|
|
Opłaty drogowe/promowe w Skandynawii |
Autor |
Wiadomość |
eMKaP
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-06-26, 12:55 Opłaty drogowe/promowe w Skandynawii
|
|
|
Witam,
chciałbym podpytać jak obecnie wygląda kwestia opłat drogowych/promowych w Danii, Szwecji i Norwegii.
Planujemy wypad do Norwegii wypożyczonym kamperem i zastanawiam się, jak najlepiej rozwiązać opłaty za przejazdy.
Nie chciałbym aby za jakiś czas wypożyczalnia dostała faktury za przejazd zwłaszcza, że auto jest w leasingu
i każda taka "przesyłka" jest obarczona dodatkową opłatą manipulacyjną.
Z którego systemu najlepiej skorzystać, który operator ma najlepsze pokrycie??
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i ew. pomoc w wyborze. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 90/89 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2023-06-28, 12:54
|
|
|
Nie rejestrowaliśmy się w żadnym systemie, czyli nie wychodziliśmy przed orkiestrę. Jeździliśmy w zeszłym roku po Norwegii. Zaliczyliśmy kilka promów. Minął rok i zero jakichkolwiek faktur do opłat. W tym roku jesteśmy już trzeci tydzień w Norwegii i również nie przejmujemy się opłatami drogowymi. Grasujemy w północnej Norwegii -Senia. Teraz przemieszczamy się w kierunku Lofotów. Tablice informujące o opłatach drogowych poznikały, albo ja już niedowidzę
O Danii nic nie napiszę, bo jechaliśmy przez Finlandię i Szwecję. Również zero opłat. Jedyna opłata -97 euro to koszt przeprawy promowej Tallin - Helsinki.
Dla porównania dodam, że np. w zeszłym roku w Grecji w ciągu tylko jednego dnia wydaliśmy ponad 100 euro za przejazdy autostradami. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2023-06-28, 13:30
|
|
|
Potwierdzam. Do tej pory z 3 lat nie przyszła żadna faktura, choć np. wjazd do Narviku przed mostem o tym informuje |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 197/106 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2023-07-09, 16:54
|
|
|
Może to pomoże.
https://www.autopass.no/en/
Można liczyć na fuksa, ale kilka lat temu , gdy jeździłem Patrolem, to wszystko mi przychodziło na polski adres.
Po kilku miesiącach, ale przychodziło. Wysyłka z UK.
Teraz się pozmieniało, bo Anglia jest poza Unią, i jakieś inne firmy to obsługują.
Zrobiłem tydzień temu traskę150 km tam i z powrotem i przyszło mi pińcet koron. 😠
Mam auto na norweskich blachach, więc nie mają problemu z wysyłką. Przychodzi rachunek do zapłacenia na konto.
W Oslo i wokół jest najdrożej.
Drogie są też niektóre tunele, znacznie skracające drogę. |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
eMKaP
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-11, 20:58
|
|
|
Dziękuję wszystkim za wskazówki, chyba skorzystam z https://flytpass.no/
wygląda jakoś najmniej skomplikowanie od pozostałych operatorów |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 44/19 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2023-07-12, 07:42
|
|
|
Ja pierwszy raz na Skandynawię się wybieram i polecono mi https://www.epass24.com/pl/
Załatwia mi to opłaty drogowe (bez promów) w Norwegii i Szwecji. Jak będzie to się okaże. |
_________________ ---> :D <--- |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|