Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Inwertery EASun - jakie wady?
Autor Wiadomość
RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/74
Wysłany: 2024-10-09, 10:52   Inwertery EASun - jakie wady?

Cześć!

Używa ktoś z Was inwertera firmy EASun w kamperze? Myślę o czymś takim:
https://pl.aliexpress.com/item/1005006185566491.html
Mam mocniejszą wersję (bateria 24v) w domu i sprawuje się to sensownie. Zastanawiam się dlaczego NIE użyć tego w samochodzie?
Postaw piwo autorowi tego posta

marcincin 
zaawansowany

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 50/36
Wysłany: 2024-10-10, 09:40   

W domu używam wersji 24V jako awaryjne zasilanie krytycznych obwodów przy braku sieci. Na codzień jest wyłączony - uruchamiam przy braku zasilania. Wersja 24V ma spory pobór prądu w trybie standby - 24W - bez obciążenia z aku 24V ciągnie 1A (zmierzone).
Wiatraki są dosyć głośnie - w domu nie ma to znaczenia - inwerter mam zainstalowany w garażu, ale w kamperze może być głośno.

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2024-10-14, 13:28   

Właśnie "testuję" hałas jaki wydaje z siebie ten mój domowy, i chyba jesli byłby w szafie oddalonej od łóżek, byłoby calkiem spoko.

Czyli te 12A na okres nocny trzeba dodać w większej baterii, a w dzień solary lub alternator zrobi robotę.

Ten inverter mocno upraszcza budowę instalacji elektrycznej - odpada sterownik do solarów, odpada ładowarka sieciowa i przetwornica.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2024-10-14, 14:49   

Ja używam inwerter off-grid od Growatt'a już od dwóch lat. Pisałem już o tym kilka razy bodaj w wątkach o LiFePO4 ale jakoś nikt do tej pory nie zaskoczył ;)
Ja zrezygnowałem z 12V w kamperze już dawno i wszystkie odbiorniki mam na 230V. Tak jak piszesz jedno urządzenie załatwia wszystko i robi to o wiele lepiej.
Akumulatory mam 48V nie 24V, więc jeszcze 2x mniejsze prądy :spoko

Jak hałasują Ci wiatraki, to zrób sobie własny układ chłodzenia. Daj dużo większe wiatraki , które będą się proporcjonalnie wolniej kręcić i będziesz miał ciszę :spoko

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2024-10-14, 15:37   

O widzisz, przegapiłem :) Czyli się da i działa...

Ty masz zdaje sie, że gigantyczny akumulator i 5kW inwerter? Ja nie chce wszystkiego robić na 230V, ale na pewno bedzie, jak w poprzednim kamperku, domowa lodówka oraz "nowości" - klimatyzator monoblok (tzn w poprzedniiku tez był, ale tylko na zasilanie sieciowe), mikrofałówka i thermomix.

Planuję 200Ah Lifepo4 i 800-900W solarów (chyba wiele więcej na dach Sprintera nie wejdzie)

Gwoli wyjaśnienia - nie oczekuję, że klimatyzator będzie chłodził całą dobę ;) ale ma to być support dla naszych psów, na czas naszego wyjscia np. na zakupy w upalnej Francji.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2024-10-15, 14:50   

RadekNet napisał/a:
O widzisz, przegapiłem :) Czyli się da i działa...

Oczywiście, że się da bo niby czemu miało by się nie dać .
Skoro w domu w off grid'ie działa to czemu nie miało by w kamperze . Zasada działania przecież ta sama :spoko

Na jedną tylko ważną rzecz zwróć uwagę przy doborze sprzętu (o ile jeszcze nie kupiłeś), mianowicie czy inwerter o mocy jaka jest Ci potrzebna do obsługi urządzeń z których chcesz korzystać , jest w stanie obsłużyć taką moc PV jaka chcesz lub możesz zainstalować na dachu swojego kampera.
Jeśli chcesz używać klimy, porządnego ekspresu, mikrofali , czy thermomixa, to takim zupełnym minimum uważam że jest inwerter 2kW, a sprzęt o takiej mocy nominalnej nie koniecznie będzie w stanie obsłużyć prawidłowo string PV o mniejszej mocy (np.800W)
W danych każdego inwertera powinien być podany zakres pracy MPPT i tam trzeba sprawdzić od jakiego napięcia w ogóle będzie działał i ładował i to porównaj sobie z napięciem jaki daje string o takiej mocy jaką chcesz założyć na dach.
Oczywiście powinno to być ze sporym zapasem, czyli jeśli przykładowo mppt w inwerterze chodzi w zakresie 120-450V, a Twoje PV będzie dawało np. max 130V, to to nie będzie działać prawidłowo i ładowanie będziesz miał tylko przy pełnym nasłonecznieniu.

Druga sprawa , jesli chcesz kupić chiński inwerter i prosto od chińczyka, to weź poprawkę na te parametry które podaje , bo to co dostaniesz może być zupełnie czymś innym jak to co zamówisz. To że coś wygląda tak, samo, ma takie samo oznaczenie i tę samą obudowę , to u chińczyka nie oznacza że to jest ten sam produkt :spoko

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2024-10-16, 14:56   

Doszukiwałem się wad :) Jak na razie widzę tylko dzwięk wentylatorów. I to, że wszystko jest w jednym podełku, więc w razie awarii zostajemy z niczym.

U mnie każde urządzenie ma około 800W, wiec na takim inwerterze "chinskie" 2.2kW każde z odzielna powinno działać prawidłowo (klimatyzację mam sprawdzoną).

Te chińczyki przyjmują MAX 900W solarów. Myślę wrzucić na dach 2x450W (o odpowiednim napięciu oczywiście).

Odpowiedz do tematu