Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
LED retrofity reflektorów
Autor Wiadomość
LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 538/420
Wysłany: 2022-11-17, 15:22   LED retrofity reflektorów

Jesienną porą zaczynamy się zastanawiać nad reflektorami w kamperze.

LED-owe to obecnie modny trend.
Polecam artykuł:

https://www.auto-swiat.pl...-polska/95bgvcj

Piszą w tym artykule na auto świat.pl :

Już cztery kraje należące do UE pozwalają na stosowanie LED-owych zamienników żarówek w autach używanych na drogach publicznych
Dobre retrofity LED poprawiają jakość oświetlenia samochodów wyposażonych w "żarówkowe" reflektory
Sprzedaż retrofitów LED w Polsce, pomimo iż ich używanie nie jest zalegalizowane, przekracza 100 tys. egzemplarzy miesięcznie i stale rośnie

To co mnie zainteresowało to tabele zastosowań Philipsa które zawierają KAMPERY !!!

Link do tabeli Philips:

https://www.philips.de/c-...ility-list.html

Zrobiłem zrzuty ekranu dla kamperów Carthago/ Malibu, Adria oraz Fiat Ducato od 2006 do 2014 i od 2014 do teraz:

Screenshot_20221117-151525_Samsung Internet.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 259,76 KB

Screenshot_20221117-151622_Samsung Internet.jpg
Carthago
Plik ściągnięto 3 raz(y) 109,27 KB

Screenshot_20221117-151631_Samsung Internet.jpg
Malibu
Plik ściągnięto 6 raz(y) 99,51 KB

Screenshot_20221117-151653_Samsung Internet.jpg
Adria
Plik ściągnięto 5 raz(y) 108,68 KB

Screenshot_20221117-151723_Samsung Internet.jpg
Fiat Ducato
Plik ściągnięto 5 raz(y) 181,05 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2022-11-17, 15:26   

Marek kamperów jest oczywiście więcej na liście Philipsa.

Dodam od siebie, że wiosną zainstalowałem LED-owe retrofity H1 i bardzo mi się podoba ta zmiana. Kolor świata jest bardziej naturalny. Natomiast ilość światła u mnie jest bardzo podobna do konwencjonalnej żarówki. Lecz i tak uważam, że było warto.

Trzy zdjęcia (wykonane o różnych porach stąd różnica w świeceniu)
światła ze zwykłą żarówką, LED oraz jak wygląda zestaw.

Screenshot_20221117-152859_Gallery.jpg
Zwykła żarówka
Plik ściągnięto 8 raz(y) 589,31 KB

Screenshot_20221117-152854_Gallery.jpg
LED retrofity
Plik ściągnięto 8 raz(y) 586,23 KB

Screenshot_20221117-152924_Gallery.jpg
Przygotowanie do montażu
Plik ściągnięto 16 raz(y) 511,42 KB

Wyświetl szczegóły
chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2022-11-17, 18:21   

dostaliśmy w pracy osramy i philipsy do potestowania jak to wygląda wna codzień

oczywiście ciekawość zwyciężyła i każdy po kolei sobie zakładał :gwm i szybko zdejmował i wracał do klasycznych H7

tylko jeden kolega, zapalony fan xenonów i ledów wszelakich przetestował na sobie obie marki i po dwóch tygodniach oddał i jakoś nie piał z zachwytu :haha:

a jak widzę na drodze te fabryczne ledy to chętnie wydłubał bym ślepia ich konstruktorom i dopuszczającym to do montażu
Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2022-11-17, 20:54   

Aviator, dzięki za piwo.

chris_66, ciekaw jestem szczegółów Waszych testów bo nie zgadzają się z opinią przedstawioną w w/w artykule oraz moimi odczuciami. Nie mówimy o LED made in china za 100zł :shock:

