Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Portugalia - może ktoś, jednak?
Autor Wiadomość
doskocz 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2008-07-11, 15:14   Portugalia

Planujemy na początku sierpnia 2008 rodzinną podróż do Portugalii w składzie 2+2 naszą nowo zakupioną przyczepą - może są na forum osoby chcące powiększyć siły karawany , jesli tak to proszę o kontakt mailowy .

Może jednak są osoby zainteresowane Portugalią .
Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

Adamo 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: hymer
Wysłany: 2009-01-18, 21:45   Portugalia - może ktoś, jednak?

koleżanki i koledzy

ostatnio coraz bardziej ogarnia mnie chęć podróży do Portugalii
może jest ktoś na forum kto taką wycieczkę już odbył albo zahaczył o to państewko i mógłby cokolwiek podpowiedzieć

proszę o jakieś porady jeżeli to możliwe

pozdrawiam
adamo
Ostatnio zmieniony przez Jerzy 2009-01-19, 00:04, w całości zmieniany 1 raz  

Kamperfan 
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Piwa: 8/3
Wysłany: 2009-01-18, 23:28   

W Portugalii byliśmy kamperem dość dawno, bo w 1997 roku - obawiam się, że niektóre informacje (np. ceny) są już nieaktualne i nie będę ich podawał - aktualne ceny paliwa, kempingów, etc. są dostępne w internecie. Przejechaliśmy trasę: Warszawa-Heidelberg-Mulhouse-Lyon-Montpellier-Andora-Madryt-Sevilla-Faro-Sagres-Setubal-Lizbona-Coimbra-Fatima-Salamanca-San Sebastian-Bordeaux-Clermont Ferrand- Vichy-Mulhouse-Stuttgart-Regensburg-Praha- Kudowa-Opole-Częstochowa-Warszawa - łącznie ze zwiedzaniem ponad 8 tys. kilometrów przez 4 tygodnie. Ogólnie - wyprawa należała do bardzo atrakcyjnych nie tylko pod względem turystycznym, ale przede wszystkim poznawczym. Największe wrażenie zrobiła na nas południowa prowincja Algarve - z charakterystycznym wybrzeżem i wietrznym przylądkiem Sagres - raj dla "wyznawców" windsurfingu. IMO - Portugalia jest niedoceniana turystycznie, a zabytki np. Lizbony, Sintry dorównują znanym budowlom rzymskim czy greckim. Portugalia jest krajem bezpiecznym i w miarę tanim. Portugalczycy są narodem przyjaźnie nastawionym do turystów i niezwykle gościnnym - zdarzało się, że odkrywaliśmy duże podobieństwo do Polaków w ich zachowaniach, standardzie i stylu życia, etc. Po tej podróży, Portugalia zajmuje drugie miejsce (po Grecji) na liście naszych ulubionych krajów i myślimy nad tym, by jeszcze raz tam pojechać - w szczególności odwiedzić pominięty w czasie poprzedniej wyprawy region północno-zachodni (okolice Porto) :spoko .

Adamo 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-01-18, 23:48   

aż chce się wsiadać do kamperka :wyszczerzony:
dzięki za każdą podpowiedź, my chcemy zaliczyć Portugalię w dwa tygodnie- trochę mało czasu, ale słyszałem właśnie, że warto głównie ze względu na gościnność

mam nadzieję, że podróż dojdzie do skutku
pozdrawiam :spoko

pagas 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: KNAUS-Weisberg na Fordzie Transit 1994r
Nazwa załogi: Pagas
Wysłany: 2009-01-19, 05:22   Portugalia

Ja w portugali jestem od czasu do czasu , ale niestety nie kamperem.Dlatego bardzo chetnie poczytam cos na temat Portugali od strony drogi i miejsc atrakcyjnym dla zalog kamperow.

Poza tym tu pytanmie do kazdego kto to czyta.Jak stworzyc w dziale Podroze kategorie PORTUGALIA.
Mi sie wydaje , ze jest to panstwo nie mniej atrakcyjne niz Hiszpania czy inne , a wlasnego dzialu nie ma.

Ujalbym to tak

PORTUGALIA I GIBRALTAR.

pagas

Juz go mam i nie oddam

Pagas

Kamperfan 
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Piwa: 8/3
Wysłany: 2009-01-19, 18:27   

Portugalia to piękny kraj, ale ma jedną wadę: położenie - to prawie "antypody". Dojazd z Polski zajmuje średnio tydzień w jedną stronę - chyba, że zaprogramujesz jazdę non stop :?: :!: :shock: w dwóch kierowców. Odległość do portugalskiego krańca Europy to około 4 tys. km - nawet zakładając optymistycznie 800 km dziennie to już 5 dni bez zwiedzania po drodze. Koszty paliwa mają znaczny udział w budżecie wyprawy i chyba nie warto inwestować tylko po to, by się przejechać tam i z powrotem. Myślę, że na taki wyjazd trzeba przeznaczyć co najmniej 25 dni przy ograniczonym zwiedzaniu na trasie (a szkoda!) i okrojonym programie wyprawy. Takie jest moje zdanie - ale ja Ci dobrze radzę, rób jak uważasz :spoko .

