|
|
Regulator napięcia - jaki? |
Autor |
Wiadomość |
ginter
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-07-22, 20:46 Regulator napięcia - jaki?
|
|
|
Witam.
W zasadzie to zwracam się z prośbą o poradę do bardziej doświadczonych. Od 3 lat użytkuję kamperka który miał zainstalowany panel solarny i w zasadzie nie było z nim żadnego problemu. Pod koniec czerwca pojechałem do Rumuni a tam temperatury jak w Afryce. Po 4 dniach w takich warunkach sprzęt odmówił posłuszeństwa. Regulator pokazuje pełne naładowanie baterii (100ah) a po 5-10 minutach poboru prądu w postaci oświetlenia pokładowego (1-2) lampki rozładowuje się do 10 v. Ponowne ładowanie zajmuje około 30 minut do pełna. Podejrzewam że to padł akumulator pomimo iż ma tylko 2 lata.
Wymieniając akumulator chciałbym również wymienić regulator bo to co jest zainstalowane to najtańszy badziew: https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania-solarny-12v-24v-panel-lcd-10a-12648412321
Tu moje pytanie: jaki regulator kupić aby nie mieć z nim problemów. Dodam że nie potrzebuję niewiadomo czego bo mam małe zużycie prądu. Nie mam tv a prąd zużywam w zasadzie tylko do oświetlenia i obsługi urządzeń pokładowych tj. pompa wody itp. Zależy mi aby to nie była najtańsza chińszczyzna. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2024-07-23, 00:54
|
|
|
Musisz sobie zadać pytanie: Chcesz dobrze? Czy chcesz tanio?
Odpowiedzi na te pytania wzajemnie się wykluczają
Po pierwsze: kupić dobry akumulator, czytaj LiFePo4, jeżeli nie potrzebujesz dużo prądu, to taki 100Ah można nabyć już za ok. 1 000 PLNów. Ale idąc tropem kolegów, celowałbym bardziej w 200Ah, 500 złociszy drożej, ale masz już dwa razy tyle prądu. No i wartość dodana, ten 200Ah jest lżejszy, niż 100Ah kwasiaka.
Druga sprawa to regulator, wskazany jest MPPT, ale by go dobrze dobrać, musisz podać parametry tego szczęścia co wozisz na dachu, no i jaki ten akumulator będziesz chciał nabyć.
To z Twego linku, to regulator PWM i nadaje się... w zasadzie nie mam dla niego zastosowania.
Podaj parametry solara i będziemy dalej budować, no i wypowiedz się co do wydatku na akumulator.
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-07-23, 08:20
|
|
|
Temat na forum był wałkowany tyle razy że wystarczy poczytać i odpowiedź będzie nasuwać się sama.
Jak już tu jestem to odpiszę. Tracer MPPT 3210. Czym więcej amper tym większe możliwości rozbudowania elektrowni dachowej. Nie baw się w oszczędności i nie kupuj coś tańszego , bo na drożej wyjdzie. Dobry jest też Victron , ale tych nie montowałem. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
eMGie
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Peugeot J5 Autostar 425 2,5TD '91
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Paź 2023 Piwa: 10/2 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2024-07-23, 09:23
|
|
|
Jeżeli nie używasz zbyt wiele prądu i stara instalacja Ci wystarczała, to wg mnie nie ma sensu iść w LiFePo4. A typ regulatora zależy od parametrów panelu, Jeżeli Panel jest niskonapięciowy (ok 17-18V) to zmiana PWM na MTTP nie jest specjalnie uzasadniona, natomiast jeżeli jest to typowy domowy panel o napięciu ~30V to MPPT wyciągnie z niego dużo więcej. Zanim wymienisz akumulator, podjedz do firmy, która je sprzedaje, sprawdzą ci go prawdopodobnie za darmo. Jeżeli ten Twój stary był zwykłym rozruchowym to faktycznie mógł paść, wymieniając na nowy kup lepiej jakiś głębokiego rozładowania, nazywany czasem "hobby" lub "marine" |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 62/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-07-23, 10:45
|
|
|
Jak zwykle dwie drogi . Nic nie zmieniać kup taniego kwasa i nic nie zmieniaj w regulatorze. Jak piszesz prądu Ci nie potrzeba. Potrzebny Ci nowy akumulator który padnie za dwa - trzy lata.
Wersja docelowa. Jak sugeruje Banan - akumulator lifepo4 / 200 Ah / i wtedy kolejne pytanie czy potrzebny Ci prąd w przyszłości . Jeśli tak to wymiana paneli na 420 wat i regulatora Tracer albo Victron jego parametry trzeba dostosować do mocy solara.
Podstawowe zatem pytanie jest ile potrzeba Ci prądu?
Ja po moich doświadczeniach kupiłbym 200 lifepo4 i masz wówczas otwartą drogę do kolejnych zmian / panel , regulator / |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2024-07-23, 11:09
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | Temat na forum był wałkowany tyle razy że wystarczy poczytać i odpowiedź będzie nasuwać się sama. |
Tak Andrzejku, był wielokrotnie. Ale jak człowiek potrzebuje konkretnej podpowiedzi, trzeba podejść do tego indywidualnie, bo wyciągnięcie złych wniosków samodzielnie, może zakończyć się dla niego pożarem kampera.
Jeszcze nie zadaliśmy pytania o kabelki, jakimi przekrojami dysponuje...
eMGie napisał/a: | Jeżeli nie używasz zbyt wiele prądu i stara instalacja Ci wystarczała, to wg mnie nie ma sensu iść w LiFePo4. |
Nawet nie wiesz, jak bardzo błądzisz...
