|
|
Podatek ekologiczny od samochodu 2024-2026 ??? |
Autor |
Wiadomość |
SP6QKX
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW Sharan 2.8L V6 24V
|
Wysłany: 2024-01-11, 00:35 Podatek ekologiczny od samochodu 2024-2026 ???
|
|
|
Witam Państwa .
Nie znalazłem podobnego wątku dla tego postanowiłem otworzyć nowy Temat
który to zaciekawił mnie z powodu iż rozglądam się za BUSem blaszka pod mini kampera.
ale ta wiadomość ostudziła moje zapędy z zakupem i tu pytanie
co myślicie o tym podatku ekologicznym od aut/pojazdów spalinowych ???
https://www.podatnik.info...amochodu,6293a8
Z tego co piszą zamysłem jest wykluczanie jak największą ilość pojazdów spalinowych
który podatek już obowiązuje w niektórych krajach U.E , nie są to niskie kwoty i wielkość
ma być uzależniona od paru czynników jak pojemność sinika , wiek auta i w jakiej mieści
się normie spalin czyli np. Euro 3 , Euro 4 itp .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 320/18 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2024-01-11, 08:08
|
|
|
każde tego typu działanie uważam za złe.
można zachęcić do kupna aut innych niż spalinowych poprzez dopłaty, ulgi w podatku itp.
jeżeli chcemy zachęcić dzieciaki do picia mleka, to nie zrobimy tego podwyższając cenę innych napojów, trzeba dostęp do mleka uczynić powszechnym, a cenę dostępną dla wszystkich. |
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-01-11, 09:20
|
|
|
Cyryl napisał/a: |
można zachęcić do kupna aut innych niż spalinowych poprzez dopłaty, ulgi w podatku itp. |
No widać nie do końca. Jest dofinansowanie "Mój elektryk", są dofinansowania do fotowoltaiki, banków energii i temu podobne , są darmowe parkingi , ułatwienia w poruszaniu po miastach (możliwość korzystania z buspasów) , a pomimo tego idzie to jak po grudzie.
Nie wiem jaki rodzaj zachęty byłby dla Ciebie wystarczająco satysfakcjonujący ?
Pewnie 100-procentowa dopłata do zakupu , dożywotnio darmowe ładowanie i corocznie wypłacane odszkodowanie za dyskomfort w związku ze zmianą nawyków korzystania z samochodu w wysokości 12-tu średnich krajowych
Ci, którzy obecnie korzystają z samochodów innych niż spalinowe nie zdecydowali się na nie z powodu tych zachęt, ale z przyjemnością z nich korzystają
Cyryl napisał/a: |
jeżeli chcemy zachęcić dzieciaki do picia mleka, to nie zrobimy tego podwyższając cenę innych napojów, trzeba dostęp do mleka uczynić powszechnym, a cenę dostępną dla wszystkich. |
Jeśli inne argumenty są nie skuteczne to czynnik ekonomiczny jest zawsze niezawodny
Jeśli samochody spalinowe będą coraz droższe i coraz gorsze jakościowo , jeśli paliwo będzie systematycznie drożało , będzie coraz gorzej dostępne , jego jakość będzie spadała, jeśli koszty utrzymania i eksploatacji będą rosły , jeśli wreszcie zakres ich wykorzystania będzie się zawężał ze względu choćby na ograniczenia w poruszaniu (eko-strefy), to nawet zatwardziali przeciwnicy pojazdów zeroemisyjnych w końcu wezmą kalkulator do ręki .
Tak więc aby "zachęcić" kogoś do picia mleka nie trzeba obniżać jego ceny, wystarczy podnieść ceny innych napojów i utrudnić do nich dostęp (np. napoje kolorowe z dużą zawartością cukru )
A co do "powszechności" to zgadzam się jak najbardziej ....... powszechna , łatwo dostępna dla wszystkich i tania powinna być komunikacja publiczna |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/499 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2024-01-11, 09:29
|
|
|
SP6QKX napisał/a: | ta wiadomość ostudziła moje zapędy z zakupem |
To się raczej pośpiesz, może zdążysz przed wprowadzeniem opłaty jednorazowej przy rejestracji.
Docelowo i tak wszyscy będziemy płacić za każde auto spalinowe łącznie z hybrydami co roku, bo takie są wymogi unijne by dostawać kasę z KPO.
Chociaż jest światełko w tunelu, bo wspominają coś o zwolnieniu pojazdów specjalnych...
Vy 73!
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-01-11, 09:46 Re: Podatek ekologiczny od samochodu 2024-2026 ???
|
|
|
SP6QKX napisał/a: | postanowiłem otworzyć nowy Temat
który to zaciekawił mnie z powodu iż rozglądam się za BUSem blaszka pod mini kampera.
ale ta wiadomość ostudziła moje zapędy z zakupem |
Dobrze myślisz, że się nad tym zastanawiasz.
