|
|
Berlin - low emission zone |
Autor |
Wiadomość |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 213/138 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-07-12, 14:59 Berlin - low emission zone
|
|
|
Hej. Za kilka godzin ruszam kamperem do Hirstshals a stamtąd do Kristiansand i Stavanger. 💪
Podczas planowania trasy w Google maps wyskoczył mi komunikat, że w Berlinie znajduje się w.w strefa i że" niektóre pojazdy mogą być objęte zakazem wjazdu bądź innymi ograniczeniami"
Czy ktoś sobie już z tym radził ? W jaki sposób ? Ominąć Berlin ? Sprawdzanie, którymi ulicami mogę jechać wydaje mi się bez sensu.
Tak samo jak poprowadzenie przez nawigację trasy przez tą strefę. 😡
Nie wiem, jak ta Zona będzie oznaczona, a nie chcę zarobić kilkaset juro , więc proszę o info.
Tzn znak widzę, ale cofanie, zawracanie w środku nocy w Berlinie przyprawia mnie o ciarki. 😮☹️
Jak to ominąć ?
IMG-20240712-WA0000.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 115,52 KB |
IMG-20240712-WA0001.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 126,34 KB |
|
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
Ostatnio zmieniony przez Darson 2024-07-12, 15:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 54/147 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2024-07-12, 15:17
|
|
|
Jedziesz ringiem autostradowym i objeżdżasz Berlin lub autostradą przez Berlin - o ile nie będzie objazdu przez miasto, czego nigdy nie wiesz |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2024-07-12, 15:22
|
|
|
aviator napisał/a: | Jedziesz ringiem autostradowym i objeżdżas0z Berlin |
Tak właśnie chciałem jechać. I myślałem , że google tak zrobi trasę. A wynika z tego, że nie. |
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2024-07-12, 15:31
|
|
|
Ok. Puściło mnie bokiem jak przeredagowałem trasę. Pojadę 100- ką z lewej.
Ale pierwszy raz się z tym spotkałem.
Wynika z tego, że centrum Berlina to teraz " nie dla psa kiełbasa " 😁
IMG-20240712-WA0002(1).jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 174,2 KB |
|
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
|
|
|
 |
ep08
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat 2.2 i Roller Team Zafiro 265TL
|
Wysłany: 2024-07-13, 03:10
|
|
|
Ale Ty chcesz jechać przez Berlin?? To tak jakby w dzień jechać przez Paryż albo Londyn.
Tam będą masakryczne korki, chyba, że pojedziesz o 2 w nocy.
Jedź normalnie ringiem albo zachodnim albo wschodnim, a nie przez środek, po co mieszać??
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 53/54 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2024-07-13, 08:04
|
|
|
Darson napisał/a: | Ok. Puściło mnie bokiem jak przeredagowałem trasę. Pojadę 100- ką z lewej.
Ale pierwszy raz się z tym spotkałem.
Wynika z tego, że centrum Berlina to teraz " nie dla psa kiełbasa " 😁 |
Najezdziełm się kiedyś do Berlina, więc go trochę znam, ale było to około 15lat temu i w tamtym roku pojechałm sobie bez włączonej nawigacji no i trochę się zdziwiłem że tak się zmieniło oczywiście się zakręciłem, był objazd i wjechałem w strefę, nie miałem nalepki i po roku jeszcze nic nie przyszło
Starych samochodów w centrum pełno, także kamperów, ale czy to mieszkańców i na jakich zasadach oni tam jeżdzą to nie wiem.
Mi Google jak wbijam jakąś miejscowość za garnicą, mówi/pokazuje że będę przejeżdzał przez strefę, jedziesz na Googlu?
|
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 167/132 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2024-07-13, 09:34
|
|
|
Jako niemiecki kierowca ciężarówki , kilka naście lat po Berlinie , jak się jedzie w kierunku północy . to tylko wschodnim ringiem do górnego . górny ring do 24, 3 pasy i bardzo rzadko się korkuje ,100 zawsze stoi od Tempelhofa do rozjazdu na 111 , 111 do Stolpe , i to w obydwu kierunkach . Dolny ring to lepiej nie mówić , Wschodni ring na odcinku od 11 do Tesli nieraz troszkę , a reszta tylko drobne spowolnienia . |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 167/132 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2024-07-13, 09:37
|
|
|
peja76 napisał/a: | nie miałem nalepki i po roku jeszcze nic nie przyszło | I nie dostaniesz , jak cię nikt nie zatrzymał , albo nie zrobił fotki i doniósł . |
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2024-07-14, 09:46
|
|
|
Nie ma potrzeby wjeżdżania do samego centrum. Cały Belin przejeżdża się autostradą jak i tunelami. I nie trzeba wtedy mieć naklejki. Ja nie mam w swoim T5 i nigdy nie otrzymałem mandatu, a zdarzało się że co 2 tygodnie byłem w Berlinie. |
|
|
|
 |
ep08
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2024-07-14, 09:53
|
|
|
Dokładnie. Jak Cię policja nie zatrzymała to nic nie będzie. To nie tak jak w Paryżu czy Madrycie, że są kamery.