WHITEandRED
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-20, 15:50   

:spoko
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-24, 23:08, w całości zmieniany 1 raz  

Daniel 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 TD Adriatyk 570 DK
Wysłany: 2009-01-20, 19:10   

Byliśmy kamperem w Hiszpanii i Portugalii w 2006 roku. Zwiedziliśmy południową i środkową część. Naprawdę warto było. Do tego stopnia, że może powtórzymy w tym roku poszerzając swoje wrażenia o część północną.
Kraj jest bardzo przyjazny, mieliśmy poczucie bezpieczeństwa...z tym, że kempingi
dość drogie ok. 45 euro za kampera i 2+3 załoga.

D.

Adamo 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-01-20, 22:21   

WHITEandRED napisał/a:
chyba że nie o to tu chodzi ...

oto nie chodzi :wyszczerzony:

tylko chyba trzeba by faktycznie pomyśleć o zorganizowaniu min 3 tygodni na taką wyprawę, gdyż zapewne często w te rejony człowiek nie będzie się zapuszczał, a chciałoby się zwiedzić jak najwięcej
Kamperfan napisał/a:
tylko po to, by się przejechać tam i z powrotem

święte słowa

maga 
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca Garage P
Nazwa załogi: Ewa i Maciek
Piwa: 79/186
Wysłany: 2009-01-20, 22:21   

Kamperfan napisał/a:
Portugalia to piękny kraj, ale ma jedną wadę: położenie - to prawie "antypody". Dojazd z Polski zajmuje średnio tydzień w jedną stronę - chyba, że zaprogramujesz jazdę non stop :?: :!: :shock: w dwóch kierowców.Odległość do portugalskiego krańca Europy to około 4 tys. km - nawet zakładając optymistycznie 800 km dziennie to już 5 dni bez zwiedzania po drodze.

W zeszłym sezonie mieliśmy ochotę pojechać na wakacje do Portugalii. :)
Po przeanalizowaniu wszystkich "za i przeciw",zrezygnowaliśmy właśnie ze względu na krótki urlop,do wykorzystania mieliśmy niespełna trzy tygodnie. :-P
Kamperfan ma rację,żeby zwiedzić ten zakątek Europy i trochę po drodze,to zaplanować trzeba od trzech do czterech tygodni.
Nie wyobrażam sobie przepryśnięcia przez Francję,nie zwiedzając nic po drodze. :shock:
Przewodnik turystyczny po Portugalii,zakupiony został właśnie w zeszłym roku,może uda nam się kiedyś zrealizować ten urlop. :bajer

Czołem wiaruchna kochana !!

Adamo 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-01-20, 22:51   

to trzymam kciuki za realizację i oczekuję o wyczerpujący opis z podróży co może zmotywuje naszych Adminów do stworzenia działu:
Portugalia- daleka, ale odkrywana przez Naszych :wyszczerzony:

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2009-01-20, 23:11   

Adamo napisał/a:
zmotywuje naszych Adminów do stworzenia działu:
Jak bonie dydy, założę nowy dział tylko niech ktoś napisze, pokaże jakąś wyprawę do Portugalii. Do tej pory to są posty o zamiarach pojechania.

Adamo 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-01-20, 23:32   

Kamperfan napisał/a:
W Portugalii byliśmy kamperem dość dawno, bo w 1997 roku
janusz napisał/a:
tylko niech ktoś napisze, pokaże jakąś wyprawę do Portugalii

no to już zaczyna wyglądać :wyszczerzony:
Kamperfan, został zmuszony :kwiatki: do opowiedzenia co tam w Portugalii piszczy,ajanusz, stworzy nam możliwość zachwycania się w dziale Portugalia :lol:

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2009-01-20, 23:42   ARCADARKA

mnie również interesuje Portugalia :ok , jak zasłużę na pewno się tam wybiorę :bigok

pagas 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: KNAUS-Weisberg na Fordzie Transit 1994r
Nazwa załogi: Pagas
Wysłany: 2009-01-21, 04:17   Do Janusza

Janusz

Moglbys stworzyc dzial o Portugali.Nawet jesli nikt z grona CTY jeszcze tam kamperem nie byl to moga sie tam pojawic ciekawe informacje i piekne zdjecia ktore podzialaja na wyobraznie ludzi.

pagas

Juz go mam i nie oddam

Pagas

Odpowiedz do tematu