Portugalia - może ktoś, jednak? |
Autor |
Wiadomość |
doskocz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-07-11, 15:14 Portugalia
|
|
|
Planujemy na początku sierpnia 2008 rodzinną podróż do Portugalii w składzie 2+2 naszą nowo zakupioną przyczepą - może są na forum osoby chcące powiększyć siły karawany , jesli tak to proszę o kontakt mailowy .
Może jednak są osoby zainteresowane Portugalią .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adamo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: hymer
|
Wysłany: 2009-01-18, 21:45 Portugalia - może ktoś, jednak?
|
|
|
koleżanki i koledzy
ostatnio coraz bardziej ogarnia mnie chęć podróży do Portugalii
może jest ktoś na forum kto taką wycieczkę już odbył albo zahaczył o to państewko i mógłby cokolwiek podpowiedzieć
proszę o jakieś porady jeżeli to możliwe
pozdrawiam
adamo |
Ostatnio zmieniony przez Jerzy 2009-01-19, 00:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-01-18, 23:28
|
|
|
W Portugalii byliśmy kamperem dość dawno, bo w 1997 roku - obawiam się, że niektóre informacje (np. ceny) są już nieaktualne i nie będę ich podawał - aktualne ceny paliwa, kempingów, etc. są dostępne w internecie. Przejechaliśmy trasę: Warszawa-Heidelberg-Mulhouse-Lyon-Montpellier-Andora-Madryt-Sevilla-Faro-Sagres-Setubal-Lizbona-Coimbra-Fatima-Salamanca-San Sebastian-Bordeaux-Clermont Ferrand- Vichy-Mulhouse-Stuttgart-Regensburg-Praha- Kudowa-Opole-Częstochowa-Warszawa - łącznie ze zwiedzaniem ponad 8 tys. kilometrów przez 4 tygodnie. Ogólnie - wyprawa należała do bardzo atrakcyjnych nie tylko pod względem turystycznym, ale przede wszystkim poznawczym. Największe wrażenie zrobiła na nas południowa prowincja Algarve - z charakterystycznym wybrzeżem i wietrznym przylądkiem Sagres - raj dla "wyznawców" windsurfingu. IMO - Portugalia jest niedoceniana turystycznie, a zabytki np. Lizbony, Sintry dorównują znanym budowlom rzymskim czy greckim. Portugalia jest krajem bezpiecznym i w miarę tanim. Portugalczycy są narodem przyjaźnie nastawionym do turystów i niezwykle gościnnym - zdarzało się, że odkrywaliśmy duże podobieństwo do Polaków w ich zachowaniach, standardzie i stylu życia, etc. Po tej podróży, Portugalia zajmuje drugie miejsce (po Grecji) na liście naszych ulubionych krajów i myślimy nad tym, by jeszcze raz tam pojechać - w szczególności odwiedzić pominięty w czasie poprzedniej wyprawy region północno-zachodni (okolice Porto) . |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
Adamo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-01-18, 23:48
|
|
|
aż chce się wsiadać do kamperka
dzięki za każdą podpowiedź, my chcemy zaliczyć Portugalię w dwa tygodnie- trochę mało czasu, ale słyszałem właśnie, że warto głównie ze względu na gościnność
mam nadzieję, że podróż dojdzie do skutku
pozdrawiam |
|
|
|
 |
pagas
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: KNAUS-Weisberg na Fordzie Transit 1994r
Nazwa załogi: Pagas
|
Wysłany: 2009-01-19, 05:22 Portugalia
|
|
|
Ja w portugali jestem od czasu do czasu , ale niestety nie kamperem.Dlatego bardzo chetnie poczytam cos na temat Portugali od strony drogi i miejsc atrakcyjnym dla zalog kamperow.
Poza tym tu pytanmie do kazdego kto to czyta.Jak stworzyc w dziale Podroze kategorie PORTUGALIA.
Mi sie wydaje , ze jest to panstwo nie mniej atrakcyjne niz Hiszpania czy inne , a wlasnego dzialu nie ma.
Ujalbym to tak
PORTUGALIA I GIBRALTAR.
pagas |
_________________ Witam.
Juz go mam i nie oddam
Pagas
 |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-01-19, 18:27
|
|
|
Portugalia to piękny kraj, ale ma jedną wadę: położenie - to prawie "antypody". Dojazd z Polski zajmuje średnio tydzień w jedną stronę - chyba, że zaprogramujesz jazdę non stop w dwóch kierowców. Odległość do portugalskiego krańca Europy to około 4 tys. km - nawet zakładając optymistycznie 800 km dziennie to już 5 dni bez zwiedzania po drodze. Koszty paliwa mają znaczny udział w budżecie wyprawy i chyba nie warto inwestować tylko po to, by się przejechać tam i z powrotem. Myślę, że na taki wyjazd trzeba przeznaczyć co najmniej 25 dni przy ograniczonym zwiedzaniu na trasie (a szkoda!) i okrojonym programie wyprawy. Takie jest moje zdanie - ale ja Ci dobrze radzę, rób jak uważasz . |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-20, 15:50
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-24, 23:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Daniel
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 TD Adriatyk 570 DK
|
Wysłany: 2009-01-20, 19:10
|
|
|
Byliśmy kamperem w Hiszpanii i Portugalii w 2006 roku. Zwiedziliśmy południową i środkową część. Naprawdę warto było. Do tego stopnia, że może powtórzymy w tym roku poszerzając swoje wrażenia o część północną.
