Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Hałas ze sprzęgła/skrzyni biegów.
Autor Wiadomość
wojtek_h 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Adria Twin
Piwa: 1/1
  Wysłany: 2022-08-13, 10:57   Hałas ze sprzęgła/skrzyni biegów.

Drodzy i kochani!

Wczoraj po południu, jadąc w upale francuską drogą ekspresową, usłyszałem grzechoczące hałasy z przedniej części mojego Fiata Ducato 130 Multijet 2015 r. przebieg 90 tyś. Odgłosy po pojawiały się na chwilę i znikały, stopniowo zacząłem kojarzyć je z używaniem sprzęgła. Problem w tym, że raz jest cicho przez długi czas, raz coś grzechocze. Biegi wchodzą pięknie, nic nie szarpie, nic nie wibruje, jechałem zarówno autostradą do 130 km/h na 6 biegu, jak i drogami lokalnymi z częstą zmianą biegów i zatrzymywaniem. Nie jest tak, że jeśli wcisnę lub puszczę sprzęgło to hałas pojawia się lub znika od razu.

Jestem ponad 2000 km od domu, niekoniecznie chciałbym zmagać się z tutejszymi mechanikami i cenami usług, a podróż miała trwać jeszcze 2 tygodnie. Zatrzymałem się na noc i jeszcze myślę co dalej przy śniadaniu.

Czy ktoś ma jakieś sugestie? Łożyska sprzęgła, skrzyni biegów? Stan oleju w skrzyni? Czy coś sam mogę sprawdzić, będąc amatorem? Czy polubić odgłosy i jeździć?

Pozdrawiam,
Wojtek

Postaw piwo autorowi tego posta

wojtek_h 
trochę już popisał

Wysłany: 2022-08-13, 12:35   

Jednak sprzęgło. Wsteczny wchodzi z trudem.

Czy ktoś zna warsztat w okolicy Bordeaux?

Wojtek

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 20/21
Wysłany: 2022-08-13, 12:59   

wojtek_h napisał/a:
Jednak sprzęgło. Wsteczny wchodzi z trudem.

Czy ktoś zna warsztat w okolicy Bordeaux?

Wojtek

Wojtek ja bym z tą naprawą poczekał do powrotu, skrzynia tak od razu nie siada. Jak Ci się nie ślizga to dojedziesz, a na razie ciesz się z WAKACJI a skrzynią bym się nie przejmował.

wojtek_h 
trochę już popisał

Wysłany: 2022-08-13, 13:31   

Wojtek ja bym z tą naprawą poczekał do powrotu, skrzynia tak od razu nie siada. Jak Ci się nie ślizga to dojedziesz, a na razie ciesz się z WAKACJI a skrzynią bym się nie przejmował.[/quote]

Dzięki za odpowiedź. Główna niedogodność, to hałas, wszyscy ludzie na miejscu postojowym dla kamperów się odwracają i patrzą ze współczuciem...

Wojtek

voice 
weteran

Wysłany: 2022-08-13, 14:34   

wojtek_h napisał/a:

Dzięki za odpowiedź. Główna niedogodność, to hałas, wszyscy ludzie na miejscu postojowym dla kamperów się odwracają i patrzą ze współczuciem...

Wojtek

Pytanie czy hałasuje na konkretnym biegu czy na luzie ??
czy jak wciśniesz sprzęgło to hałas ustaje ??

wojtek_h 
trochę już popisał

Wysłany: 2022-08-13, 15:06   

Pytanie czy hałasuje na konkretnym biegu czy na luzie ??
czy jak wciśniesz sprzęgło to hałas ustaje ??[/quote]

Sprawa się wyjaśniła. Utknąłem na lokalnej drodze, nie mogę wrzucić żadnego biegu, ani jechać. Trójkąt ostrzegawczy i szukanie warsztatu. Długi weekend przed nami...

Wojtek

voice 
weteran

Wysłany: 2022-08-13, 16:17   

wojtek_h napisał/a:

Sprawa się wyjaśniła. Utknąłem na lokalnej drodze, nie mogę wrzucić żadnego biegu, ani jechać. Trójkąt ostrzegawczy i szukanie warsztatu. Długi weekend przed nami...

Wojtek

Nic się nie wyjaśniło poza tym ,że nie możesz wrzucić biegu. na wyłączonym silniku wrzuć np: bieg 2 i naciśnij sprzęgło i zapal puszczaj sprzęgło i zobacz czy pojedziesz

wojtek_h 
trochę już popisał

Wysłany: 2022-08-13, 16:44   

Wojtek[/quote]
Nic się nie wyjaśniło poza tym ,że nie możesz wrzucić biegu. na wyłączonym silniku wrzuć np: bieg 2 i naciśnij sprzęgło i zapal puszczaj sprzęgło i zobacz czy pojedziesz[/quote]

Niestety nie, hałas się wzmaga i wszystko zablokowane. Nawet , żeby ustawić się w bezpiecznym miejscu, z górki tyłem na luzie przy wciśniętym sprzęgle zsuwałem się kangurkiem.

Wezwałem już assistance. Będę testował pakiet VIP PZMotu. Niestety, tu też jest długi weekend i chyba czeka nas rozstanie z mobilnym domem na kilka dni (optymistycznie).

