Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem energoblok EBL 226
Autor Wiadomość
max111 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria Coral 660 sl
Piwa: 5/1
Wysłany: 2025-04-24, 22:01   Problem energoblok EBL 226

Witam
Mam problem z prądem w zabudowie.
Kupiłem aku lifepo4 podloczylem do instalacji. Pracowało wszystko ok, solar ladowal.
10 dni mnie nie było odłączyłem od sieci dla bezpieczeństwa, pod wiata więc solar też nie ladowal.
Dziś wchodzę nie ma prądu w zabudowie, podłączam na 220 również nic. Jest jedynie światło na zewnątrz, ale podejrzewam że jest z aku auta.
Pytanie koledzy czy jest jakiś bezpiecznik , ew czego szukać. Glowne przyłącze bezpiecznikik 220 podniesiony i jest ok.

lseremak 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Weinsberg Orbiter 591G
Piwa: 2/1
Wysłany: 2025-04-25, 08:07   

Hej, masz jakiś podgląd na akumulator ( bluetooth), ja też u siebie zamontowałem i żadnych problemów nie mam. Raz tylko bawiłem się apką do aku i przez przypadek wyłączyłem discharging. Aku wtedy nie puszczał pradu. Ale u Ciebie to może być jeszcze coś innego.
Postaw piwo autorowi tego posta

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 63/2
Wysłany: 2025-04-26, 07:29   

To nie jest łatwy problem bo energobloki różnie pracują. Po pierwsze sprawdź stan akumulatora !!!! Być może jest rozładowany albo jak sugestia wcześniej masz zamknięte rozładowanie. Jeżeli akumulator ok to trzeba sprawdzić energoblok i … u mnie elektrycznością steruje panel. Aby działał musi dostać prąd z akumulatora. Sprawdź jak z prądem na panelu czy coś wskazuje. Bezpieczniki są zwykle dwa rodzaje listwa automat i te które się przepalają . One także są ważne bo decydują o zasilaniu . Na moje wyczucie masz rozładowany akumulator . Pisz to będziemy szukać.

max111 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria Coral 660 sl
Piwa: 5/1
Wysłany: 2025-04-29, 11:15   temat rozwiazny

podczas przemieszczeń aku, przetwornica.. wysunął sie pin z jednej z wtyczek do energobloku.
strasznie dziwne objawy bo lodówka, ogrzewanie światło zew chodziły a oświetlenie tv pompa wody nie...

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 63/2
Wysłany: 2025-04-29, 15:23   

Czasami jest tak że wysunie się wtyczka i szukamy awarii w całym systemie. Dobrze że problem rozwiązany.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 488/400
Wysłany: 2025-04-30, 08:46   Re: temat rozwiazny

max111 napisał/a:
dziwne objawy bo lodówka, ogrzewanie światło zew chodziły a oświetlenie tv pompa wody nie...

To nie jest dziwne ponieważ:
lodówka, ogrzewanie i światło na zewnątrz NIE idzie przez elektroblok. Działają nawet kiedy elektroblok jest odłączony lub (teoretycznie) go nie ma. Tak ma być.

Odpowiedz do tematu