. Wyznaje zasadę wędrowania bocznymi drogami zatem kawał owego Śluńska przejeżdżam corocznie dwukrotnie. Fakt miast unikam bo cózem bym miał w nich znaleźć w drodze w rumuńskie Karpaty, ale co mniejszych miasteczek czy wsi mijam w drodze duckę i trochę. Fatalne wąskie i dziurawe drogi. Zapierniczające jak do pożaru zdezolowane dostawczaki. Wszędzie chałupy albo inne budowle, niektóre tak zasyfiałe, że aż mdło się robi. Że nie będę się rozwodził o pielgrzymkach skutecznie dezorganizujących ruch drogowy. Gorzej jest tylko w Łódzkim tzn nie ma tam tylu pielgrzymek ale tak czy tak człowiek patrzy tylko, żeby mieć to jak najszybciej za sobą.
Oczywiście nie neguje, że są tam perełki i ostoje ale tu padło hasło o przejeździe a nie wyszukiwaniu miejsc uroczych

W tym miejscu, niejako z dołu przepraszam wszelkich Śląskich patriotów lokalnych nie zamierzam toczyć wojen ani nikogo obrażać. Oczywiście macie rację, że na Śląsku można znaleźć miejsca urocze i sympatyczne... w Rosji też.
Trzeba chcieć patrzeć na ładne a brzydkie ledwie dostrzegać (głównie po to by tym bardziej docenić ładne)

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 488/400
Wysłany: 2020-12-02, 08:18   

Bert,

Zgadzam się z wszystkim co napisałeś.
Lecz architektura, dobra architektura jest towarem deficytowym w CAŁEJ Polsce a nie tylko na Śląsku. Nasza Polska architektura to bieda i oszczędność lub nawet skąpstwo wynikające z tragicznej przeszłości. Całkiem odwrotnie niż np. w Niemczech czy Austrii. Dlatego w Twojej okolicy zabudowania też są najczęściej szkaradne. Tylko pustka między nimi jest ładna :bukiet:

EOT

bert 
weteran

Wysłany: 2020-12-02, 09:18   

LukF napisał/a:
Bert,

Zgadzam się z wszystkim co napisałeś.
Lecz architektura, dobra architektura jest towarem deficytowym w CAŁEJ Polsce a nie tylko na Śląsku. Nasza Polska architektura to bieda i oszczędność lub nawet skąpstwo wynikające z tragicznej przeszłości. Całkiem odwrotnie niż np. w Niemczech czy Austrii. Dlatego w Twojej okolicy zabudowania też są najczęściej szkaradne. Tylko pustka między nimi jest ładna :bukiet:

EOT

i tu dochodzimy do sedna, ile tej pustki między ;)

ale jeszcze raz, temat powstał (obecnie) wcześniej zaś zdryfował z Portugalii na Rosję na bazie:
że "nic" tam nie ma

ZbigStan 
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Piwa: 986/295
Wysłany: 2020-12-18, 09:00   

Jadąc przez Niemcy czy Austrię, widzę ten porządek i to mi się podoba. Po dłuższym pobycie dociera, że to uregulowanie ułatwia życie, ale nie zostawia miejsca na swobodę, improwizacje, nawet natura jest uporządkowana . Myślę, że mieszkańcy tych krajów mają potrzebę zregenerowania się przez kontakt z "dzikością". Ja realizuje swoją potrzebę poznania, podróżując miedzy innymi na zachód, ale chętnie wracam do naszych przestrzeni. Pisząc wcześniej o Rosji, pomijając uwarunkowania polityczne, to chyba nigdy nie będzie gęsto zabudowana i tam natura będzie żywotna i warta odwiedzin.
Narty, Włochy 2020

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 316/17
Wysłany: 2020-12-18, 10:15   

jest jeszcze coś innego, nie wiem jak koledzy, ale mnie interesuje to z czym nie stykam się na co dzień.
Europę zjeździłem część służbowo, cześć turystycznie, mieszkam w dużym mieście, ludzi od groma, nie ma drogi, żeby przez 2 kilometry nie było wioski, więc przestrzeń, gdzie można jechać bez końca jest dla mnie bardzo pociągająca.

kiedyś był taki film Wiatr (chyba) o walce o puchar Ameryki w żeglarstwie. ekipa na potrzeby budowy jachtu wynajęła hale na pustyni czy w Newadzie, czy w Arizonie, czy w Teksasie, czy tę z Nowym Meksyku - nie ma zanczenia.
wieczorem po robocie przed hangarem na powietrzu zrobili sobie grilla, siedzieli popijając co nieco, a po horyzont przestrzeń.

i to mi się bardzo podobało.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-12-18, 14:33   

My też tak mamy ale w Alpach . Jedziemy a tu takie piękne widoki i parking to po hamulcach kawka czy herbatka ,albo tylko posiedzieć i podziwiać to piękno :spoko

Odpowiedz do tematu