Kraj jest bardzo przyjazny, mieliśmy poczucie bezpieczeństwa...z tym, że kempingi
dość drogie ok. 45 euro za kampera i 2+3 załoga.
D. |
|
|
|
 |
Adamo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-01-20, 22:21
|
|
|
WHITEandRED napisał/a: | chyba że nie o to tu chodzi ... |
oto nie chodzi
tylko chyba trzeba by faktycznie pomyśleć o zorganizowaniu min 3 tygodni na taką wyprawę, gdyż zapewne często w te rejony człowiek nie będzie się zapuszczał, a chciałoby się zwiedzić jak najwięcej
Kamperfan napisał/a: | tylko po to, by się przejechać tam i z powrotem |
święte słowa |
|
|
|
 |
maga
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca Garage P
Nazwa załogi: Ewa i Maciek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Maj 2007 Piwa: 79/186 Skąd: Zaniemyśl (Wlkp)
|
Wysłany: 2009-01-20, 22:21
|
|
|
Kamperfan napisał/a: | Portugalia to piękny kraj, ale ma jedną wadę: położenie - to prawie "antypody". Dojazd z Polski zajmuje średnio tydzień w jedną stronę - chyba, że zaprogramujesz jazdę non stop w dwóch kierowców.Odległość do portugalskiego krańca Europy to około 4 tys. km - nawet zakładając optymistycznie 800 km dziennie to już 5 dni bez zwiedzania po drodze. |
W zeszłym sezonie mieliśmy ochotę pojechać na wakacje do Portugalii.
Po przeanalizowaniu wszystkich "za i przeciw",zrezygnowaliśmy właśnie ze względu na krótki urlop,do wykorzystania mieliśmy niespełna trzy tygodnie.
Kamperfan ma rację,żeby zwiedzić ten zakątek Europy i trochę po drodze,to zaplanować trzeba od trzech do czterech tygodni.
Nie wyobrażam sobie przepryśnięcia przez Francję,nie zwiedzając nic po drodze.
Przewodnik turystyczny po Portugalii,zakupiony został właśnie w zeszłym roku,może uda nam się kiedyś zrealizować ten urlop. |
_________________ Pozdrowienia z Pyrlandii !
Czołem wiaruchna kochana !!
 |
|
|
|
 |
Adamo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-01-20, 22:51
|
|
|
to trzymam kciuki za realizację i oczekuję o wyczerpujący opis z podróży co może zmotywuje naszych Adminów do stworzenia działu:
Portugalia- daleka, ale odkrywana przez Naszych |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-01-20, 23:11
|
|
|
Adamo napisał/a: | zmotywuje naszych Adminów do stworzenia działu: | Jak bonie dydy, założę nowy dział tylko niech ktoś napisze, pokaże jakąś wyprawę do Portugalii. Do tej pory to są posty o zamiarach pojechania. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Adamo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-01-20, 23:32
|
|
|
Kamperfan napisał/a: | W Portugalii byliśmy kamperem dość dawno, bo w 1997 roku |
janusz napisał/a: | tylko niech ktoś napisze, pokaże jakąś wyprawę do Portugalii |
no to już zaczyna wyglądać
Kamperfan, został zmuszony do opowiedzenia co tam w Portugalii piszczy,ajanusz, stworzy nam możliwość zachwycania się w dziale Portugalia |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2009-01-20, 23:42 ARCADARKA
|
|
|
mnie również interesuje Portugalia , jak zasłużę na pewno się tam wybiorę |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
pagas
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: KNAUS-Weisberg na Fordzie Transit 1994r
Nazwa załogi: Pagas
|
Wysłany: 2009-01-21, 04:17 Do Janusza
|
|
|
Janusz
Moglbys stworzyc dzial o Portugali.Nawet jesli nikt z grona CTY jeszcze tam kamperem nie byl to moga sie tam pojawic ciekawe informacje i piekne zdjecia ktore podzialaja na wyobraznie ludzi.
pagas |
_________________ Witam.
Juz go mam i nie oddam
Pagas
 |
|
|
|
 |
|