|
|
Lfepo4 + Renogy DC DC ładuje z solarów, rzadko z alternatora |
Autor |
Wiadomość |
cario14
trochę już popisał

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442NK
Nazwa załogi: Paliki
|
Wysłany: 2025-06-23, 16:03 Lfepo4 + Renogy DC DC ładuje z solarów, rzadko z alternatora
|
|
|
Na wstępie wrzucę, że nie jestem biegły w elektronice, więc własnymi słowami opisze problem. Bujam się już dosyć trochę z problemami z ładowaniem, zmieniłem akumulator hotelowy na Lifepo4 100AH, ładowarke mam Renogy RBC2125DS-21W. Na dachu dwa solary no i inteligentny alternator Forda
Problem polega na tym, że podczas jazdy ładowarka w pierwszej kolejności ładuje z solarów, ładowanie około 7amp. Natomiast jako że zazwyczaj jeżdżę (jak pewnie większość) z lodówką włączoną, to sama lodówka zabiera 2x tyle i całą drogę następuje powolne wyładowywanie (~ -7amp) akumulatora hotelowego.
Ładowarka ma sporo ustawień, ale nie znalazłem takiego ustawienia żebym mógł zmienić ten priorytet, żeby jednak ładowało z alternatora. Po przejechaniu trasy np. do Włoch w pogodny dzień aku potrafi mi zejść do 30%
Oczywiście wiem, że mogę lodówke przełączyć na gaz i powoli doładuje ale to chyba nie o to chodzi ... |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-06-23, 19:15
|
|
|
Coś nie tak albo z ładowarką albo połączeniem , ustawieniem ładowarki. Ładowarki dc dc oszukują alternator w dwóch przypadkach albo są podłączone bezpośrednio do alternatora i wówczas teoretycznie powinna ładować po każdym włączeniu silnika albo gdy jest podłączona przez akumulator samochodowy to w przypadku Forda ładuje po włączeniu świateł czyli obciążeniu H7 . Na ledy nie reaguje !!!! Ot i cały problem. Sprawdź czy ładuje przy włączonych światłach. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
cario14
trochę już popisał

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442NK
Nazwa załogi: Paliki
|
Wysłany: 2025-06-23, 20:00
|
|
|
No i wygląda na strzał w dziesiątke na światłach wygląda że ładuje, zobaczę jeszcze w kolejne dni jak bedzie słonecznie bo dziś solar nie ruszy, ale wygląda że to jest to. Dzięki bardzo orkaaa |
|
|
|
 |
drwoy
zaawansowany Woytek
Nazwa załogi: Kamperik
|
Wysłany: 2025-07-01, 07:15
|
|
|
Postaw piwo! |
_________________ Pozdrawiam Woytek
------------------------------------------------
Wyższe wykształcenie może mieć każdy, podstawowe niekoniecznie. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|