Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 315/16 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-02-03, 10:18 Stare samochody
kiedyś wszedłem na stronę ze starymi autami i teraz na WP ciągle pojawiają mi się oferty sprzedaży klasków-oldtimerów.
oglądam je i mimo, że od dawna interesuję się motoryzacją, to trafam na pojazdy o jakich nie słyszałem.
dodatkowo pojazdy z lat '60-tych i '70-tych mają w sobie taki urok.
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4 Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 501/29 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2022-02-13, 10:29
Lata świetlne temu , była taka gazeta "Świat Młodych" , w której bodaj na ostatniej stronie znajdował się stały dział "Świat na czterech kołach". Jak zapewne wielu z Was pamięta , było to zorganizowane w formie jednego zdjęcia , miernej jakości i opisu podstawowych parametrów technicznych. Na tamte czasy było to jedno z niewielu źródeł informacji o światowej motoryzacji i chyba jedyne , które prezentowało marki i modele samochodów tzw. "niszowych"
Dla młodego pasjonata motoryzacji zza żelaznej kurtyny , było to tak ciekawe, że wspomnianą gazetę kupowało się głównie po to , aby wyciąć sobie to zdjęcie z opisem i wkleić do zeszytu
Sam miałem taki zeszyt i zgromadziłem w nim całkiem pokaźną kolekcję..
Wtedy wydawało mi się , że te samochody są wszystkie normalnie dostępne na zachodzie i ludziska tam jeżdżą nimi na co dzień ..... po latach okazało się , że większość to były bardzo niszowe unikaty
Volkswagen 356 Speedster.
Samochód ten na pewno znasz, grał chociażby w wielu dobrych filmach, tylko to zdjęcie trochę wprowadza w błąd, autko wygląda, że jest dość mocno tuningowane.
https://www.google.com/se...ih=722&dpr=1.25
Fiat 124 Spider Sport Cabrio też dość popularny, mi się ciagle myli z Triumphami.
Reszta rzeczywiscie dość unikatowe.
Murenę znam bo syn miał takiego resoraka.
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie.
Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa
Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa
Byle dalej, byle w przód, absolutnie.
Dzisiaj u nas w Polsce starczy pokazać się odrestaurowanym Fiatem 125p a szczególnie jeżeli to jakaś rzadka wersja np pick-up i zainteresowanie większe niż jakimś "klasykiem" w światowym rozumieniu. Lata `50te, `60te w motoryzacji zachodniej to okres dla nas praktycznie nieznany
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4 Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 501/29 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2022-12-02, 23:55
Pieredyszka napisał/a:
Volkswagen 356 Speedster.
Samochód ten na pewno znasz, grał chociażby w wielu dobrych filmach, tylko to zdjęcie trochę wprowadza w błąd, autko wygląda, że jest dość mocno tuningowane.
https://www.google.com/se...ih=722&dpr=1.25
356 to chyba najbardziej klasyczne Porsche i raczej nie samochód dla ludu
Z racji bardzo wysokich cen oryginałów , powstawało i nadal powstaje sporo replik tego autka (niektóre nawet całkiem udane).
O wartości 356'tki niech świadczy to , że za samo nadwozie (oryginalne) do totalnej renowacji trzeba dać kilkaset tysięcy euro (i drugie tyle włożyć w renowację).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum