|
|
Maskownica miedzy szoferką a alkową |
Autor |
Wiadomość |
marcinekg
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Citroen C25D rocznik 1988
|
Wysłany: 2023-02-26, 22:58 Maskownica miedzy szoferką a alkową
|
|
|
Witam
Mam do naprawy maskownice miedzy szoferką a alkową w Citroenie C25 w zabudowie Bürstner A520. Strasznie to wygląda ale nie mam pomysłu jakiego użyć materiału do zatkania tej szczeliny po zdeinstalowaniu oryginalnej. Na kupno oryginału to raczej ciężko w innych zabudowach w tym modelu widziałem wykonanie z plastiku, które jest na pewno trwalsze i lepsze ale nie mogę nigdzie znaleźć w sprzedaży po demontażu.
Obecne wykończenie jest elastyczne i wygląda na gumowe ale niestety spękało i fatalnie wygląda.
IMG_20230226_130048.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 408,18 KB |
IMG_20230226_130058.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 528,96 KB |
|
|
|
|
|
 |
gole_m
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Ahorn Camp 300
|
Wysłany: 2023-04-20, 15:37
|
|
|
Mam ten sam problem. Nad kabiną jest jeszcze spoko, ale po bokach słabo. Było to wcześniej malowane, ale się porozsychało. Myślę o jakimś szablonie i zrobieniu maskownicy z żywicy epoksydowej i maty szklanej
maskownica_m.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1005,35 KB |
|
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2023-04-20, 16:36
|
|
|
Cytat: | Myślę o jakimś szablonie i zrobieniu maskownicy z żywicy epoksydowej i maty szklanej |
To połączenie powinno być elastyczne, widelec się skręca/pracuje i jak kabina się przekręca w jedną to zabudowa w drugą. Wszystko co tam się pojawi stałego i będzie połączone z resztą to się urwie.
Powiem wam jak ja się ratowałem w podobnej sytuacji. Otóż wydłubałem stare uszczelnienie, wyczyściłem i wcisnąłem... wąż gumowy ogrodowy o grubej ściance. Na bokach jeden, nad kabiną dwa lub trzy, zależy ile jest miejsca. Następnie oklejanie taśmą malarską i wypełnienie czarnym klejem do szyb. Wyrównanie wcześniej przygotowaną szpachelką o odpowiednim łuku/profilu zależnie jaki chcemy uzyskać. Praca z tym klejem nie jest fajna, bo dość szybko skórkuje więc należy się spieszyć, najlepiej zrobić "na raz" a poza tym bardzo brudzi. Połączenie boków zamaskowałem czarną listwą taką jaką się daje jako ochronną na boki nadwozia. Wyszło połączenie elastyczne i prawie wieczne. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|