|
|
Płyn hamulcowy DOT 5.1 do ducato 2,3 multijet |
Autor |
Wiadomość |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2023-06-10, 11:50 Płyn hamulcowy DOT 5.1 do ducato 2,3 multijet
|
|
|
Wybieram się w górskie rejony Bałkanów i pomyślałem sobie, że można by wymienić u mnie w ducato (2008 r) płyn hamulcowy na DOT 5.1 ponieważ ma on wyższą temp. wrzenia niż dedykowany do tego modelu DOT 4. Niby te płyny są zamienne (tak przynajmniej piszą) - ale mam wątpliwości, czy nie narobię sobie tym jakichś szkód. Czy fachowcy mogliby wyrazić swoje zdanie na ten temat? |
|
|
|
 |
Andrzej R.
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato 2,3 jtd, McLouis Mc2 54 Garage
Nazwa załogi: Wanda i Andrzej
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Wrz 2015 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Pisz
|
Wysłany: 2023-06-10, 12:00
|
|
|
Z doświadczenia czuję że to prędzej spalisz klocki niż DOT-4 Ci się zagotuje, proponuję zadbać o to aby hamować silnikiem przy długich zjazdach. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2023-06-11, 12:36
|
|
|
Andrzej R. napisał/a: | proponuję zadbać o to aby hamować silnikiem przy długich zjazdach |
To jest oczywista oczywistość. Tyle, że przy stromych długich zjazdach i hamowaniu 2-ką rozpędza się błyskawicznie. Nie ma rady, nieraz co parę sekund trzeba deptać po hamulcach. Ciężarowcy mają do tego retarder a w ducato jest bujanka jak na huśtawce. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|