|
Radio FM słabo odbiera stacje radiowe podczas jazdy. |
| Autor |
Wiadomość |
Mumers
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Kamper LMC 2003 Fiat Ducato 2,0TD
|
Wysłany: 2023-02-18, 21:23 Radio FM słabo odbiera stacje radiowe podczas jazdy.
|
|
|
Witam,
Radio w czasie jazdy bardzo słabo odbiera stacje radiowe FM. Na postoju jest zdecydowanie lepiej. Planuje się za ten temat zabrać i co polecacie zrobić.
Na dzisiaj radio jest z ok. 2016 roku podłączone do anteny zew. samochodu (oryginalnej) - tak zakładam, bo nie zaglądałem tam jeszcze.
Pomysł 1: Zamontować wzmacniacz FM (separator). Zakładam, że w 2002roku Fiat nie montował jeszcze wzmacniaczy do anten, a radio jest w miarę nowe, także pewnie to może być przyczyną.
Pomysł 2: Zrezygnować z anteny oryginalnej i zastosować antenę wewnętrzną (np. naklejaną na szybę przednią) juz ze wzmocnieniem i tak podłączyć do radia. Pytanie czy alkowa nie będzie tutaj "zagłuszaczem sygnału"
Pomysł 3: Zrezygnować z anteny FM i przejść na radia internetowe... ale tutaj pytanie do forumowiczów... czy coś, ktoś takiego robił... Czy są jakieś ciekawe przystawki do klasycznego radia samochodowego, aby go zmienić na odbiór radia internetowego?
Pacjent to Fial Ducato v244 z 2002.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
dream_team
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato II z zabudową Hymer C 594
|
Wysłany: 2023-02-19, 15:31
|
|
|
Pomysł 2 - kupiłem wewnętrzna na szybę ze wzmacniaczem - nie działa. Kupiłem rozgałęźnik antenowy i podłączyłem dwie anteny jednocześnie (zewnętrzna i wewnętrzna) - nie działa.
Pomysł 3 - mam radio z AUX. Podłączyłem telefon i zainstalowałem aplikację Polskie Radio. Mam wszystkie stacje bez zakłóceń. Do tego aplikacja TIDAL i muza gra non stop. I moim zdaniem, to najlepszy wybór w tych czasach.
Jak masz oryginalne radio bez wejścia AUX i nie chcesz go zmieniać, to kup sobie transmiter FM z możliwością podłączenia telefonu, pendriva, itp. Dźwięk troszkę gorszej jakości, ale nie potrzeba żadnych przeróbek. |
| |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2023-02-19, 17:33
|
|
|
Najpierw upewnij się czy w radiu nie zdechła głowica FM - to częsty objaw.
Wyjmij radio, podłącz zamiast anteny 80cm przewodu miedzianego i włącz wyszukiwanie. Jak będzie słabo to słabo, zmiana w antenach nic już nie pomoże a tym bardziej wzmacniacz.
Co to za model radia? |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Mumers
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-02-19, 20:12
|
|
|
| dream_team napisał/a: | | omysł 2 - kupiłem wewnętrzna na szybę ze wzmacniaczem - nie działa. Kupiłem rozgałęźnik antenowy i podłączyłem dwie anteny jednocześnie (zewnętrzna i wewnętrzna) - nie działa. |
Hmmm to mnie nie pocieszyłeś, bo taki plan miałem jako najbardziej prawdopodobny... ;-)
A pomysł z AUX bardzo ciekawy. Muszę tylko zobaczyć czy mam gdzieś wyjście(wejście) w radiu. |
| Ostatnio zmieniony przez Mumers 2023-02-19, 20:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mumers
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-02-19, 20:21
|
|
|
| Socale napisał/a: | Najpierw upewnij się czy w radiu nie zdechła głowica FM - to częsty objaw.
Wyjmij radio, podłącz zamiast anteny 80cm przewodu miedzianego i włącz wyszukiwanie. Jak będzie słabo to słabo, zmiana w antenach nic już nie pomoże a tym bardziej wzmacniacz.
