Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Antena Giocamper przestała działać.
Autor Wiadomość
Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 377/158
Wysłany: 2025-08-05, 21:36   Antena Giocamper przestała działać.

Wyjechałem na trochę powłóczyć się po Polsce i przytrafiła mi się dziwna awaria anteny. Wczoraj jak zwykle ją włączyłem i jak zwykle szybko znalazła satelitę. Wszystko było OK do dzisiaj. Usłyszałem dziwne stukanie ze sterownika (przypominające maszynę do pisania) a na ekranie zaczął pojawiać się bezsensowny tekst. Sterownik nie reaguje na jakiekolwiek przyciski jak i próbę wyłączenia czy też włączenia. Po wyłączeniu napięcia (u mnie podpięty pod oświetlenie) milknie na jakiś czas by po kilkunastu minutach zacząć wszystko od nowa.
Na szczęście włączenie zapłonu spowodowało złożenie otwartej anteny więc nie musiałem z kluczami łazić po dachu ;)
Pewnie nadszedł po 10 latach kres sterownika. Kto to naprawia?

Wiem, że w dobie internetu to archaizm ale przyzwyczaiłem się do odbioru i brakuje już mi tego zwłaszcza, że zaczął padać deszcz a ten mi skrzypi co jakiś czas ;)

9bb150c1-8546-46a2-ac41-646b878b6f0d.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 237,87 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2025-08-05, 22:13   

Na odleglosc ciezko stwierdzic co mu dolega. Najczestszą przyczyna w starzejacej sie elektronice sa kondensatory elektrolityczne. Psują wszystkie potrzebne napiecia (tak w skrocie) a to moze powodowac wszelkiego rodzaju uszkodzenia lacznie z upaleniem procesora czy tez wysypaniem sie pamieci z oprogramowaniem. Na poczatek proponuje oddac sterownik do serwisu zajmujacego sie elektronika. Powinni ogarnac sprawe kondensatorow a jezeli beda zapalencami to moze i cala reszte jesli bedzie potrzeba. :spoko

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2025-08-05, 22:26   

Zaradek napisał/a:
Na odleglosc ciezko stwierdzic co mu dolega. Najczestszą przyczyna w starzejacej sie elektronice sa kondensatory elektrolityczne. Psują wszystkie potrzebne napiecia (tak w skrocie) a to moze powodowac wszelkiego rodzaju uszkodzenia lacznie z upaleniem procesora czy tez wysypaniem sie pamieci z oprogramowaniem. Na poczatek proponuje oddac sterownik do serwisu zajmujacego sie elektronika. Powinni ogarnac sprawe kondensatorow a jezeli beda zapalencami to moze i cala reszte jesli bedzie potrzeba. :spoko

Dzięki
Tak myślałem z tymi elektrolitami, pewnie się postarzały i wyschły lub spuchły jak to zwykle bywa. Wrócę to je sam wymienię bo to łatwe.
Czasem samoczynnie pojawia się normalne menu ale nie reaguje na klawisze. Martwi mnie ta membranowa klawiatura czy ona samoczynnie nie włącza w swym wadliwym działaniu.

:spoko

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2025-08-05, 22:34   

Skoro potrafisz wymienic kondensatory to po rozebraniu bedziesz wiedzial czy klawiatura nadaje sie do czegos czy nie. Klawiaturymembranowe to ogolnie badziew.

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 171/134
Wysłany: 2025-08-06, 07:06   

Skontaktuj się z Jarkiem Papamilom , on to montuje i serwisuje .

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2025-08-06, 09:01   

adaml61 napisał/a:
Skontaktuj się z Jarkiem Papamilom , on to montuje i serwisuje .

Dzięki, dzieki.
Faktycznie Papamila zajmuje się tym i o ile pamiętam to ją chyba u niego kupiłem. ;)

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2025-08-22, 20:39   

Problem rozwiązany. Odezwał się do mnie Papamila i wysłałem do niego graty od anteny. Wymienił panel sterowania. Antena ponownie działa.

Dzięki :) :kwiatki:

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 171/134
Wysłany: 2025-08-23, 07:34   

No i fajnie , ja osobiście mam taką antenę ale półautomat ,staje tam gdzie ja jej każe , zero problemów .

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2025-08-23, 09:13   

Do tej pory przez 11 lat też nie miałem żadnych problemów. Kupiłem antenę do poprzedniego kamperka i przełożyłem do następnego pięć lat temu. Działała jak na razie niezawodnie. Myślę, że po naprawie jeszcze posłuży.
Mam podejrzenie co było przyczyną awarii, Panel sterowania od spodu ma fabrycznie niczym nie osłoniętą płytkę drukowaną. Jest możliwe, że niedokładnie osłonięty konektor kabelka od wentylatora lodówki dotknął na wstrząsach płytki drukowanej. Już to dokładniej zabezpieczyłem.

:spoko

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2025-08-23, 22:17   

Miałem wiele kamperów a na nich anteny. Antena od Jarka Papamila, według mnie była zawsze najlepsza. BEZAARYJNA.

Odpowiedz do tematu