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2022-11-17, 21:01   

Wszystko dla... ale jednak nie każdy wynalazek. Mało kto myśli bo go myślenie boli a zagłębić się w temat to już wysiłek. Ledy zamiast żarówek, ok, ale nie do wszystkich reflektorów, każdy user musi wiedzieć czy może, czy nie będzie walił po oczach a najprostszym sposobem na taką zagadkę jest sprawdzenie tak jak zrobił to Łukasz. Chodzi o kontrolowany strumień światła, żeby świecił dokładnie tam gdzie powinien, chodzi o granicę cienia. Na drogach jednak co trzeci w chińskich ledach świeci nawet w kosmos, najczęściej są to wsiowe beemki i fury z ub wieku z grupy VAG na sztucznych ledach byleby jajo było większe. To się widzi z daleka bo dużo jeżdżę i potrafię z daleka taką ledową, nie trafioną modę rozpoznać.
Już kiedyś pisałem, każdy kto z niewiedzy wali mi po oczach, spotyka się z moją odpowiedzią, włączam po prostu "długie" by cokolwiek widzieć i w ten sposób wysyłam przekaz: oślepiasz :idea

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 200/352
Wysłany: 2022-11-17, 21:38   

Socale napisał/a:
każdy kto z niewiedzy wali mi po oczach, spotyka się z moją odpowiedzią, włączam po prostu "długie" by cokolwiek widzieć i w ten sposób wysyłam przekaz: oślepiasz

Mam nadzieję, że tylko w pojedynku „jeden na jeden”. Jeśli nie, to jesteś takim samym niewiedzącym!

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2022-11-17, 22:00   

Spax napisał/a:

Mam nadzieję, że tylko w pojedynku „jeden na jeden”.
...

Oczywiście! Jestem świadomy wszystkiego co robię :idea
.
Wracając do tematu. W ub roku zakupiłem i założyłem "ledy" a la H7.
Z góry wiedziałem że to będzie lipa bo ułożenie ledów było na lewo i prawo ale nic do góry i efekt był taki, że oglądałem po drodze rowy lewe i prawe ale nie asfalt po którym jechałem.
Do tega zapewnienie o Homologacji i nie zakłócaniu odbiornika radiowego o kant dwupośladka poszło.
Fikcja nad którą nikt nie panuje rozrasta się w każdej materii sięgając granic bezczelnie powielanej kłamliwej w zapewnieniach sprzedaży.
.
Wróciłem do H7, odświeżyłem reflektory, radio zaczęło znowu grać :idea I choć słabo to jednak lepiej drogę widzę.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 287/628
Wysłany: 2022-11-18, 07:37   

Przyznam się bez bicia że jestem po testach ledowych żarówek h7
Chinskiej produkcji, szybko wróciłem do tradycyjnych h7.
Filmy, artykuły prasowe, hurtownie sprzedające żarówki a nawet Krakowska Auto-Gama specjalizująca się w przerabianiu lamp na bi ledy nie wiele wiedzą w tym temacie.
Polecone żarówki przez autogame które mają w sprzedaży okazały się do D..
Tak że będę śledził temat bo soczewki w niezbyt wyeksploatowanych lampach ze zwykłymi h7 świecą słabo porównując je z fabrycznymi matrixami led audi to przepaść.
:spoko

aviator 
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Piwa: 54/147
Wysłany: 2022-11-18, 14:29   

Ja tez jestem po testach siakis chińskich ledow i wróciłem do zwykłych ale nie dlatego, że źle to świeciło (mam soczewki), tylko dlatego że padały te ledy jak muchy….
Może te drogie co ma LukF są o wiele wytrzymalsze - ale aby oświetlenie miało wspólną barwę z dziennymi, długimi, przeciwmgielnymi i postojowymi, to tych drogich ledow musiałbym nakupić cały worek. Może na :mikolaj

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2022-11-18, 16:21   

W swoim złombolowym Lublinie przetestowałem H4 produkcji Tungsram. Klasa i jakość Philipsa i Osramu a cena około 170 zł za komplet. Dobre żarówki led można rozpoznać po małym żródle światła. Większa struktura jak w tanich chińczykach powoduje że światło nie trzyma żadnych parametrów - optyka reflektora jest zaprojektowana na małe włókno żarówki.