W kalifacie niemieckim takiej futurystyki nie ma jeszcze. I długo nie będzie.
Te ichnie nalepki są dla euro4 w górę. Niższe już nie dostaną.
Chyba, że pojazd jest historyczny (ma więcej niż 30 lat) to limity nie obowiązują.
Niemieckie mają ostatnią litere H w rejstracji, ale dotyczy to wszystkich rownież zagranicznych równolatków. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/173 Skąd: Bawaria

|
Wysłany: 2024-07-14, 12:22
|
|
|
ep08 napisał/a: | Chyba, że pojazd jest historyczny (ma więcej niż 30 lat) to limity nie obowiązują.
Niemieckie mają ostatnią litere H w rejstracji, ale dotyczy to wszystkich rownież zagranicznych równolatków. |
Sam wiek samochodu to za mało
Pojazd musi być zarejestrowany jako pojazd historyczny, czyli musi spełniać określone warunki.
Translator pomoże w zrozumieniu tekstu.
https://www.adac.de/rund-...mer-umweltzone/ |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
ep08
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2024-07-14, 12:55
|
|
|
Tak to troche taki skrót myślowy był.
Bardziej chodziło o to, że jak ktoś ma kampera na D1 i nie jest on jakoś masakrycznie przerobiony przez janusza biznesu to bez problemu uzyskujesz tablicę z H. Chyba, że właśnie jest odwrotnie.
W D 95% D1 ma tablice z "H".
Co do FiVA to jest to jedna z możliwości, a nie warunek.
Z drugiej strony to taka sztuka dla sztuki, bo obejmuje to tylko ścisłe centra (no może poza Freiburgiem) i generalnie pchać się kamperem po takim wąskim średniowiecznym bruku to też wątpliwa przyjemność |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2024-07-18, 17:06
|
|
|
Chwilę mnie nie było. Jak napisałem, ja nie chciałem, ale nawigacja mi tak wyznaczyła trasę.
Poklikałem później i coś się zmieniło i pojechałem jakąś obwodnicą, zdaje się drogą nr 100 .
Kilka już razy zauważyłem, że od jakiegoś czasu nawigacja żyje swoim życiem.
Kiedyś jeździłem do Norwegii częściej osobówką i zawsze przejeżdżałem bez problemów, omijając centrum. Raz wjechałem Patrolem między bloki, ale to było kolo 3-ej nad ranem i nie bardzo kontrolowałem, co się dzieje na drodze. 😁
Ale ostatnio zauważyłem że w nawigacji pojawiła się nowa opcja.
To temat na inny wątek, ale piszę z rozpędu tutaj 😉
Jest opcja "ekologiczna" Co z tego, że jedzie się po dziurach, niszcząc zawieszenie, opony i ... nerwy. Jest 2 km bliżej, zużywa się więc mniej paliwa i wytwarza się mniej spalin, więc efekt cieplarniany jest mniejszy I weszlo mi to samo z siebie, bez żadnego ustawiania.
Wk...m się niekiedy, gdy mi nagle każe zjechać z eleganckiej, szerokiej drogi i jechać przez wioski.
Nie wiem, jak było do końca z tym Berlinem, ale strefa jest i pierwszy raz się na to natknąłem.
Stąd moje zapytanie. 🙂 |
Darson ®
 |
Ostatnio zmieniony przez Darson 2024-08-04, 16:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-07-19, 08:35
|
|
|
Darson napisał/a: | ja nie chciałem, ale nawigacja mi tak wyznaczyła trasę.
Poklikałem później i coś się zmieniło i pojechałem jakąś obwodnicą, zdaje się drogą nr 100 .
Kilka już razy zauważyłem, że od jakiegoś czasu nawigacja żyje swoim życiem.
|
Nawigacja nie żyje swoim życiem, tylko aktualną sytuacją drogową.
To, że wcześniej pokazywała Ci najlepszy przejazd przez miasto, a potem zmieniła na obwodnicę, albo to, że w czasie jazdy proponuje drogi alternatywne, wynika wprost z tego jak w danej chwili wygląda sytuacja w rejonie, w którym nawiguje.
W Google działa to trochę inaczej niż w Janosiku, gdzie "zdarzenia drogowe" podają (i odwołują) sami użytkownicy. Tutaj system analizuje bieżące wskazania z każdej uruchomionej nawigacji i na tej podstawie podpowiada najlepsze rozwiązanie. Zapewne jest w tym również zaszyty jakiś algorytm, który w jakiś sposób kieruje ruchem globalnie, ale to w tym przypadku bez znaczenia.
To jak te aktualne informacje o sytuacji drogowej będą wpływały na działanie Twojej nawigacji to już zależy od tego jak sobie ją skonfigurujesz. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|