|
|
Ilość czynnika w klimie silnikowej |
Autor |
Wiadomość |
jb
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
|
Wysłany: 2022-06-12, 18:44 Ilość czynnika w klimie silnikowej
|
|
|
Patrzę i patrzę na te tabele ale nic nie kumam. Ostatnio dolano mi go aż 390 twierdząc że w tym samochodzie powinno być 860. To prawda?
Auto Ducato 2016, pojemnośc 2,3 , 130 km. |
_________________ jb |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-06-12, 19:44 Re: Ilość czynnika w klimie silnikowej
|
|
|
jb napisał/a: | ... dolano mi go aż 390 twierdząc że w tym samochodzie powinno być 860. To prawda?
...
|
Jak zobaczyłem tytuł tematu, od razu skojarzyłem że powinno być co najmniej 800-900 bo to taka średnia norma.
Jak przeczytałem treść, to nabrałem pewności.
Owe "dolano" to nie jest tak jak z płynem do chłodnic. Proces uzupełniania, to wypompowanie czynnika z układu, test szczelności, wykrywanie usterek i ponowne napełnienie do stanu zalecanego = zwiększone o 390gram wobec spuszczonego.
Raczej wszystko się zgadza. Gdy ja roboczowozem pojechałem na serwis klimy bo udawała że działa, spec powiedział że miałem zaledwie 100gram czynnika. Po uzupełnieniu do dzisiaj mróz na kratkach. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Yans
weteran wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Piwa: 106/1695 Skąd: Pobiedziska
|
Wysłany: 2022-06-12, 21:24
|
|
|
Socale napisał/a: | Gdy ja roboczowozem pojechałem na serwis klimy bo udawała że działa, spec powiedział że miałem zaledwie 100gram czynnika. Po uzupełnieniu do dzisiaj mróz na kratkach. |
Dokładnie ,ja miałem prawie 300, a powinno być 580. Nie serwisowałem 4 lata... Po wymianie i doładowaniu całkiem inna praca. |
_________________ Praca jest najgorszą formą spędzania wolnego czasu....
A każdy dzień jest raz w życiu...
Tomek
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|