Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprinter dodatkowa wentylacja
Autor Wiadomość
mus 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: sprinter 4x4
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-12-07, 22:29   Sprinter dodatkowa wentylacja

witam
Po 2 sezonach użytkowania Sprintera w ciepłych krajach doszedłem do wniosku że muszę wykonać dodatkową wentylację. Kamper ma 3 okna dachowe , 2 boczne i pomimo tego wydaje się że jest czasami za ciepło nad tylnym łóżkiem. Auto do zabudowy miałem z drzwiami tylnymi oszklonymi wiec nic przy nich nie robiłem. Myślałem że jak nad głowa będę miał okno to wystarczy. Teraz mam pomysł zamontowania co najmniej jednego okna w tylnych drzwiach.
1. Wariant to wymiana tylnej szyby na szybę z otwieranym (rozsuwanym) elementem , tak jak w w bocznych- podobno Turcy takie robią i są montowane w autobusach na bazie MB.
2. Wariant to wymiana całych drzwi na pełne i założenie okien/okna kamperowego.
3. Wariant odklejenie szyby drzwi oraz wycięcie na cnc blachy pomalowanie na czarno i wklejenie w stare drzwi, potem wiadomo okno kamperowe.
4. wariant wycięcie w poszerzeniu małego okienka. Skłaniam się ku wariantowi 3 i mam pytanie czy ktoś coś takiego robił ?, bo nie wiem czy musiałbym zrobić jakiś szablon z tylniej szyby. Jak ktoś coś takiego robił i widział efekt końcowy to proszę o foty
1 wariant pewnie najtaniej by wyszedł ale jak będzie padało to może lecieć do środka, poza tym nie chciał bym spać gdzieś na dziko z głowa przy otwartym oknie.
Warianty 2 i 3 dadzą najlepszą izolację + moskitiera.
Wariant 4 to boje się z kolei że mogę je uszkodzić o jakieś gałęzie, (mam wersję 4x4 i czasami zapuszczam się w jakieś chaszcze.
pozdrawiam

sprinter tył 2.jpg
Plik ściągnięto 468 raz(y) 132,42 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-12-08, 04:26   

W bocznej ścianie przy głowie wąskie okno kamperowe
Turbo went mam nad łóżkiem i robi w lecie za klimę z fajnym efektem :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta