|
|
Alternatywa dla LiFePO4, o kwasiakach nawet nie wspominając |
Autor |
Wiadomość |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2017-12-22, 16:40 Alternatywa dla LiFePO4, o kwasiakach nawet nie wspominając
|
|
|
Tytuł przewrotny, bo i podejście do zagadnienia trochę zwariowane. W kamperze potrzeba jest sporo energii - to fakt, ale faktem jest również że podróżowanie kamperem daje nam możliwość częstego dostępu do energii, tyle że przez krótki czas. Mamy solary które są efektywne zaledwie przez ułamek doby choć i tak ich energię najlepiej wykorzystujemy, mamy tani alternator o dużej wydajności (bez problemu możemy dołożyć drugi i trzeci) ale równiez używany przez ułamek doby. Wielu z nas ma agregaty i to wcale nie małe, ale na mich grzechotanie możemy sobie pozwolić ostatecznie na kilkanaście - kilkadziesiąt minut w ciągu doby. Akumulatory kwasowe nie są w stanie szybko przyjmować energii (optymalnie 0,1C) przez co albo musimy ich mieć dużo połączonych równolegle aby były w stanie szybko przyjąć tę energię, albo możemy zastosować akumulatory litowe i pochodne dla których ładowanie prądem rzędu 1c nie jest zabójcze. Rozwiązanie akceptowalne, ale wciąż bardzo drogie. A gdyby mieć coś co da się ładować prądami rzędu 10C, albo 100C..... Pełne ładowanie 6 minut. Albo i w minutę!!! I jeszcze żeby wytrzymywały miliony ładowań i rozładowań bez straty parametrów. I żeby bezkarnie dały się wyładowywać do zera..... Marzenie? Nie do końca, tym bardziej że ceny tych urządzeń zaczynają pomalutku spadać. Mówię o superkondensatorach które zadebiutowały kilka lat temu.
https://www.youtube.com/watch?v=z3x_kYq3mHM
Dziś ceny w PL zaczynają przypominać te w USA kilka lat temu, co oznacza że można zacząć próbować się nimi bawić. Szczególnie jeśli pomyślimy o hybrydzie czyli połączeniu zalet różnych akumulatorów. Powiedzmy że możemy szybko ładować czymś (przykładowo mocnym agregatem) baterię superkondensatorów (przykładowo w 5 minut do pełna) które później za pośrednictwem przetwornicy step-up ładują jakiś tani lub lekki akumulator (w zależności od potrzeb i możliwości) oraz umożliwiają bieżącą konsumpcję zgromadzonej energii. To samo przy wykorzystaniu 2 lub trzech alternatorów z silnika naszego auta - 200A jest nie do połknięcia dla akumulatora kwasowego i trudne nawet dla akumulatora litowego dostępnego cenowo, ale nie jest niczym niezwykłym dla superkondensatora.... Jeśli uruchomimy silnik kamperka na 5 minut i da to nam energię na całą noc. to czy nie jest to dla wielu z nas rozwiązanie satysfakcjonujące?
Oczywiście nie napędzimy tą energią klimy przez tydzień, bo z pustego to i Salomon nie naleje, ale telewizorek na tym już kilka godzin pogrzechocze.
Zapraszam do dyskusji i eksperymentów. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2017-12-22, 16:42
|
|
|
Oczywiście znów koła nie wymyśliłem, ale przynajmniej wiem już z całą pewnością że jest to zabawa warta zachodu.
https://www.youtube.com/watch?v=yWryYZFRot8
W tym projekcie gościu zamiast przetwornicy step-up wykorzystuje rezystor ograniczający maksymalny prąc ładowania akumulatora, ale i aplikacja jest zupełnie inna niż nasza. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
 |
|
|
|
 |
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
|
Wysłany: 2017-12-22, 17:14
|
|
|
Ostatnio na rynku pojawiły grafenowe akumulatory, narazie powerbanki tylko ale ich zalety to bardzo szybkie ładowanie dużym prądem i brak nagrzewania się. Mysle ze to tez jest jakas opcja na przyszłość. |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 27/15 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 26/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2017-12-22, 17:36
|
|
|
Ja myslę, że to całe "kombinowanie" zakończy się w momencie, aż któryś producent wypuści sensowną bazę (baszak, goła rama..) samochodu elektrycznego (mam na myśli głównie zasięg). Ogrzewanie i klimatyzacja w pakiecie, prąd dla urządzeń pokładowych z baterii trakcyjnej, a szybkość ładowania nawet w dzisiejszej technologii wystarczająca. Rok, dwa? |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2017-12-22, 17:59
|
|
|
Wydaje mi się, że temat ultrakondensatorów poruszałem jakoś dwa-trzy lata temu. Pojawiły się wtedy we w miarę normalnych cenach. Problem jest cały czas ten sam - mała gęstość energetyczna.
Obecnie rozpoznaję jako bazę samochód (mały blaszak), w którym na pokładzie powinno być 40kWh (jak kto woli 3333Ah/12V, lub najbardziej poprawnie 144MJ) akumulatorów. Wygląda obiecująco. |
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2017-12-22, 18:19
|
|
|
To byłby ideał, ale co na już, teraz, dziś....
Póki co chyba kupię kilka bo mi w osobówce akumulator się kończy. Będzie się można troszkę poćwiczyć.
Bez tytułu2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 326,24 KB |
Bez tytułu3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 260,42 KB |
|
 |
Ostatnio zmieniony przez Świstak 2017-12-24, 09:30, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2017-12-22, 18:27
|
|
|
Świstak napisał/a: | To byłby ideał, ale co na już, teraz, dziś.... |
Dziś to można karpia kupić
Poważnie, ustawa o elektromobilności ma wchodzić w I kwartale 2018, warto tyle poczekać. |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|