Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z przełącznikiem 230/12v
Autor Wiadomość
birdy 
początkujący forumowicz

Piwa: 1/3
Wysłany: 2021-01-13, 19:35   Problem z przełącznikiem 230/12v

Witam, problem jest taki ze chciałem przedmuchać kompresorem to pudełko z transformatorem z kurzu, po ponownym montażu okazało się ze na prądzie 230 wszystko jest ok ale gdy odłącze sieć to nie przeskakuje automatycznie na 12v z akumulatora tak jak to było wcześniej i nic mi nie działa na aku sieci sie tyllko na panelu sterowania ze mam podpięte 230 (Choć w rzeczywistosci jest odłączone) i kontrolka ładowania akumulatora sprawdziłem te przekaźniki ze zdjęcia i jak recznie włącze ten środkowy to gasnie swiatło ładowania akumulatora. włączenie tego po lewej nic nie zmienia a trzeciego po prawej powoduje ze swiatło 230 na panelu przygasa i robi się chyba jakies zwarcie bo iskrzy a po dłuższym przytrzymaniu spalił się bezpiecznik od akumulatora ktoś wie jak to naprawić ?
foto:
https://zapodaj.net/267c875b52451.jpg.html
https://zapodaj.net/f3bddaf91beaf.jpg.html

Postaw piwo autorowi tego posta

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2021-01-13, 20:14   

Tu nie ma żadnej elektroniki, urządzenie jak najbardziej naprawialne.
Sprawdź rezystor po lewej czy jego wartość jest zbliżona do opisanej, sprawdź diodę czy nie jest zwarta.
Zaznaczyłem, a foto obrabiam i wstawiam tutaj w temat.
Jeśli są tam jeszcze jakieś półprzewodniki to zrób im foto i zapodaj.

laika 1.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 500,92 KB

laika2.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 370,29 KB

Wyświetl szczegóły
birdy 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-01-14, 17:04   

więc tak trochę elektroniki tam jest Foto daje poniżej , a ten zółty rezystor zaznaczony na zdjęciu to "Rb25 R22 j2094" i jego rezystancja w multimetrze ustawionym na 200 wynosi 00.7 a tego "słupka" po prawej 90.1
sprawdzałem te styczniki i wyszło mi ze jakiś błąd jest związany z tym ostatnim(stycznik jest dobry) bo jako jedyny nie reaguje na 230 jak na tym filmie i po zamianie styczników lewy prawy dalej nie reaguje ten po prawej

P1180088.JPG
Plik ściągnięto 840 raz(y) 129,2 KB

P1180081.JPG
Plik ściągnięto 5 raz(y) 1,04 MB

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2021-01-14, 23:11   

birdy napisał/a:
...
ten zółty rezystor zaznaczony na zdjęciu to "Rb25 R22 j2094" i jego rezystancja w multimetrze ustawionym na 200 wynosi 00.7 a tego "słupka" po prawej 90.1
...

Hm i co by tu mądrego napisać. Fakt, jednak elektronika jakaś jest, nie widać jej było na pierwszych foto.
Rezystor raczej się zgadza, 0,22Ohm + 0,5Ohm w kabelkach i mierniku = około 0,7Ohm
Diody należy sprawdzać na funkcji "dioda" wg zdjęcia.
Pomiar/sprawdzenie diody tak po chłopsku: czerwony do kabelka, czarny do obudowy i na odwrót. Wskazanie jeśli jest pomiędzy 500 a 1200 to ok, jeśli po odwróceniu kabelków miernika jest brak wskazania to też ok = dioda jest ok. Jeśli wskazanie jest 000 do 005 = zwarcie tego elementu.
Widzę na foto mostek prostowniczy, bywa że ulega uszkodzeniu, dokonaj pomiaru również na funkcji "dioda" każdego złącza z każdym na tej kostce(kabelki muszą być odpięte), wskazania powinny być podobne jak wyżej w przypadku diody czyli albo brak wskazania albo wskazanie pomiędzy 500 do 1200. Te mostki sprawne to okolice 750 zazwyczaj, jak pokaże 000...005 to ten obwód jest zwarty = uszkodzony element. Uwaga, wsuwki muszą być odpięte bo multimetr będzie "widział" uzwojenie wtórne transformatora które wynosi od 001 do 015 i to może zmylić.
Jeśli kumasz te sprawy to lecimy dalej, jeśli niezbyt, to wędruj do gościa by ci zdiagnozował stan urządzenia.

mm.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 87,33 KB

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2021-01-15, 11:16   

Od przedmuchiwania elektronika nie padła.Poruszaj każdym złączem,może któreś jest luźne.

Wyświetl szczegóły
lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2021-01-17, 08:47   

darek 61 napisał/a:
Od przedmuchiwania elektronika nie padła.Poruszaj każdym złączem,może któreś jest luźne.
Najprawdopodobniej podczas przedmuchiwania za bardzo został odgięty jakiś przewód a że jest o dużym przekroju to nadwyrężył lub obruszył styk w miejscu lutowania go do układu.

Wyświetl szczegóły
birdy 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-01-18, 21:38   

Dziś jak podłączyłem to ustrojstwo (po 2 dniach w domu w cieple) to na około sekundę
zaskoczyło i na prądzie 12v z akumulatora chodziły światła, trochę to się zaczyna robić czarna magia. te okrągłe diody maja 468 a druga 480 po zmianie biegunowości odczytu brak więc po tym co napisał Socale wychodzi ze są dobre a ten mostek ma odczyt koło 500...coraz bardziej chodzi mi po głowie myśl ze coś mogło się uszkodzić w panelu sterowania jutro spróbuje podłączyć na krótko bez transformatora i zobaczę co się będzie działo,
lepciak napisał/a:
Najprawdopodobniej podczas przedmuchiwania za bardzo został odgięty jakiś przewód a że jest o dużym przekroju to nadwyrężył lub obruszył styk w miejscu lutowania go do układu.

wszystko sprawdziłem 2 razy

birdy 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-01-19, 20:18   

Problem rozwiązany. okazało się ze Włosi mają większa fantazje niż myślałem, mimo iż wtyczka ma szyny pasujące do gniazda i ścięte rogi z jednej strony to ktoś tak wykombinował ze trzeba ją wcisnąć odwrotnie, czego nie zauważyłem przy rozbieraniu a potem poskładałem tak jak to "standardowo" powinno być

laika.jpg
Plik ściągnięto 595 raz(y) 63,14 KB

Wyświetl szczegóły
Socale 
Kombatant

Wysłany: 2021-01-19, 20:54   

birdy napisał/a:
Problem rozwiązany. okazało się ze...

Uwielbiam czytać takie treści, serio.
Temat rozpocząłeś i zakończyłeś, tak to powinno wyglądać.
Za to że rozwiązałeś:

Porter.jpg
Plik ściągnięto 580 raz(y) 28,33 KB

Odpowiedz do tematu