|
|
Koło się zamyka. |
Autor |
Wiadomość |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2019-12-18, 20:14 Koło się zamyka.
|
|
|
Pamiętam, że gdy pierwszy raz zawitałem na tym forum pytając o bazę do kampera 4x4, jedną z pierwszych sugestii było kupno pickupa i załadowanie na niego kapsuły campingowej. Wtedy ten pomysł odrzuciłem - szczerze powiedziawszy już nie pamiętam, z jakiego powodu.
Dzisiaj odebrałem to co na fotce. Zabudowa planowana na tą wiosnę.
hilux.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10193 raz(y) 144,57 KB |
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2019-12-18, 20:15
|
|
|
Fotka przed montażem tablic i akcesoriów - aktualnej nie mam, bo jak przyjechałem dzisiaj do domu to było ciemno i zimno. Jutro uzupełnię. |
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-12-18, 20:54
|
|
|
Gratki Mariusz za Twój początek realizacji planu.
Napisz chociaż czy rozważałeś zakup gotowej kapsuły?
Często w Gubinie widzę sąsiadów z Guben, oni latają właśnie takim typem, bodaj Mitsubishi, zawsze jak widzę to się zastanawiam jak się w tym mieszka. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2019-12-18, 20:58
|
|
|
Powodzenia , myślałem,że się nie doczekam a lat minęło..................... |
|
|
|
 |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2019-12-18, 21:42
|
|
|
Koder gratuluję zakupy. Baza wyśmienita. |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
|
|
|
 |
PadaVan
trochę już popisał

Twój sprzęt: Trafic+
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Lut 2019 Piwa: 15/1 Skąd: Łódź/Padova
|
Wysłany: 2019-12-19, 11:51
|
|
|
Bardzo ładne autko
Planujesz zabudowę na stałe, czy zdejmowaną? |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2019-12-19, 12:27
|
|
|
Raczej zdejmowalną - ale sama natura takiej zabudowy powoduje, że po kilku latach można się rozmyślić i zrobić inną.
Tutaj wrzucam kilka dodatkowych fotek, niestety mój telefon zmasakrował je jakimiś automatycznymi ustawieniami korekty.
Co tam mamy? Toyota Hilux 2019, przebieg obecnie 59 kilometrów. Silnik wysokoprężny o pojemności 2.4 litra połączony z automatyczną, 6-biegową skrzynią biegów. Pełna podwójna kabina, tona ładowności.
Co do zabudowy, to wstępny pomysł jest na podnoszony dach ze sztywnymi ścianami i pełną autonomię (tj. własny zbiornik paliwa i zasilanie), tak, by można było pomieszkiwać nawet po zdjęciu z auta. Technologia wykonania to raczej rama aluminiowa (profile konstrukcyjne 40x40 z poszyciem z XPS + włókno szklane lub jakiś PCV. Rozważałem też samonośną konstrukcję z płyt kompozytowych, ale to chyba trudniej korygować - profile można zawsze odkręcić i przesunąć.
Celuję w łóżko nad kabiną 140x180, część dzienną rozkładaną w dodatkowe łóżko dla dziecka, kabinę prysznicową/kibel i mały aneks kuchenny. Chcę się zmieścić poniżej 300kg masy suchej - wstępne szacunki mi mówią, że powinno dać radę ze sporym zapasem. Ogrzewanie to będzie pewnie webasto, dach tradycyjnie w panelach, może da radę wrzucić LiFePO4 jako magazyn energii. Do samochodu mogę się podłączyć przez gniazdo od haka, jeśli by była potrzeba.
Szczegółowe plany dam koło weekendu, gdy będę miał okazję zrobić przymiarkę "na wiaderku" paki. |
|
 |
koder

|
Wysłany: 2019-12-19, 12:32
|
|
|
Socale napisał/a: | Napisz chociaż czy rozważałeś zakup gotowej kapsuły? |
O przepraszam - umknęło mi. Owszem rozważałem, ale nie widziałem takiej, która by mi odpowiadała. Z jednej bym chciał jedno, z drugiej drugie. Na szczęście taka zabudowa zdejmowana umożliwia rozmyślenie się w każdej chwili i kupienie czegoś innego. |
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2019-12-19, 15:49
|
|
|
Konstrukcja alu i na to sklejka 3 mm .Na to mata + żywica .A od środka też żywica + instalacja + styropian i reszta .Takie moje pomysły .
Tu jest coś fajnego https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
|
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2019-12-19, 21:39
|
|
|
Chyba zamiast sklejki wolałbym jakiś kompozyt, ale jeszcze niczego nie przesądzam. Bardzo ciekawie wygląda płyta kompozytowa stosowana przez Skwarka do budowy przyczepki (link) - był uprzejmy podesłać mi kawałki do testów, i myślę, że mogło by być z tego doskonałe poszycie.
