|
|
|
Wymiana koła na autostradzie |
| Autor |
Wiadomość |
ptaku
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Dukato Rapido
Nazwa załogi: taki tam podróżnik
|
Wysłany: 2025-11-04, 09:27 Wymiana koła na autostradzie
|
|
|
Czy można samemu wymienić koło na autostradzie ?
Czy należy wezwać służby autostradowe ?
Jakie są opłaty za wymianę koła ?
Jak to wygląda w krajach Unii ? |
| |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-11-04, 11:11
|
|
|
| W Polsce można. Ale wymiana koła z lewej strony auta na autostradzie to coś w rodzaju rosyjskiej ruletki. W innych krajach UE bywa z tym różnie. |
|
|
|
 |
markoni7
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethleffs 7055DBL
Nazwa załogi: Marki
|
Wysłany: 2025-11-04, 12:34
|
|
|
Miałem w tym roku tego typu zdarzenie na autostradzie w DE.
Co prawda zgłosiłem to na assistance ale w międzyczasie podjechała laweta ADAC i sympatyczny Pan zaproponował, że może mi wymienić koło nieodpłatnie. Opona uszkodzona była na lewym tyle więc kazał mi zjechać max w prawo, porozkładał słupki i lawetę ustawił w pewnej odległości za mną na "kogutach" na środku pasa. Zabieg był wykonalny, ale myślę, że jak miałbym to zrobić sam to przy takim natężeniu ruchu chyba bym musiał się wcześniej pomodlić bo szansa, że ktoś na tobie wyląduje jest wielka!
Jest wiele wypadków z udziałem pojazdów stojących na poboczu autostrad a wierz mi, że czas na reakcje jest bardzo mały.
Jesli autostrady są monitorowane to zanim wystawisz trójkąt i zabierzesz się do roboty będziesz miał towarzystwo obsługi autostrady lub laweciarza! |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 325/20 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-11-04, 15:01
|
|
|
ja dawno temu (ponad 30 lat) miałem podobną sytuację, ale w samochodzie ciężarowym.
przyjechała policja, ustawili samochód na kogutach jako asekuracja, dostałem czas: "eine Stunde".
więc panowie siedzieli w samochodzie i czekali.
udało mi się zmieścić w czasie. |
|
 |
AMIGO
stary wyga Niepoprawny optymista
Twój sprzęt: Blaszany namiot na kołach
|
Wysłany: 2025-11-04, 20:06
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | przyjechała policja, ustawili samochód na kogutach jako asekuracja |
Całkiem niedawno miałem okazję widzieć na niemieckiej autostradzie podobną sytuację z udziałem osobówki... |
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|