Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lfepo4 + Renogy DC DC ładuje z solarów, rzadko z alternatora
Autor Wiadomość
cario14 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442NK
Nazwa załogi: Paliki
Piwa: 12/8
Wysłany: 2025-06-23, 16:03   Lfepo4 + Renogy DC DC ładuje z solarów, rzadko z alternatora

Na wstępie wrzucę, że nie jestem biegły w elektronice, więc własnymi słowami opisze problem. Bujam się już dosyć trochę z problemami z ładowaniem, zmieniłem akumulator hotelowy na Lifepo4 100AH, ładowarke mam Renogy RBC2125DS-21W. Na dachu dwa solary no i inteligentny alternator Forda :)

Problem polega na tym, że podczas jazdy ładowarka w pierwszej kolejności ładuje z solarów, ładowanie około 7amp. Natomiast jako że zazwyczaj jeżdżę (jak pewnie większość) z lodówką włączoną, to sama lodówka zabiera 2x tyle i całą drogę następuje powolne wyładowywanie (~ -7amp) akumulatora hotelowego.

Ładowarka ma sporo ustawień, ale nie znalazłem takiego ustawienia żebym mógł zmienić ten priorytet, żeby jednak ładowało z alternatora. Po przejechaniu trasy np. do Włoch w pogodny dzień aku potrafi mi zejść do 30% :(

Oczywiście wiem, że mogę lodówke przełączyć na gaz i powoli doładuje ale to chyba nie o to chodzi ...
Postaw piwo autorowi tego posta

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 64/2
Wysłany: 2025-06-23, 19:15   

Coś nie tak albo z ładowarką albo połączeniem , ustawieniem ładowarki. Ładowarki dc dc oszukują alternator w dwóch przypadkach albo są podłączone bezpośrednio do alternatora i wówczas teoretycznie powinna ładować po każdym włączeniu silnika albo gdy jest podłączona przez akumulator samochodowy to w przypadku Forda ładuje po włączeniu świateł czyli obciążeniu H7 . Na ledy nie reaguje !!!! Ot i cały problem. Sprawdź czy ładuje przy włączonych światłach.

Wyświetl szczegóły
cario14 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442NK
Nazwa załogi: Paliki
Piwa: 12/8
Wysłany: 2025-06-23, 20:00   

No i wygląda na strzał w dziesiątke :) na światłach wygląda że ładuje, zobaczę jeszcze w kolejne dni jak bedzie słonecznie bo dziś solar nie ruszy, ale wygląda że to jest to. Dzięki bardzo orkaaa :)

drwoy 
zaawansowany
Woytek

Nazwa załogi: Kamperik
Piwa: 6/42
Wysłany: 2025-07-01, 07:15   

Postaw piwo!

------------------------------------------------
Wyższe wykształcenie może mieć każdy, podstawowe niekoniecznie.

Odpowiedz do tematu