|
|
Okno dachowe 40x40 w dziurę 50x50 |
Autor |
Wiadomość |
Speedo
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2023 Piwa: 4/1 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2024-08-28, 23:07 Okno dachowe 40x40 w dziurę 50x50
|
|
|
Witajcie,
otóż taka sytuacja: mam na suficie dwa okna, z przodu duże - ładne, nowe, po odnalezionych tunelach kablowych w dachu zdaje się, że była tam klima którą ktoś zdemontował i w zamian wstawił nową Fiammę 50x50. Drugie okno z tyłu - też Fiamma, stara, omszała, pożółkła i zapyziała, wyraźnie mniejsza od siostry z przodu. Skoro to z przodu jest 50x50 (zmierzyłem) to to mniejsze z tyłu 40x40 (nie zmierzyłem) bo na 28 nie wygląda a innych raczej nie ma. No to cyk i zimą na raty wziąłem TurboVenta 40x40 z roletką, spłacam sobie powoli do grudnia czy kiedytam, nie pamiętam. Jakoś ze 2 tygodnie temu działam bo upały w aucie wielkie - wymontowałem "małą" starą Fiammę, zeskrobałem butyl, oczyściłem dach papierem, odtłuściłem, wyjmuję z kartonika TurboVenta, włażę na dach i... okno wpadło do dziury, która też jest 50x50 a jego "mniejszość" to zapewne złudzenie optyczne z racji zastosowania jakiejś grubszej obudowy starego okna.
I teraz pytanie szto dziełać? Zmontować w dziurę 50x50 jakąś zaślepkę z blachy na dachu a wewnątrz listwy na piankę? Może są jakieś podobne "turboventy" 50x50? (ja nie znalazłem). Odpuścić temat i TurboVenta za ułamek ceny na OLX? A może są (a ja ich nie widzę) jakieś gotowe adaptery dla takich gapiątek? Jakaś inna koncepcja?
Z góry dziękuję za porady
Pozdrawiam
Speedo |
|
|
|
 |
fan
zaawansowany
Twój sprzęt: Fleurette Discover 73 LM
Nazwa załogi: ola i benek
|
Wysłany: 2024-08-29, 06:00
|
|
|
wyciąć z dibondu 2 kwadraty 60x60 cm (najlepiej w najbliższej agencji reklamowej) zaokrąglić rogi ,w tych kwadratach wyciąć otwory 40x40 cm.Jeden prostokąt na górę drugi na dół.
tak to robią w serwisie we Frankfurcie.
Górny prostokąt oczywiście trzeba wkleić na uszczelniacz. |
_________________ Je ne cherche pas, je trouve
Pablo Picasso |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2024-08-29, 06:02
|
|
|
Cytat: | TurboVenta za ułamek ceny na OLX? |
Jak nie jesteś estetą to zrobisz drugą ramkę i odpowiedni fartuszek z góry
Gorzej to będzie od spodu zamaskować bo zawsze będzie widać ,że właściciela nie stać na większe i kupił po taniości mniejsze
Jak byś był zdesperowany wstawić na olx daj znać zaoszczędzisz na prowizji |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 294/634 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-08-29, 06:58
|
|
|
Nie będzie się to lało za chwilę, nie lepiej wymienić na takie jak ma być, dach to dach z dachem żartów nie ma |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2024-08-29, 10:14
|
|
|
To zależy jak to zrobisz jeżeli jesteś manualny i nie zasmarkasz silikonem sanitarnym to będzie ok |
|
|
|
 |
Speedo
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2023 Piwa: 4/1 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2024-08-29, 12:33
|
|
|
Bim napisał/a: | bo zawsze będzie widać ,że właściciela nie stać na większe i kupił po taniości mniejsze |
najgorzej, że ja nie chcę zaoszczędzić ale 50x50 z wiatrakiem po prostu NIE MA
Komplecik napisał/a: | nie lepiej wymienić na takie jak ma być, dach to dach z dachem żartów nie ma |
u mnie wymiana nie jest wymagana, okno stare jest wstawione i ma się dobrze, chciałem tylko poprawić wentylację
fan napisał/a: | wyciąć z dibondu 2 kwadraty 60x60 cm (najlepiej w najbliższej agencji reklamowej) |
Dzięki, właśnie chyba pójdę tym tropem z drobnymi modyfikacjami - u mnie na dachu ktoś przylepił arkusze blachy aluminiowej ryflowanej dość grube, nie wiem czy dach korodował czy chciał po tym chodzić i to okno jest w takiej luce między dwoma blachami, trzeba zamówić prostokąt wypełniający lukę, przykleić na sikaflex i wyciąć dziurę 40x40 w miejscu pięćdziesiątki, to da się zrobić, bardziej martwił mnie środek bo mam ładny sufit i nie chciałem, żeby było widać, że "właściciela nie stać" ale pomysł z tym dibondem może wypalić, pewnie będzie wyglądało jak element obudowy okna gdy się ładnie wyreza... W szpary w suficie można dać listwy drewniane 5cm na pianę czy sikaflex dla usztywnienia... No nic, może się skuszę na taką operację w ciepłe jesienne popołudnia |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|