|
|
Przesunięty przez: Świstak 2021-05-02, 18:16 |
Jak zmierzyć pobór prądu lodówki bez jej demontażu z kampera |
Autor |
Wiadomość |
Dans12949
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-07, 10:55 Jak zmierzyć pobór prądu lodówki bez jej demontażu z kampera
|
|
|
Witam ostatnio zakupiliśmy campervana ale dopiero wszystkiego się uczę także chciałem was prosić o poradę. Kamper ma w cześci mieszkalnej dwa akumulatory 2x100ah i do tego solary 360W. Wyposażony jest w "Chińskie webasto 5kw" oraz lodówkę 40l przerobioną na 12v. I zastanawia mnie to czy to webasto nie rozładuje akumulatora gdy zostawilibyśmy je na noc uruchomione (kompletnie nie wiem ile pobiera prądu ) i druga sprawa gdy była by włączona lodówka i webasto jednocześnie czy akumlator przez noc też nie padnie. Kolejna sprawa to sama lodówka ile ona da rady działać w dni gdy nie ma słońca . Mogę to jakoś pomierzyć bez wymontowywania urządzeń ? Widziałem lodówkę z dometica na allegro nową 40l za 3 tysiące ona była absorpcyjna z możliwością zasilania gazem i jeżeli ta lodówka co mam obecnie będzie pobierać bardzo dużo prądu to wymieniłbym ją na właśnie taką bo chyba powinna pobierać mniej prądu skoro działa na gaz chyba że różnica poboru jest nie wielka pomiedzy nimi doradźcie mi czy wymiana ma sens na taką lodówkę. Chcemy podróżować przeważnie na dziko głównie w sezonie wakacyjnym ale też w trakcie roku weekendami po Polsce |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2021-04-07, 11:32
|
|
|
Lodówka to ok 30Ah na dobę,
Chińskie webasto to około 2-3Ah/na godzinę pracy. czyli np. 30Ah na 10h pracy.
Z akumulatorów 2x100Ah bezpiecznie możesz pobrać 120-140Ah, resztę sobie przeliczysz |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Dans12949
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-07, 11:37
|
|
|
Pocieszyłeś mnie wychodzi to bardzo dobrze według tych wyliczeń :D Dzięki wielkie za pomoc Jeszcze tylko muszę sprawdzić ile jestem w stanie naładować akumulatory przez godzinę na włączonym silniku. Jeszcze mam tylko takie pytanko osoba od której kupiłem pojazd mówiła że gdyby akumulatory uległy dość znacznemu rozładowaniu (te od części mieszkalnej) to przy próbie odpalenia pojazdu może spalić się alternator czy to prawda ? i jeżeli tak to do jakiego napięcia może najmniej spaść żeby tego uniknąć ? |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2021-04-07, 12:35
|
|
|
Dans12949 napisał/a: | to przy próbie odpalenia pojazdu może spalić się alternator czy to prawda ? i jeżeli tak to do jakiego napięcia może najmniej spaść żeby tego uniknąć ? |
Bardzo mało prawdopodobne,
Co do bezpiecznego rozładowania to akumulatory zabudowy raczej powinno się traktować rozładowaniem do max 50%.. głębsze rozładowanie niekorzystnie wpływa na żywotność.
Sporadycznie 60-70% rozładowania też dużej krzywdy nie zrobi. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-04-08, 21:31 Re: Jak zmierzyć pobór prądu lodówki bez jej demontażu z kam
|
|
|
Dans12949 napisał/a: |
Jak zmierzyć pobór prądu lodówki bez jej demontażu z kampera
...
Mogę to jakoś pomierzyć bez wymontowywania urządzeń ?
... |
Najprościej, to będzie jak dostaniesz się do kabli które zasilają grzałkę, wepniesz w szereg miernik i dokonasz pomiaru. Będzie on różny w zależności od aktualnego napięcia.
Można to zrobić w destrukcyjny sposób ale tego nie będę doradzał bo promuję kulturę techniczną.
Aby zobrazować jak to jest z żarłocznością prądu przez lodówkę:
Przyjmijmy że grzałka ma moc 120W przy 12,0V (bywają grzałki 140W)
120W to tyle co światła mijania w samochodzie (2x55W) + pozycyjne = 128W więc blisko.
Jeśli zdarzyło Ci się zostawić auto na włączonych światłach, a po 8h pracy musiałeś prosić kolegę o pomoc, to masz już jakiś obraz, punkt odniesienia.
Zrób sobie próbę pod domem, taką symulację weekendu w dziczy z włączoną lodówką, praktyka będzie najbardziej miarodajna. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|