|
|
Brak zasilania do Trumy. |
Autor |
Wiadomość |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 198/108 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-04-30, 23:38 Brak zasilania do Trumy.
|
|
|
Dzisiaj nalałem wody, bo szykuję się do wyjazdu.
I okazało się, że zawór bezpieczeństwa, antyfreeze, nie trzyma.
Cała Truma jest bez napięcia
Bez tego elektromagnes nie zablokuje zaworu.
Wiązka do Trumy biegnie z rozdzielki z bezpiecznikami do części mieszkalnej.
Przypomniało mi się, że wczoraj, gdy sprawdzałem napięcie na wtyczkach i pinach, zrobiłem jakieś zwarcie.
Ale światło i pompa działały, więc sądziłem, że nic się nie stało.
Dzisiaj widać, że jednak coś gdzieś wywaliło.
Nie mogę odpalić również lodówki na gazie. Iskrownik nie działa, lampka się nie świeci.
Na prąd i z alternatora działa.
Macie jakiś pomysł, gdzie są jeszcze jakieś grubsze bezpieczniki, oprócz tych podstawowych ?
Bo te zabezpieczające część mieszkalną sprawdziłem i są ok.
Wygląda na to, że jest jakiś bezpiecznik, który odpowiada za urządzenia zasilane gazem, ale nie mam pojęcia, gdzie to szukać. |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-05-01, 12:17
|
|
|
Darson napisał/a: | I okazało się, że zawór bezpieczeństwa, antyfreeze, nie trzyma. |
Ja nie spotkałem się jeszcze z zaworem antyfreeze który wymagałby podłączenia do prądu. Jeśli potrzebujesz tego urządzenia w zimie to Cię kupno nowego zaworu (to badziewko kosztuje niemało ) A jeśli nie to można go wywalić i wypuszczać wodę ręcznie na zimę. Byleby nie zapomnieć
Jeśli chodzi o brak napięcia na Trumie to czy sprawdzałeś napięcie na wszystkich gniazdach bezpieczników części mieszkalnej? Bo jeśli wszędzie jest to trzeba szukać za tą skrzynką a jeśli na którymś nie ma to trzeba "po nitce do kłębka" szukać którędy tam dochodzi prąd. Bez zdjęć lub schematu energobloku trudno coś powiedzieć tak "zaocznie".
Nie jest też wcale pewne, że awaria Trumy i iskrownika lodówki ma wspólną przyczynę, bo z mojego doświadczenia w tej kostce z pinami przy lodówce często coś nie kontaktuje i jak się nią pogmera palcami przy włączonej lodówce to nagle iskra może się pojawić.
Dla pocieszenia dodam, że całkowity brak napięcia na Trumie to jeszcze nie tragedia, bo zawsze można znaleźć w którym miejscu jest przerwa w zasilaniu. Gorzej gdyby napięcie było a Truma by szwankowała. |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2025-05-01, 13:44
|
|
|
Byly zawory antyfeez sterowane napieciem. Szczerze mowiac straszny badziew i pewnie dlatego zrezygnowano z nich. Do takiego zaworu dochodza dwa napiecie +12V.Jedno idzie do trumy a drugie zasila zawor. Sa na osobnych bezpiecznikach. Istnieje rowniez ryzyko ze spalil sie bezpiecznik w trumie, zwykly szklany rurkowy umiejscowiony na plycie glownej. |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 198/108 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-05-01, 18:51
|
|
|
Dzięki 👍.
Ten zawór jest z elektromagnesem.
Gdy ma napięcie, to trzyma.
Ale całość zasilania nie dochodzi do Trumy.
Gdzieś jest przerwa, albo przekaźnik nie załączył.
Sprawdziłem wszystko co mogłem i o czym wiem. Na tego rurkowego jeszcze popatrzę.
Ale iskrownik lodówki też nie pstryka, więc sądziłem, że to jest powiązane z gazem ?
Gdzieś nie ma prądu i jakieś zabezpieczenie nie puszcza ? |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
Ostatnio zmieniony przez Darson 2025-05-04, 13:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 18/42 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2025-05-01, 22:30
|
|
|
Tak jak kolega Zaradek pisze - otwórz obudowę elektroniki Trumy i sprawdź bezpieczniki szklane (chyba 3 powinny być) tam się znajdujące. Możliwe że przez to nie masz zasilania w piecu, a z niego może być brane też na elektrozawór. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-05-01, 23:30
|
|
|
Darson napisał/a: | Ale iskrownik lodówki też nie pstryka, więc sądziłem, że to jest powiązane z gazem ?
Gdzieś nie ma prądu i jakieś zabezpieczenie nie puszcza ? |
W z jakich lat mniej więcej jest ta lodówka? Bez tej informacji właściwie niewiele o niej wiadomo.
W każdym razie lodówka powinna pstrykać bez gazu - ale np w mojej po pewnym czasie kiedy nie ma gazu i nie dochodzi do zapłonu palnika automatycznie iskrownik się wyłączy. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|