Wojtek

voice 
weteran

Wysłany: 2022-08-13, 17:42   

wojtek_h napisał/a:

Wezwałem już assistance. Będę testował pakiet VIP PZMotu. Niestety, tu też jest długi weekend i chyba czeka nas rozstanie z mobilnym domem na kilka dni (optymistycznie).

Wojtek

Współczuję daj cynka co się stało, bo auto młode przebieg znikimy, czyba, że był kręcony. ale przy tym przebiegu, żeby skrzynia poszła ?? Mi się wydaje że spręzynki sprzęgła się rospadły, ale wydaj mi się, że bez wyciągnięcia skrzyni ani rusz.

wojtek_h 
trochę już popisał

Wysłany: 2022-08-13, 19:26   

Dam cynk, na razie przygoda trwa. PZMot nie znalazł dla nas hotelu, pracujemy nad holowaniem nas na camping. Być może będziemy spać pod warsztatem do wtorku.

Nadal chciałbym znaleźć jakiś polecony warsztat. Jestem w Saint-Savinien. Dzwoniłem do Elite Auto, to jest mobilny serwis, ale kolega miał trochę za daleko i koszt wyszedł nieopłacalny.

Wojtek

voice 
weteran

Wysłany: 2022-08-13, 20:16   

wojtek_h napisał/a:
Dam cynk, na razie przygoda trwa. PZMot nie znalazł dla nas hotelu, pracujemy nad holowaniem nas na camping. Być może będziemy spać pod warsztatem do wtorku.

Nadal chciałbym znaleźć jakiś polecony warsztat. Jestem w Saint-Savinien. Dzwoniłem do Elite Auto, to jest mobilny serwis, ale kolega miał trochę za daleko i koszt wyszedł nieopłacalny.

Wojtek

Niestety najbliżej m0ogę polecić Ci warsztat oddalony o 50km od CiebieTUTAJ
jak nic sensownego nie znajdziesz to możesz zadzwonić, rozmawiają po angielsku.

Lub warsztat Citroena TEN
może nie będzie tanio ale pewnie znają się na rzeczy i z tej samej miejscowości gdzie przebywasz

wojtek_h 
trochę już popisał

Wysłany: 2022-08-13, 21:48   

Dzięki. Znasz te warsztaty? Przy tym Citroenie byłem przed chwilą na rowerze. Na holowanie 50 km pewnie mógłbym namówić PZMot. Na razie stoję pod warsztatem Peugot'a, bo stąd była laweta i tu mają parking strzeżony, a wszystko jest nieczynne do wtorku. Partner PZMot nie był w stanie znaleźć dla nas hotelu w tym okresie, chociaż mam to w pakiecie. Negocjowałem odholowanie nas na camping, ale na razie to się nie udało. Będziemy tu nocować na razie, na szczęście jest kranik z wodą i w miarę spokojna ulica.

We wtorek ktoś ma nas zawieźć do innego warsztatu, ale nie mam pojęcia do jakiego.

Przygoda...

Wojtek

wojtek_h 
trochę już popisał

Wysłany: 2022-08-14, 11:20   

A jakie są opinie o polskich mobilnych mechanikach?

wojtek_h 
trochę już popisał

Wysłany: 2022-08-15, 00:50   

Cytat:
Lub warsztat Citroena TEN
może nie będzie tanio ale pewnie znają się na rzeczy i z tej samej miejscowości gdzie przebywasz

Udało mi się dzisiaj porozmawiać z właścicielami tego warsztatu Citroena. Niestety, nie naprawią mi sprzęgła ani w tym tygodniu, ani nigdy, ich mechanik ma dużo pracy i do widzenia.

Zaczynam skłaniać się do opcji "polski mechanik mobilny". W assistance PZMot nie dali rady znaleźć dla nas noclegu, obawiam się, że z warsztatem będzie podobnie, a na koniec dostanę jeszcze zawału na widok rachunku.

Wojtek

voice 
weteran

Wysłany: 2022-08-15, 08:48   

wojtek_h napisał/a:

Zaczynam skłaniać się do opcji "polski mechanik mobilny". W assistance PZMot nie dali rady znaleźć dla nas noclegu, obawiam się, że z warsztatem będzie podobnie, a na koniec dostanę jeszcze zawału na widok rachunku.

Wojtek

Ja bym odpuścił mechanika mobilnego za sam dojazd skasuje się 70% holowania do polski.
Czy lepszym rozwiązaniem nie będzie holowanie do polski i naprawa na miejscu. Pewnie w PZMot jak masz wykupione ubezpieczenie to pewnie holowanie do 100 lub więcej km masz w cenie.

Ja na Twoim miejscu poszukałbym transportu w jakieś firmie spedycyjnej zawożą towar do Francji i zabierają auta kupione przez handlarzy. Na 100% będzie to najtańsze rozwiązanie.
Np. na oferteo.pl
Ja korzystałem z
LM TRANS Łukasz Mazur lmofert@gmail.com 730650460 lub
Krzysztof Woźniak hds.krzysztof@gmail.com +48513778583
SDK Business Sylwia Durlik-Klicka tel. +48 502 373 689
zadzwoń i zorientuj się o kosztach transportu do polski.

Jeszcze co mi się przypomniało to nasz kolega mechanik Gewehr z forum Amwarsztat.pl
skontaktuj się z nim i może on Ci coś doradzi.

Odpowiedz do tematu