Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Citroen Jumper 2.5 d
Autor Wiadomość
Krzysztof3344 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-12-06, 14:49   Citroen Jumper 2.5 d

Witam, mam zamiar kupić Jumpera średni 2001 r. 9 osobowy. Przeszukałem już neta bardzo dobrze ale nie znalazłem odpowiedzi na moje dylematy. Wszystkie informacje dotyczą przerejestrowania ciężarowych na kampingowe specjalne. Moje pytania:
1. Mam osobowego 9 i chce tak zostawić jeżeli chodzi o przeznaczenie bo nie chce się ograniczać do 80 km (specjalny kempingowy) i możliwości nie wjechania w miejsca gdzie kamperem nie można. Co na to przepisy drogowe i o dopuszczeniu pojazdów?
2. Zabudowa będzie wykonana samemu, czy potrzeba jakieś homologacje, faktury, oświadczenia od firmy które może to wykonać? Chodzi o późniejsze przeglądy samochodu.
3. Jeżeli zabudowę zrobię tak że można ją zdemontować to czy wtedy nie będzie spełniał definicji
stałego zamontowania?
Przepisu które pojawiają się na forach odnośnie samochodów specjalnych kampingowych z zasady można przypisać do większości samochodów osobowych codziennego użytku np. Sharan ma stoliki na fotelach, obrotowe fotele przednie można obrócić i spranie zrobić, schowki też szafki lub mogę trzymać rzeczy w torbie, a urządzenia kuchenne czy kuchenka na naboje jest już jej cześcią i miska do mycia naczyń będzie sprzętem kuchennym. Tak myśle nad głupotą przepisów. Jak wstawiając zabudowę do Jumpera zmieniam jego przeznaczenie jeżeli będę przewoził osoby nie będzie to koparka, wywrotka dalej będzie to samochód osobowy.
Może macie doświadczenie odnośnie takiego podejścia do osobówek z zabudową.
Pewnie były tematy ale nie zawsze da się odnaleźć takich wątków.
Postaw piwo autorowi tego posta

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2020-12-06, 17:11   

Witaj, to Ci wiele wyjaśni:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=25018

Odpowiedz do tematu