Abstrahując od tego, czy jest to dobrze czy źle i czy się nam to podoba czy nie, to trzeba mieć świadomość w którym kierunku to idzie.
Jeśli największe koncerny motoryzacyjne i cały przemysł podjął decyzję co do kierunku rozwoju i podjął już działania, jeśli ustawodawstwo , przepisy i wszelkie regulacje są prowadzone w tym kierunku, to raczej nie ma już cienia wątpliwości , że przyszłość motoryzacji będzie zeroemisyjna.
Jeśli tak to trzeba mieć świadomość iż prędzej czy później (a raczej prędzej) korzystanie z pojazdów z napędem spalinowym stanie się drogie, i mniej przyjemne niż teraz .
Jeśli planujesz budowę kampera to z założenia nie na rok czy dwa tylko na dłużej i w tej sytuacji ten czynnik pasowało być też wziąć pod uwagę.
Nie mam na myśli tego, abyś teraz od razu kupił elektrycznego busa i na nim budował, ale przy planowaniu wziął bym pod uwagę to aby za jakiś czas na konstrukcji którą stworzysz dzisiaj dało się zrobić choćby konwersje. |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2024-01-11, 10:51
|
|
|
joko napisał/a: |
A co do "powszechności" to zgadzam się jak najbardziej ....... powszechna , łatwo dostępna dla wszystkich i tania powinna być komunikacja publiczna |
sie (specjalnie nie "ę") mieszczanin odezwał
ale wiesz, że w najjaśniejszej są całe obszary gdzie nie to, że nie ma darmowej. ale wręcz nie ma żadnej komunikacji. I całe równie wielkie, gdzie komunikacja jest kulawa i zupełnie nie dostosowana choćby do przyjętych godzin pracy (że o pojemności kursów nie wspomnę). Na tyle rzadka, że np.: "wyprawa" do poradni medycznej, urzędu, sklepu w przypadku polegania na tejże komunikacji to wyprawa całodzienna, z czego zdecydowana większość czasu owej "wyprawy" to przeczekiwanie na autobus czy pociąg. Ze przystanki wiatrem podszyte a stacje nieogrzewane to mniejsza.
Jak znam Twoje przekonania - co wynika z różnych Twoich tu wypowiedzi - znajdziesz lekarstwo szybko np.: niech się wyprowadzą tambylcy do miast.
Czasy teraz takie, że po wiochach, jak w rodzinie nie ma dwóch trzech aut to można siedzieć tylko przed TiVi i czekać na śmierć głodową
Nb. czasem warto spróbować na świat z poza własnego "JA" zerknąć.
Na marginesie, nie ma takich środków których biurwokracja nie zeżre a jej pomysłowość w tej dziedzinie, skierowana na inne tory już dawno pozwoliła by nam Marsa zasiedlać |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2024-01-11, 10:57
|
|
|
Banan napisał/a: | SP6QKX napisał/a: | ta wiadomość ostudziła moje zapędy z zakupem |
To się raczej pośpiesz, może zdążysz przed wprowadzeniem opłaty jednorazowej przy rejestracji.
Docelowo i tak wszyscy będziemy płacić za każde auto spalinowe łącznie z hybrydami co roku, bo takie są wymogi unijne by dostawać kasę z KPO.
Chociaż jest światełko w tunelu, bo wspominają coś o zwolnieniu pojazdów specjalnych...
Vy 73!
|
będziemy wszyscy płacić by dostawać...
to jakież to dostawanie? |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 568/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2024-01-11, 11:17
|
|
|
bert napisał/a: | Na marginesie, nie ma takich środków których biurwokracja nie zeżre a jej pomysłowość w tej dziedzinie, skierowana na inne tory już dawno pozwoliła by nam Marsa zasiedlać |
Widzisz, na świecie jest mnóstwo krajów gdzie nie ma takiej biurokracji jak w Europie, państwo nie zabiera i nie daje. Pytanie brzmi. Czy oni zasiedlają Marsza? Bo rzeczywistość jest taka, że w tej złej Europie żyje się najlepiej. Mamy najwyższy poziom rozwoju /oczywiście pomijam Chiny bo tam rozwój jest kosztem zniewolenia obywateli i brakiem poszanowania dla środowiska itp/.
Wskaż proszę na Świecie tą krainę szczęśliwości gdzie ludziom żyje się dostatnio i państwo nic im nie zabiera... |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 568/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2024-01-11, 11:23
|
|
|
bert napisał/a: | ale wiesz, że w najjaśniejszej są całe obszary gdzie nie to, że nie ma darmowej. ale wręcz nie ma żadnej komunikacji. |
To może czas o niej pomyśleć a nie forsować jako rozwiązanie problemu Passerati w dieslu z 1996 roku?