Co to za model radia? |
To jest radio Phoenix 1 DIN z wysuwanym ekranem (nie jest to Android). Model sprawdze i dam znać, teraz nie pamiętam. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 125/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2023-02-20, 18:29
|
|
|
Od paru lat używam jedynie radio internetowe. Działa wszędzie rzadko kiedy jest problem z zasięgiem. Inna sprawa ze radio Nowy Świat które obecnie słucham działa tylko przez internet
Dołożyłem odbiornik Bluetooth i sygnał idzie ze smartfona. |
|
|
|
 |
Mumers
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-02-23, 22:49
|
|
|
| reaven22 napisał/a: | | Dołożyłem odbiornik Bluetooth i sygnał idzie ze smartfona. |
Chodzi o ten transmiter FM z Bluetooth czy jakiś jeszcze inny montowany do radia bezpośrednio? |
|
|
|
 |
Cezary113
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: MB James Cook Klassik 93
Nazwa załogi: CzaryMary
|
Wysłany: 2023-02-24, 18:26
|
|
|
| Socale napisał/a: | Najpierw upewnij się czy w radiu nie zdechła głowica FM - to częsty objaw.
Co to za model radia? |
I to jest odpowiedź na zadane pytanie |
|
|
|
 |
dream_team
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2023-02-24, 18:34
|
|
|
| Mumers napisał/a: | | reaven22 napisał/a: | | Dołożyłem odbiornik Bluetooth i sygnał idzie ze smartfona. |
Chodzi o ten transmiter FM z Bluetooth czy jakiś jeszcze inny montowany do radia bezpośrednio? |
Masz od wyboru do koloru, nawet pod zapalniczkę.
https://www.google.com/se...0&bih=937&dpr=1 |
| |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2023-02-24, 19:20
|
|
|
Jaki sens jest kupować transmiter FM, skoro radio nie odbiera FM?
Transmiter no nic innego jak stacja radiowa o mikro mocy nadajnika w paśmie FM |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
WALDZIOR
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER BR599 Renault Master
Nazwa załogi: Delfiny
|
Wysłany: 2023-02-24, 20:25
|
|
|
| Nie wiem czy w temacie u mnie po uruchomieniu silnika odpalają się światła dzienne z chińskiej republiki ludowej i tak sieją, że radio tylko w mieście koło nadajnika. Po włączeniu nawet pozycji problem znika na krótkim bacie od anteny dodatkowo zamontowanej do przodu integry a ta jest wykonana z tworzywa więc z masą anteny nie mało wspólnego i gra. |
|
 |
dream_team
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2023-02-24, 21:24
|
|
|
| WALDZIOR napisał/a: | | Nie wiem czy w temacie u mnie po uruchomieniu silnika odpalają się światła dzienne z chińskiej republiki ludowej i tak sieją, że radio tylko w mieście koło nadajnika. Po włączeniu nawet pozycji problem znika na krótkim bacie od anteny dodatkowo zamontowanej do przodu integry a ta jest wykonana z tworzywa więc z masą anteny nie mało wspólnego i gra. |
Mam to samo. Tez zauważyłem, ze to "dzienne" sieją zakłócenia. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 380/164 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2023-02-24, 22:04
|
|
|
Można trochę posprawdzać przenośnym radiem FM. Czy też są zakłócenia odbioru w okolicy anteny samochodowej. Jeśli nie to lampy sieją zakłóceniami do radia samochodowego przez zasilanie a w tym wypadku można trochę zawalczyć i dołożyć filtry na zasilaniu radia i ledów. Warto spróbować.
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 550/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-02-25, 00:48
|
|
|
Radio FM w samochodzie to sprzęt z tej samej grupy co odtwarzacz kasetowy czy CD
Szkoda czasu na szukanie powodu jego nie działania .
Radio internetowe daje lepszą jakość , większy wybór i możliwość słuchania nawet w dalekiej zagranicznej trasie , swojej ulubionej stacji.
Z radiem FM jesteś ograniczony do tego co się lokalnie nadaje i w takich np. Czechach zdany jesteś na Karela Gott'a, kiedy wolał byś zielone oczy Zenka |
|
|
|
 |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2023-02-25, 09:20
|
|
|