Spędziłem dzisiaj sporo czasu projektując tradycyjną metodą "na wiaderko" - siadając w zabudowie (w moim przypadku - na otwartej pace) z metrem i dumając, co gdzie i jak umieścić. Jako, że to temat budowy będzie, pozwolę sobie na mały "strumień świadomości", żeby podzielić się, co wymyśliłem.
Do dyspozycji mam tak gdzieś 140x156cm przy pełnej wysokości, rozszerzające się do 200x156cm na wysokości 54cm - nad burtami. Dodatkowe 30cm nie wychodzi poza obrys auta, ale może trochę przeszkadzać z widocznością w lusterkach. Muszę w weekend zamontować przyciętą tekturę, żeby sprawdzić zza kierownicy. Do tego jeszcze łóżko w alkowie nad kabiną - 200cm szerokości, na długość można by i 180cm - ale to musi wisieć nad kabiną, bo paka jest do ramy inaczej przymocowana i porusza się w stosunku do niej.
Mam więc w sumie, optymistycznie licząc, 300x200cm do wykorzystania. W czym ma wejść łóżko małżeńskie, łóżko dla nastolatki (wiek nastoletni za rok), prysznic/kibel, aneks kuchenny i miejsce biesiadne. Ale, przecież nie wszystko musi być dostępne razem. Przy trybie "spania" do szczęścia potrzebne mi łóżka i dostęp do łazienki.
Chcę zmieścić się z zabudową w długości auta - w czasie jazdy. Nie wykluczam kombinowania ze slideoutem do tyłu - sama otwarta burta dodaje 50cm podłogi, można by wysunąć zabudowę do tyłu o metr i zmieścić tam łazienkę i wejście.
Raczej chciałbym też podnoszony dach. Od podłogi paki do dachu samochodu jest 96cm, więc jeśli starać się o 190cm w środku, to zabudowa będzie o metr nad dach wystawać - a to jest już trochę nieporęczne. Do przeżycia, ale wolałbym niżej na transport. Ze względu na łóżko minimalna wysokość kapsuły złożonej to by było jakoś 120cm (~25 cm powyżej dachu), ale pojawia się taki problem, że zrobienie slideouta z podnoszonym dachem to już pewne wyzwanie nawet na etapie projektu, nie mówiąc o wykonaniu.
No dobra, dość trucia. Mam już jakieś szkice jak bym to widział, ale to bardziej dłubanina na kartce. Jutro postaram się coś konkretniej zaprojektować i może pokazać Wam, co mi tam po głowie chodzi. |
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2019-12-19, 22:58
|
|
|
No wreszcie Fajne autko
To będzie ciekawy i przemyślany projekt, będzie miał pewnie sporo przetestowanych przez Ciebie rozwiązań. Nie mogę się doczekać i oczywiście kibicuję |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2019-12-20, 00:12
|
|
|
A no fajne autko, niedawno miałem okazje pojeździć Hiluxem własnie 2,4 dotychczas mój typ Toyoty w teren to była Tundra ale Hilux przyznam że w bród przez Dunajec i błotach wykopów radził sobie nieźle a w środku wykonanie jak niezłej osobówki i przyznam jak na takie auto dość cicho.
Ten co jeździliśmy był spółki gazowniczej - zabudowa no oczywiście nie kamperowa a gazownicza agregat, kupa graciarni, szafki narzędziowe, miejsca na sprzęt itp ale w podobny sposób częściowo wysuwana na burtę była zrobiona - całkiem fajnie.
Brać budować - powodzenia
Na pewno będę kibicował |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-12-20, 21:08
|
|
|
koder napisał/a: |
...
Spędziłem dzisiaj sporo czasu projektując tradycyjną metodą "na wiaderko" - siadając w zabudowie (w moim przypadku - na otwartej pace) z metrem i dumając, co gdzie i jak umieścić.. |
To nie jest takie proste. W każdej koncepcji wtrąca się inny pomysł którego nie odrzucamy i nie kończąc jednej, przemyśleniu podlega ten wtrącony.
Najprościej Mariusz zrób jak ja, gdy miałem problem co i gdzie ma być w domu.
Masz 300x200cm teoretycznie przyjmując.
Przeskaluj to 1:10, przeskaluj też wyposażenie i na tej powierzchni przy kawce układaj klocki. Masz możliwość konsultacji z dziewczynami.
To rzut z góry, dwie płaszczyzny ale da jakiś poglądowy obraz gdzie co umieścić. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|