Niestety konserwatyzm naszego społeczeństwa dostarcza takich argumentów, że używanie miejskich samochodów elektrycznych jest niemożliwe bo zasięg mały itp a patrz autobusy miejskie jeżdżą na prąd i jakoś działają.
Dziwnym jesteśmy krajem w którym mówi się, ze ludzi nie stać na samochód elektryczny a w 2023 roku sprzedano więcej nowych Porsche niż Fiatów. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 320/18 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2024-01-11, 14:15
|
|
|
joko napisał/a: | ...Jeśli inne argumenty są nie skuteczne to czynnik ekonomiczny jest zawsze niezawodny ... |
ale czynnik ekonomiczny to nie tylko dodawanie podatków na niechciane rzeczy, ale ulgi na chciane rzeczy.
przykład:
moi dwaj koledzy mają firmy zatrudniające więcej osób.
przed siatkówką w szatni gadamy i jeden mówi:
- ja zapowiedziałem swoim pracownikom, że każdy pracownik który rzuci palenie dostanie 200 zł więcej do pensji.
drugi myśli, myśli i mówi:
- wiesz masz rację. ale ja tym palącym zabiorę po 200 zł z pensji.
więc ja jestem za tym pierwszym rozwiązaniem. |
|
 |
eMGie
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Peugeot J5 Autostar 425 2,5TD '91
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Paź 2023 Piwa: 10/2 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2024-01-11, 14:30
|
|
|
[quote="gryz3k"] bert napisał/a: |
Dziwnym jesteśmy krajem w którym mówi się, ze ludzi nie stać na samochód elektryczny a w 2023 roku sprzedano więcej nowych Porsche niż Fiatów. |
Można to też zinterpretować, że "normalnego" człowieka nie stać nawet na nowego Fiata i samochody kupują tylko bogaci :-) |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/188 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2024-01-11, 15:45
|
|
|
bert - w normalnych warunkach to działa inaczej - polikwidowano połączenia autobusowe w mojej okolicy, bo niemal nikt z nich nie korzystał. Większość ma auta i nimi się porusza. Nikomu nie opłaca się tworzyć licznych połączeń, obsługiwanych nawet małymi busikami. Jest to tragedia dla samotnych, starszych ludzi. Nasila się to zwłaszcza w okresie, szkoły nie działają. Z tych samych powodów nikt nie zainwestuje w przystanki.
Być może służby socjalne mogłyby wozić na zamówienie.
Pojawiają się miasta, gdzie komunikacja miejska jest bezpłatna. Czyli idziemy powoli w tym kierunku, o którym piszesz ale jest tak dużo potrzeb, że nieprędko te marzenia będą realne.
To ekonomia i nic się tu nie przeskoczy. |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/188 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2024-01-11, 15:51
|
|
|
P.S. Atakując joko pamiętaj, że jeśli uda się coś takiego sfinansować to będzie to w znaczącej większości dzięki przez niego i jemu podobnych płaconych podatków. A płaci je tak wysokie bo potrafi myśleć racjonalnie i ekonomicznie.
I tak to działa, że chcesz sięgnąć do środków przez niego wypracowanych i jeszcze próbujesz wystawić mu brzydką laurkę.
Schizofrenia taka, bo nie złośliwość przecież |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2024-01-11, 17:12
|
|
|
[quote="eMGie"] gryz3k napisał/a: | bert napisał/a: |
Można to też zinterpretować, że "normalnego" człowieka nie stać nawet na nowego Fiata i samochody kupują tylko bogaci :-) |
prośba o uważniejsze cytowanie; przytoczony (cytowany) tekst nie jest moim "dziełem" |
 |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2024-01-11, 17:21
|
|
|
taaa jest dobrze ale nie beznadziejnie...
powtórzę po raz kolejny: cieszę się, że już jestem na tyle stary, że nie muszę tak bardzo przeżywać braku tej części wolności którą odebrano mi przez ostatnie ca 25 lat, tym bardziej, że nauczyłem się, wypracowałem sobie możliwość, znalazłem sposoby i miejsca w których jeszcze mogę się cieszyć tym co lubię (nie jest to niestety codzienność).
Cieszę się, że kontakty przeselekcjonowałem na tyle, że z tymi co lubią mieć na karku "chomąto" obcuję wyłącznie wirtualnie.
Wybaczcie, ale nie będę kruszył tu kopi, bo i tak wszyscy do kupy mamy łajno do gadania.
Szkoda zatem na bezskuteczne gadanie czasu. Zaraz jadę się nacieszyć, tym, co mało komu z Was wolno, a mnie jeszcze tak |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|