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2022-11-18, 23:07   

Maciej S. napisał/a:
...
większość współczesnych samochodów niestety "razi" po oczach tych jadących z przeciwka i nic tu nie pomoże
...

Maciej, fajna wykładnia wobec tych fabrycznych, inżynierskich projektów, jest ok. Ale jak widzę z naprzeciwka 24 letnie bmw walące równo w asfalt, moje oczy i w kosmos, to nie ma zmiłuj.
Ja już nauczyłem się z daleka rozpoznawać światła "z błędem".
Nie mniej gorszą sprawą jest gdy jedno oko świeci na drogę a drugie w moje oczy, wówczas jestem bezlitosny nawet jeśli to dziadziuś, to jak uda mu się dojechać do domu i zapyta wnuczka co oznacza to że prawie każdy mi błyska światłami a radaru nie widać? Wnuczek skojarzy błyskawicznie. Zapytany o to samo Diagnosta również i głowy za to dziadkowi nie urwie, prędzej mu pomoże.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2022-11-19, 14:50   

3 tyś piechotą nie chodzi :chytry
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/8590805,mandat-swiatla-policja-dowod-rejestracyjny-zarowki-retrofity-samochod.html

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2022-11-19, 20:42   

LukF napisał/a:
chris_66, ciekaw jestem szczegółów Waszych testów bo nie zgadzają się z opinią przedstawioną w w/w artykule oraz moimi odczuciami. Nie mówimy o LED made in china za 100zł :shock:

chyba jasno napisałem " osramy i philipsy"

a szczegóły były takie że mogliśmy sobie je włożyć i zobaczyć jak to działa na ulicy. I nie działało :spoko
Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.

robba 
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Piwa: 94/194
Wysłany: 2022-11-20, 12:01   

Socale napisał/a:
....
Oczywiście! Jestem świadomy wszystkiego co robię :idea
....

Takich ludzi nie ma. są ewentualnie tacy co tak uważają. :diabelski_usmiech
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***

Wyświetl szczegóły
robba 
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Piwa: 94/194
Wysłany: 2022-11-20, 12:11   

Maciej S. napisał/a:
....Jeżeli powierzchnia szyby reflektora jest duża to wypromieniowany strumień świelny rozkłada się na niej i luminancja takiej powierzcni jest "mała". W reflektorach soczewkaowych czy LED pole powierzchni wypromieniowujace energię jest kilkakrotnie mniejsze mniejsze przez co luminancja takiej powierzchni rośnie proporcjonalnie. Efektem jest silne olśnienie oka (siatkówki) ponieważ tworzy to zdecydowanie większy kontrast pomiędzy reflektorem a otoczeniem, nawet jeżeli oba typy refletorów są ustawione prawidłowo i z prawidłową linią odcięcia obszarów oświtlonych. To powoduje, że większość współczesnych samochodów niestety "razi" po oczach tych jadących z przeciwka i nic tu nie pomoże, fizjologii człowieka nie da się oszukać.

masz rację i nie masz racji. jasność małego reflektora rzeczywiście jest większa, ale blisko przy lampie. lepiej w nią nie patrzeć....

natomiast teoretycznie powinno się w każdej lampie tak samo rozkładać na drodze, więc teoretycznie nie jest to prawdą. ale w praktyce tak może być jak piszesz.

Nie mniej należy pamiętać że nawet jak zapewnimy najlepszą linię odcięcia i idealne ustawienie
to i tak zbyt mocne żródło światła będzie oślepiać.
Jak jesteśmy na wierzchołku wzniesienia, czy też na zakręcie w prawo to pomimo dobrze ustawionych świateł razimy nadjeżdżającego z przeciwka!
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***

Odpowiedz do tematu