Co się nauczyłem po pierwszej zimie |
Autor |
Wiadomość |
jarsta0001
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido i86
Nazwa załogi: buchalterzy
|
Wysłany: 2021-03-03, 12:58 Co się nauczyłem po pierwszej zimie
|
|
|
Zima jeszcze trwa, ale chciałem podsumować parę lekcji które z niej wyciągnąłem a które mogą sie przydać początkującym kolegom:
1. Lekcja nr 1 Klimą możesz dogrzewać auto w zimie ale nie poniżej 0 stopni.
komentarz: w jeden dzień była temp +3 i dogrzewałem klimą a wieczorem temp spadła poniżej 0 i klima padła (mam dreichę 3,5kw). Wykonałem przysłowiowy ,,telefon do przyjaciela" i papamila (dzięki Jarek) wszystko mi sensownie wytłumaczył. Nie pytajcie co mówił bo nie ogarniam tego procesu.
2. Lekcja nr 2 Zbiornik wody czystej ma stopniowanie i przy tankowaniu nalezy pamietać że ma być ustawione a w zasadzie cąłkowicie zakrecony zawór stopniowania czyli ustawiony na 100%.
komentarz: nie rozumiałem dlaczego woda po zatankowaniu ok 20 % zbiornika wylewa się pod autem. teraz juz wiem.
3. Lekcja nr 3 Wylewka w baterii kuchennej po spuszczeniu wody z instalacji powinna być w zimie podniesiona do góry.
komentarz: nie było takiego dużego mrozu, wodę spuściłem z intalacji i mocno sie zdziwiłem jak ponownie wlałem wode że moja wylewka z armatury kuchennej pekła i jest szczelina z 2cm.
Lekcja nr 3. W zimie kołdra na łóżko powinna być szersza niż w lecie.
Komentarz: tym razem bez komentarza.
Lekcja nr 4 Wody zużywam w zimie więcej oraz częściej wyprowadzam kota.
komentarz: niektórzy koledzy piszą że w lecei więcej wody zuzywają, u mnie akurat odwrotnie. Plaanując lokalizację nalezy uwzględniać zmiany w zuzyciu wody i wynoszeniu kota w zimie.
Lekcja nr 5 Ujemna temperatura na zewnątrz jest mocno odczuwalna w aucie i nalezy to wziąć pod uwagę.
Komentarz: mozna nie mieć czy mieć osłonę na szyby ale nalezy uwzglednić jednak mocny wpływ temperatury na ciepłotę wewnątrz auta a markizy wewnętrzne nie zastapią porządnej osłony zewnetrznej.
Lekcja nr 6 W moim przypadku opony zimowe sa koniecznością
Komentarz: w moim przypadku M+S sie nie sprawdziły więc sa zimówki. |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-03-03, 13:56
|
|
|
jarsta0001 napisał/a: | 2. Lekcja nr 2 Zbiornik wody czystej ma stopniowanie i przy tankowaniu nalezy pamietać że ma być ustawione a w zasadzie cąłkowicie zakrecony zawór stopniowania czyli ustawiony na 100%.
komentarz: nie rozumiałem dlaczego woda po zatankowaniu ok 20 % zbiornika wylewa się pod autem. teraz juz wiem. |
co to takiego??? |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-03, 14:17
|
|
|
Zbiornik na czystą wodę ma zawór, który pozwala zatankować wodę w okreslonej wielkości a resztę ,,wylewa''. Ten zawór jest w 3 pozycjach:
1. 20% zbiornika zostaje napełnione (przydatne np na tankowanie wody na trasę przez Austrię)
2. 80% zbiornika jest zapełnione (nie wiem kiedy przydatne)
3. 100 % czyli całe 130 l jest zatankowane.
Jezeli jest ustawione na 20% czyli (130lx20%) 26 litrów wody to reszta zostanie wylana a dokładnie chyba się otwiera jakiś zawór bo się wylewa pod autem. |
|
|
|
 |
hubertg
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Autostar Aryal
|
Wysłany: 2021-03-03, 14:25
|
|
|
EwaMarek napisał/a: | jarsta0001 napisał/a: | 2. Lekcja nr 2 Zbiornik wody czystej ma stopniowanie i przy tankowaniu nalezy pamietać że ma być ustawione a w zasadzie cąłkowicie zakrecony zawór stopniowania czyli ustawiony na 100%.
komentarz: nie rozumiałem dlaczego woda po zatankowaniu ok 20 % zbiornika wylewa się pod autem. teraz juz wiem. |
co to takiego??? |
Pewnie zabezpieczenie np. jak jedziesz do Austrii, 20% wody w zbiorniku to 20% kg ładowności. W chwili sprzedaży dealer ustawia przelew na min. i auto mieści się w dmc |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-03, 14:43
|
|
|
Lekcja nr 7 Prądem w zimie (np. przy -15) się nie nagrzeje.
Komentarz: mam i gaz i Trumę E ale w temp. ujemnej gazem szybko i efektywnie się nagrzeje, gdy przełączałem na prąd zaczynało być odczuwalnie chłodniej. (pewno moc grzałek E jest inna niż w gazie).
Lekcja nr 8 Kamperowanie w zimie to fantastyczna sprawa i nie ma się czego obawiać.
Komentarz: Na CT jest wiele fajnych relacji z wyjazdów zimowych. Prawie wszystkie pełne optymizmu i zachwytu, Czytać to jedna rzecz a doświadczyć czegoś to druga rzecz, stąd miałem wątpliwości czy kamper w zimie to jest to o co nam chodzi, czy nie będzie zimno, niebezpiecznie, nudno itp. Dzisiaj wiem, że dla nas jest to OK. |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