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
eMGie
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Peugeot J5 Autostar 425 2,5TD '91
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Paź 2023 Piwa: 10/2 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2024-07-23, 13:30
|
|
|
Banan napisał/a: |
Nawet nie wiesz, jak bardzo błądzisz...
|
Tak z ciekawości, dlaczego? :-) |
|
|
|
 |
Rumburak
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Gru 2017 Piwa: 39/19 Skąd: Krajna
|
Wysłany: 2024-07-23, 14:57
|
|
|
ginter napisał/a: | Witam.
... Dodam że nie potrzebuję niewiadomo czego bo mam małe zużycie prądu. Nie mam tv a prąd zużywam w zasadzie tylko do oświetlenia i obsługi urządzeń pokładowych tj. pompa wody itp... |
Dla takich zastosowań kwasiak 100ah wystarcza. Biorąc pod uwagę, że ze zwykły akumulator możesz bezpiecznie rozładować do 50%, czyli dysponujesz tylko 50ah. Lifepo4 50ah jest tylko około 2 razy droższy od rozruchowego 100ah. Wydajność ich będzie taka sama, waga 6 razy mniejsza, o trwałości nie wspominam - dożywocie… więc jest o czym myśleć. Regulator Tracera jest sprawdzony. Jeśli chodzi o prąd i gaz bezpieczeństwo na pierwszym miejscu - musi być solidnie.
Co do kwasiaków i ich niską trwałość w zabudowie, to uważam, że większość łapie się na slogan “bezobsługowy”, co nie jest prawdą. W instalacji solarnej dzień w dzień z doładowywanego na maksa aku ubywa wody, którą trzeba raz..dwa razy w sezonie uzupełnić. Zazwyczaj nie ma już korków osobnych do cel, wszystko jest zintegrowane jedną dużą zatyczką.
Chyba, że chcesz zmieniać instalację elektryczną, dokupić ekspres do kawy, rower elektryczny, telewizor, suszarkę, lodówkę na prąd, laptop dla każdego załoganta lub tablet, dodatkowy solar albo dwa … to możesz wybrać lifepo4 minimum 200ah. Ale to tylko Twoja decyzja. |
|
|
|
 |
ginter
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-07-24, 11:38
|
|
|
Panowie, dorzucę jeszcze jedno. Na dachu mam zamontowany jeden panel i nie uważam aby była potrzeba dorzucania kolejnego z przyczyn o których wcześniej pisałem. Nie do końca jestem pewny jaką moc ma solar (Eni Eurosolare M5A ). Najchętniej bym zostawił ten układ który mam , wymienilbym Aku na kwasiaka(marine, bo takiego miałem) ale przy okazji chciałbym wymienić regulator PWM ale na coś lepszego bo mam totalne dziadostwo. Liczę że podpowiecie jakiego regulatora PWM poszukać. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 62/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-07-24, 12:07
|
|
|
Już były podpowiedzi albo Tracer albo Victron. Sprawne i sprawdzone.
Ich model / moc / dobierasz do mocy solara. Stąd pytanie o moc solara. Jeśli na solarze nie ma tabliczki / pod spodem / na której jest to opisane to albo trzeba poszukać / może gdzieś w internecie jest opisana moc / albo samemu zmierzyć moc solara w słoneczny dzień albo zaufać temu kto instalował regulator i wstawić takiej samej mocy lub nieco więcej. Zwykle mówimy tu o regulatorach 10 A , 20 A lub 30 A.
Ja korzystałem i z jednej i drugiej firmy polecam. Zaletą victrona smart jest to że masz podgląd jego pracy bo Bluetooth. Z kolei Tracer ma wyświetlacz albo dokupujesz do niego dodatkowy sterownik. Ja używam Victrona bo nieco mniejszy i pokazuje na aplikacji prąd wytwarzany. Co do konkretnego modelu. Niektórzy wykorzystują regulatory jako źródło energii / gdy pracuje solar / więc model musi być dostosowany do mocy solara, twoich potrzeb i tego jak chcesz monitorować pracę .
Np https://allegro.pl/oferta/victron-regulator-ladowania-smart-solar-mppt-100-20-14654159215
https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania-mppt-20a-12v-24v-solarny-tracer-epever-panele-do-520w-13919300413 |
|
|
|
 |
Rumburak
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Gru 2017 Piwa: 39/19 Skąd: Krajna
|
Wysłany: 2024-07-24, 13:40
|
|
|
ginter napisał/a: | ...Nie do końca jestem pewny jaką moc ma solar (Eni Eurosolare M5A... |
Zmierz długość i szerokość, oblicz pole panela w metrach kwadratowych. 1 metr kwadratowy panela daje około 200W.
lub odepnij panel od regulatora, zmierz napięcie i natężenie zwarcia panela, pomnóż i też otrzymasz przyblizoną moc panela. Oczywiście pomiar robić w południe w pełnym słońcu.
Stosując regulator MPPT Twój obecny panel, zakładając że jest niskonapięciowy, będzie wydajniejszy od PWM o około 20%. Weź to pod uwagę. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
ginter
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-07-24, 15:56
|
|
|
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2024-07-24, 20:33
|
|
|
ginter napisał/a: | Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. |
gdybyś chciał to mam epever 10A z wyświetlaczem nadmiarowy do sprzedania |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|