Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie kamery cofania
Autor Wiadomość
deptus 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street, Chausson S514
Piwa: 3/2
Wysłany: 2021-03-17, 22:27   Podłączenie kamery cofania

Witam,

Czy montował ktoś we własnym zakresie kamerkę cofania w Ducato 2014 i wyżej i może podpowiedzieć w kwestii podłączeń. Mam już poprowadzony przewód do szoferki od zainstalowanej kamerki zintegrowanej ze światłem stopu. Gdzie najlepiej w okolicach szoferki podłączyć kamerkę i monitor, najchętniej zintegrowane ze wstecznym biegiem - czujnik świateł cofania, puszka z bezpiecznikami, inna opcja ?
Postaw piwo autorowi tego posta

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2021-03-17, 23:22   Re: Podłączenie kamery cofania

deptus napisał/a:
...
Mam już poprowadzony przewód do szoferki od zainstalowanej kamerki zintegrowanej ze światłem stopu.
...

To błąd koncepcyjny w instalacji lub Twoim opisie. Tak się nie robi.

deptus 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-03-18, 11:28   

Taka jest koncepcja zakupionej kamerki. Jeden przewód z przedłużką wielożyłowy idzie od kamerki do szoferki i stąd są wszystkie podłączenia, zasilania, monitora itd.

07cf1d891520f3cb1f83b1d1698f5a41-product_large.jpg
Plik ściągnięto 867 raz(y) 28,69 KB

deptus 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-03-18, 19:59   Re: Podłączenie kamery cofania

Socale napisał/a:

Błąd koncepcyjny ?

To jest informacja ze strony sprzedawcy kamery:

" Montaż kamery cofania Boxer / Jumper / Ducato
Najkrócej rzecz ujmując. Wyjmujesz trzecią lampę Stop i wkładasz tę wraz z kamerą cofania. Nie tracisz przy tym zwykłych funkcji lampy, ponieważ masz wbudowane diody LED. Przeprowadzasz przewód przez długość samochodu aż do kokpitu. Tam podłączasz kamerę cofania pod dodatkowy monitor (w najprostszej wersji). Zasilanie kamery powinno pochodzić z sygnału biegu wstecznego. W ten sposób po wrzuceniu wstecznego biegu obraz na monitorze przełącza się na widok z tyłu..."

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2021-03-18, 21:01   Re: Podłączenie kamery cofania

deptus napisał/a:
Socale napisał/a:

Błąd koncepcyjny ?
...

Ujjjj.... Z opisu zrozumiałem że kamerkę zasilasz/prądowo integrujesz ze światłem stop,
teraz wszystko jasne :spoko
Ja swój monitor zawiesiłem zamiast lusterka wewnętrznego, zasilanie wziąłem z wtyczki która zasila lampkę.
+12V jest tam w czasie jazdy cały czas, a zanika po 15 minutach od zamknięcia drzwi. Nie mylić z wygaszaniem światełka kabinowego. Jest to o tyle dobre ze kamery nie pracują 24/7 a jedynie tylko wtedy gdy cokolwiek coś się dzieje.

blue60 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro Plus 284TL
Piwa: 6/9
Wysłany: 2021-03-18, 22:27   

Zasilanie stałe podłącz do przewodu +, który jest zasilany po wlączeniu kluczyka w pozycjii Acc, czyli po zapłonie.Może to być np. ten sam przewód, który zasila radio.
Z tyłu odszukaj we wtyczce lampy tylnej przewód, który zasila +(plusem) po wlączeniu biegu wstecznego.Podłącz go z przewodem z wiązki kamery.Również czarny przewód z wiązki kamery podlącz z -( minusem, czyli masą nadwozia).
Jaki masz monitor?
Najlepszy byłby mocowany na lusterko wsteczne, albo pod wyświetlacz z radia( jeśli posiadasz takie radio).

deptus 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-03-20, 22:12   

blue60 napisał/a:

Jaki masz monitor?
Najlepszy byłby mocowany na lusterko wsteczne, albo pod wyświetlacz z radia( jeśli posiadasz takie radio).

Mam monitor na lusterku.

Dzięki za podpowiedzi. Zasugerowałem się rozwiązaniem z innych postów i podłączyłem jednak na stałe po zapłonie. Jak nie chcę oglądać widoku z kamerki wyłączam monitor, ale kamerka pracuje cały czas gdy jest włączony zapłon, czyli można zawsze podejrzeć co się dzieje z tyłu.
Potestuje takie rozwiązanie i zobaczę czy zostawię tak jak jest czy ewentualnie zmienię pod wsteczny bieg.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2021-03-21, 10:24   

Montowanie monitora kamery cofania w miejscu lusterka wstecznego , jest najbardziej intuicyjne, ponieważ każdy ma ten odruch że cofając spogląda właśnie w lusterko wsteczne.
Podpinanie zasilania kamery i monitora w taki sposób , że mogą działać nie tylko wtedy kiedy wrzucony jest wsteczny , również jest lepsze i daje większe możliwości .
W normalnym lusterku obraz mamy cały czas , a nie tylko przy cofaniu, więc takie ograniczanie przy kamerze jest pozbawione sensu.
W osobówkach stosuje się takie rozwiązanie , z kilku powodów. Tam poza kamerą cofania lusterko wsteczne jest i możemy na niego spoglądać w każdej sytuacji, a poza tym monitor do podglądu kamery jest używany również (a może głównie) do innych celów i kamerę wyłacza się zaraz jak tylko przestaje być potrzebna , aby zwolnić monitor .
Jeśli monitor jest tylko do kamery, to jaki jest sens używania kamery tylko do cofania ?

Ja mam w kamperze 10 kamer podłączonych do rejestratora CCTV, do których podgląd mam na TV w salonie i sypialni , oraz na smartfonie lub tablecie (lokalnie po wifi lub przez internet).
Działanie kamer i rejestratora załączam sobie wtedy kiedy chcę i w czasie podróży działają praktycznie cały czas.
Dodatkowo zrobiłem sobie w miejsce lusterka wstecznego taki zestaw 3 monitorów, na których mogę mieć podgląd na wybrane 3 kamery w jednym czasie . Większość czasu mam tam obraz z kamery tylnej i dwóch tylnych-bocznych, dzięki którym nie mam problemu nie tylko z cofaniem, ale z takimi manewrami jak wyjazd tyłem z pomiędzy budynków, kiedy nie widać z szoferki , czy nawracanie na drodze (podobny problem ), albo wyjazd z drogi podporządkowanej wpadającej do głównej pod dużym kątem.
Za pomocą wygodnych przełaczników, mogę sobie dodatkowo wrzucić tam obraz z kamery patrzącej po dachu z tyłu do przodu (np przy przejazdach pod niskimi wiaduktami, lub ustawianiu kampera w zadrzewionym terenie), albo z kamery ustawionej podobnie ale pod podwoziem.
Kamery tylne -boczne są pomocne nie tylko do cofania, ale sprawdzają się również w czasie jazdy po mieście po drogach wielopasmowych, bo widać na nich co mam bo bokach , o wiele lepiej niż w lusterkach wstecznych bocznych .

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu