|
|
Norwegia |
Autor |
Wiadomość |
tadek2710
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: adria 660 SP coral na peugeocie
|
Wysłany: 2009-01-14, 19:33 Norwegia
|
|
|
jestem początkującym camperowcem. chciałbym dowiedziec się od doświadczonych podróżników jak obrac trasę po Norwegii mając do dyspozycji 7-10 dni? |
|
|
|
 |
Bartek-Ayer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Pilote G740 r.prod 2013
Nazwa załogi: Slice of Life
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Gru 2007 Piwa: 1/1 Skąd: Konstancin-Jeziorna
|
Wysłany: 2009-01-14, 19:45
|
|
|
Witam
Mając do dyspozycji tylko tyle dni zastanawiałbym się czy w ogóle warto jechać. Koszty które poniesieź na promy czy mosty żeby tam dotrzeć będą bardzo duże a przez te kilka dni, albo spędzisz czas non stop w drodze i dojedziesz może do połowy Norwegi ale nic nie zobaczysz, albo zobaczysz Oslo, Bergen i może coś jeszcze. Ładniejsze rzeczy zaczynają się "trochę wyżej" a na to potrzeba jednak trochę czasu.
Dojechanie do Trondheim tempem "kamperowym" to dwa-trzy dni na półwyspie skandynawskim, pobędziesz tam kolejne dwa-trzy dni i będziesz już musiał wracać.
Moim zdaniem na Norwegię bez Nordcapp trzeba planować przynajmniej 14 dni a z Nordcapp 21 dni a i tak to jest maraton.
W zeszłym roku jechałem właśnie trasę razem z Nordcapp i zajeło mi to 19 dni. W tym roku planuję pełne 3 tygodnie i wyżej niż Lofoty nie mam zamiaru jechać.
Pamiętaj, że prawdziwa Norwegia to białe noce, które trzeba przeżyć, a to jest dopiero za kołem polarnym.
Jeżeli jednak chcesz koniecznie jechać to proponuję południowo-zachodnie wybrzeże.
Pozdrawiam
Bartek |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2337 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-01-14, 20:10
|
|
|
Tadku.
Wyprawy kamperowe mają to do siebie, że sprawiają frajdę przez brak pośpiechu i możliwośc podziwiania zastanego piękna. Mając kilka dni tylko, ja osobiście nawet nie pomyślałbym o Norwegii.
Takie szybkie rajdy są wbrew naturze kamperowej przygody i mogą do tej formy turystyki zniechęcić.
Odradzam.
Blisko nas są tak wspaniałe miejsca do zwiedzania, że aż żal ich nie poznać. Poczytaj choćby o pięknie Szwajcarii Saksońskiej. Na takie miejsca w pobliżu 7 dni to też mało, ale ma to jednak więcej sensu niż galopada do Norwegii.
To taka rada od serca, imienniku. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
tadek2710
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: adria 660 SP coral na peugeocie
|
Wysłany: 2009-01-14, 21:00
|
|
|
dziękuje za uwagi. czytam właśnie o wyjazdach do norwegii i widzę , iż trzeba wygospodarowac dużo więcej czasu. będe musiał zweryfikowac swoje plany i wybrac się w inny rejon. Co moglibyście polecic dla niedoświadczonego zdobywcy z moim ograniczonym czasem? z góry dziękuje za podpowiedzi.
pozdrawiam Tadek |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-14, 21:05
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-13, 11:02, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
rafalcho
weteran uzależniony od CT

Twój sprzęt: FORD TRANSIT Burstner Nexxo Family a 645
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Piwa: 10/12 Skąd: Łódź / Andrespol
|
Wysłany: 2009-01-15, 18:23
|
|
|
tadek2710 napisał/a: | dziękuje za uwagi. czytam właśnie o wyjazdach do norwegii i widzę , iż trzeba wygospodarowac dużo więcej czasu. będe musiał zweryfikowac swoje plany i wybrac się w inny rejon. Co moglibyście polecic dla niedoświadczonego zdobywcy z moim ograniczonym czasem? z góry dziękuje za podpowiedzi.
pozdrawiam Tadek |
Możesz jechać w góry, nad morze ... wszędzie
Napisz co Cię interesuje, bo kierunków jest cała masa ...
Wymyśl sobie 2 - 3 propozycje, rzuć kostką do gry ... i jedź tam, co Ci kostka wskaże
|
_________________ Pozdrawiam
rafalcho
www.techrol.eu |
|
|
|
 |
pagas
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: KNAUS-Weisberg na Fordzie Transit 1994r
Nazwa załogi: Pagas
|
Wysłany: 2009-01-18, 03:43 do Tadka
|
|
|
Tadek
Ja bym na twoim miejscu pojechal jesli wlasnie do Norwegi jechac chcesz.
Jest to kraj bardzo rozciagniety po dligosci i zeczywiscie , aby dotrzec do polnocnej czesci musialbys poswiecic tydzin na droge w obydwie strony , ale Norwegia to nie tylko polnoc i Nordcap.
Ma ten kraj do zaoferowania wcale nie mniej w poludniowej czesci.Od Bergen na poludnie masz cale mnustwo atrakcji i miejsc zapierajacych dech w piersiach.Ja bym na twoim miejscu nie rezygnowal z tego pieknego kraju tylko dlatego ,ze nie bedziesz mial wystarczajaco czasu ,zeby go calego zwiedzic bo na to to i miesiac bylby malo.
pagas |
_________________ Witam.
Juz go mam i nie oddam
Pagas
 |
|
|
|
 |
cudaniewidy
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: t5 multivan
Nazwa załogi: trombki
|
Wysłany: 2009-05-10, 12:45
|
|
|
Bartek-Ayer napisał/a: | Pamiętaj, że prawdziwa Norwegia to białe noce, które trzeba przeżyć, a to jest dopiero za kołem polarnym. |
bez przesady
w lipcu moza przeżyć białe noce zarówno w bergen jak i alesund a te do koła polarnego troche jeszcze kilometrów mają......
tadek2710 napisał/a: | jestem początkującym camperowcem. chciałbym dowiedziec się od doświadczonych podróżników jak obrac trasę po Norwegii mając do dyspozycji 7-10 dni? |
tadek
7-10 dni to zbyt mało czasu na zobaczenie norwegii, oczywiscie nie ma możliwości doatrcia na lofoty czy chociażby do trondheim, ale na upartego może do bergen dotrzesz tylko będzie to wyścig z czasem, pełna gonitwa, i brak czasu na relaks, spróbuj wykombinować przynajmniej dwa-trzy tygodnie....... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|