|
Wysłany: 2021-03-03, 15:13
|
|
|
Ciekawe do tej pory nie spotkałem się z tym - montują w nowych kamerach. |
Marek
Moje kampery
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2021-03-03, 16:16
|
|
|
EwaMarek napisał/a: | Ciekawe do tej pory nie spotkałem się z tym - montują w nowych kamerach. |
U mnie też to jest. Jest to zawór, do spuszczania wody.
U mnie wygląda tak jak na zdjęciu w żółtym kółku (sam zbiornik mam inny).
W zależności jak go zakręcisz, napełni się w 20% lub w 100%.
Inkedzbiornik-na-czysta-wode-do-kampera-o-pojemnosci-522877823_LI.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 14 raz(y) 1,6 MB |
|
|
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-03, 16:26
|
|
|
EwaMarek napisał/a: | Ciekawe do tej pory nie spotkałem się z tym - montują w nowych kamerach. |
Sprawdź dobrze, może też masz? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-03-03, 16:40
|
|
|
Miałem w Dethleffsie 2014, sprawdź u siebie i dowiedz jak się wypuszcza wodę ze zbiornika bo to ten sam zawór. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

|
Wysłany: 2021-03-03, 17:07
|
|
|
U mnie nie ma czegoś takiego i w poprzednich też nie było |
Marek
Moje kampery
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2021-03-03, 19:06
|
|
|
U mnie nie ma regulowanego poziomu zbiornika czystej. Oczywiście jak się pierwszy raz nalewa a zawór przeciw zamrażaniu trumy jest otwarty to po jego zamknięciu do zbiornika cieplej wody plus instalacja przeleje się kilkanaście litrów.
I nowość ....warto przy przestoju przy dużych mrozach wykręcić filtr wody. Zwykle jest koło pompy. W tym roku jak zawsze po każdym powrocie spuszczałem wodę, otwierałem wszystkie baterie i ...po kilku dniach postoju przy -10 gdy szykowałem się do kolejnej wyprawy tankuje wodę włączam pompę i .... nie ma wody. Jak się okazało zamarzła woda w filtrze. Potem resztki lodu zatkały gdzieś rurki i koniec nie ma wody w kranach. Dopiero po 24 godzinach gdy rozgrzałam kampera do 2o stopni wszystko wróciło do normy. Strach pomyśleć jakby resztki wody rozwaliły pompę albo te plastikowe załączniki na tych rureczkach do wody. Tak że przy dużych mrozach wykręcać filtr wody. |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

|
Wysłany: 2021-03-03, 19:48
|
|
|
Jak spuszczasz wodę to na końcu załączasz parę razy pompę i zawór przy kibelku? Warto bo pozostałości wody zostają. |
Marek
Moje kampery
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-03, 22:31
|
|
|
Z filtrem wody i tym włączaniem i wyłączaniem wody to nie pomyślałem. Słuszne i przydatne uwagi.
wylewka kuchenna.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5343 raz(y) 28,38 KB |
|
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

|
Wysłany: 2021-03-04, 07:47
|
|
|
jarsta0001 Też bym nie wiedział bo kamper u mnie stoi z wodą cały rok - bo w garażu. Pisałem na forum o Chelenger , którego trochę poprawiałem i tam właśnie filtr był rozwalony od mrozu. Naprawiłem a potem szwagier miał też cyrki że niby wodę spuścił a i tak coś zamarzło... |
Marek
Moje kampery
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-03-04, 08:27 Re: Co się nauczyłem po pierwszej zimie
|
|
|
jarsta0001 napisał/a: | ...3. Lekcja nr 3 Wylewka w baterii kuchennej po spuszczeniu wody z instalacji powinna być w zimie podniesiona do góry. . |
nie musi, ale przed otwarciem zaworu spustowego przy bojlerze trzeba wyłączyć pompę i pootwierać wszystkie baterie, aby woda spłynęła.
jarsta0001 napisał/a: | ...Lekcja nr 3. W zimie kołdra na łóżko powinna być szersza niż w lecie.... |
wystarczy włączyć ogrzewanie
jarsta0001 napisał/a: | ...Lekcja nr 4 Wody zużywam w zimie więcej oraz częściej wyprowadzam kota. .... |
słyszałem o meteopatach, ale wydaje mi się, że objawy są trochę inne.
jarsta0001 napisał/a: | ...Lekcja nr 5 Ujemna temperatura na zewnątrz jest mocno odczuwalna w aucie i nalezy to wziąć pod uwagę. ... |
wystarczy włączyć ogrzewanie i pozamykać drzwi i okna.
najwyżej będzie to nas więcej kosztować. |
|
|
 |
|