|
|
Przesunięty przez: Świstak 2021-07-13, 21:16 |
Im dalej w gaz... |
Autor |
Wiadomość |
sniffer
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: 311 CDI Stealth
|
Wysłany: 2021-03-01, 19:47 Im dalej w gaz...
|
|
|
...tym bardziej wiem, że niewiele wiem.
Poświęciłem ładnych kilka godzin na czytanie forumowych tematów okołogazowych.
Dlatego chciałbym się streszczać z pytaniem jak tylko się da.
Czego się spodziewać zasilając *butanem* urzadzania pokładowe poprzez reduktor 37mbar?
Czyli ten propanowy.
Nie chciałbym tłmaczyć z czego to pytanie wynika, żeby nie robić za dużo wody z mózgu
W ostateczności się da wytłumaczyć zasadność pytania, ale żeby nie było, że nie ostrzegałem.
pzdr. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-03-01, 22:05 Re: Im dalej w gaz...
|
|
|
sniffer napisał/a: | ...tym bardziej wiem, że niewiele wiem.
Poświęciłem ładnych kilka godzin na czytanie forumowych tematów okołogazowych.
Dlatego chciałbym się streszczać z pytaniem jak tylko się da.
Czego się spodziewać zasilając *butanem* urzadzania pokładowe poprzez reduktor 37mbar?
Czyli ten propanowy.
Nie chciałbym tłmaczyć z czego to pytanie wynika, żeby nie robić za dużo wody z mózgu
W ostateczności się da wytłumaczyć zasadność pytania, ale żeby nie było, że nie ostrzegałem.
pzdr. |
Uspokój się. Gaz nie jest taki straszny, czasami otruje, czasami wybuchnie i nic więcej.
37mBar, to uśrednione ciśnienie, tak samo jak 30, czy 50.
Trzeba być z tym ciśnieniem w pobliżu sugerowanego, kilka mBar różnicy nie robi znaczącej różnicy w poprawnym działaniu urządzeń gazowych i z mojego doświadczenia dopuszcza się tych nieznacznych odchyłek.
Nie ma podziału na reduktor Propanowy czy Butanowy. Reduktor nie rozpoznaje gazów, reaguje na ciśnienia i je ustala wg swojej konstrukcji. Nie jest urządzeniem ściśle precyzyjnym bo jest urządzeniem mechanicznym, ciśnienie reguluje zastosowana sprężyna stalowa, więc odchyłki do 30% są pospolite. Nie wpływa to znacząco na poprawność działania palników. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
sniffer
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2021-03-02, 09:26
|
|
|
Heh...
To że reduktor gazu nie rozpoznaje to wiem.
W moim kraju jest podział na reduktor butanowy, propanowy i jeszcze kilka, z racji tego, że butle z różnym gazem nają z tego tytułu różne przylącza, ale to pewnie sam wiesz.
Na oko widzę, że na propanie piec furczy jakby bardziej, a plomyki w kuchence też wieksze.
Zresztą sam pisałeś w kilku postach o żąglowaniu dyszami (a tego nie biorę pod uwagę).
Skoro, jak mówisz, żeby sie nie przejmować, to wracajac do czytstego butanu, kupię tylko prześciówkę i spróbuję pocisnąć go przez 37mbar.
Jak znow zawitam do PL to sciągnę tylko przejściówkę i bedę mógł podpiąć "polską" butlę.
Bo jak rozumiem tutaj przyłącza są takie same bez względu na to co jest w środku?
pzdr. |
|
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
|
Wysłany: 2021-03-02, 18:07
|
|
|
W Polsce samego butanu raczej nie dostaniesz . Glownie mieszanka lub sam propan. A to ze wzgledu na polozenie geograficzne i temperatury skraplania gazów. Na zachodzie europy butan jest bardziej popularny , i jest bardziej kaloryczny niz propan. Jak pisal Wojtek reduktory sa kompatybilne. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-03-02, 22:02
|
|
|
sniffer napisał/a: | ...
pisałeś w kilku postach o żąglowaniu dyszami (a tego nie biorę pod uwagę).
... |
A powinieneś, jeśli wymieniasz urządzenie gazowe, wykonać takie roszady by dopasować się do dedykowanego ciśnienia pokładowego, dlatego np. kuchenki wraz z instrukcją mają dodatkowe dysze.
Te zabiegi nie są niebezpieczne, trzeba tylko wiedzieć co się robi, gdzie tkwi niebezpieczeństwo i co jest prawidłowe a co nie. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
|
Wysłany: 2021-03-03, 14:11
|
|
|
Nie ma dysz do propanu czy butanu . W kuchenkach prze zakupie są dodatkowe dysze gdyz producent nie wie jakim gazem klient bedzie zasilal kuchenkę , z sieci miejskiej czy z butli . Te dwa rodzaje gazu są diametralnie różne i potrzebuja innych dysz. |
|
|
|
 |
sniffer
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2021-03-03, 18:38
|
|
|
Truma ultrastore 10 litrów zasilana gazem z sieci miejskiej... nie o taki wątek o gazie nic nie robiłem |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|