|
|
Problem energoblok EBL 226 |
Autor |
Wiadomość |
max111
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria Coral 660 sl
|
Wysłany: 2025-04-24, 22:01 Problem energoblok EBL 226
|
|
|
Witam
Mam problem z prądem w zabudowie.
Kupiłem aku lifepo4 podloczylem do instalacji. Pracowało wszystko ok, solar ladowal.
10 dni mnie nie było odłączyłem od sieci dla bezpieczeństwa, pod wiata więc solar też nie ladowal.
Dziś wchodzę nie ma prądu w zabudowie, podłączam na 220 również nic. Jest jedynie światło na zewnątrz, ale podejrzewam że jest z aku auta.
Pytanie koledzy czy jest jakiś bezpiecznik , ew czego szukać. Glowne przyłącze bezpiecznikik 220 podniesiony i jest ok. |
_________________ Krzysztof
 |
|
|
|
 |
lseremak
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Weinsberg Orbiter 591G
|
Wysłany: 2025-04-25, 08:07
|
|
|
Hej, masz jakiś podgląd na akumulator ( bluetooth), ja też u siebie zamontowałem i żadnych problemów nie mam. Raz tylko bawiłem się apką do aku i przez przypadek wyłączyłem discharging. Aku wtedy nie puszczał pradu. Ale u Ciebie to może być jeszcze coś innego. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 63/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-04-26, 07:29
|
|
|
To nie jest łatwy problem bo energobloki różnie pracują. Po pierwsze sprawdź stan akumulatora !!!! Być może jest rozładowany albo jak sugestia wcześniej masz zamknięte rozładowanie. Jeżeli akumulator ok to trzeba sprawdzić energoblok i … u mnie elektrycznością steruje panel. Aby działał musi dostać prąd z akumulatora. Sprawdź jak z prądem na panelu czy coś wskazuje. Bezpieczniki są zwykle dwa rodzaje listwa automat i te które się przepalają . One także są ważne bo decydują o zasilaniu . Na moje wyczucie masz rozładowany akumulator . Pisz to będziemy szukać. |
|
|
|
 |
max111
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria Coral 660 sl
|
Wysłany: 2025-04-29, 11:15 temat rozwiazny
|
|
|
podczas przemieszczeń aku, przetwornica.. wysunął sie pin z jednej z wtyczek do energobloku.
strasznie dziwne objawy bo lodówka, ogrzewanie światło zew chodziły a oświetlenie tv pompa wody nie... |
_________________ Krzysztof
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 63/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-04-29, 15:23
|
|
|
Czasami jest tak że wysunie się wtyczka i szukamy awarii w całym systemie. Dobrze że problem rozwiązany. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 488/400 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2025-04-30, 08:46 Re: temat rozwiazny
|
|
|
max111 napisał/a: | dziwne objawy bo lodówka, ogrzewanie światło zew chodziły a oświetlenie tv pompa wody nie... |
To nie jest dziwne ponieważ:
lodówka, ogrzewanie i światło na zewnątrz NIE idzie przez elektroblok. Działają nawet kiedy elektroblok jest odłączony lub (teoretycznie) go nie ma. Tak ma być. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|