|
|
Jak podłączyć poprawnie gniazdka 12v pod ebl99? |
Autor |
Wiadomość |
rromanski5
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Citroen Jumper 2005 2.8hdi Possll 2win
|
Wysłany: 2025-08-21, 23:42 Jak podłączyć poprawnie gniazdka 12v pod ebl99?
|
|
|
Cześć wszystkim dopiero zaczynam swoją przygodę z kamperem i kupiłem sobie skarbonkę bez dna Mam oryginalnego Citroena Jumpera 2005 rok w zabudowie Possl 2win. Jest dla mnie prawie idealny. Prawie ponieważ nie do końca mogę być samowystarczalny. Brakuje mi kilku gniazdek. Mam elektroblok ebl99. Lodówka gaz,12v na uruchomionym silniku, 230 po podpięciu do sieci. Mam solara niestety nie wiem jakiej mocy, wystarczy. Niestety nie mam fachowej wiedzy. Chcę założyć gniazdko zapalniczki w bagażniku na dodatkową lodówkę Yolco bx30. Dodatkowo gniazdo pd i qc3.0 podwójnie. Boję się podpiąć pod oryginalna instalacją tak dużo żeby nie spalić. Jestem samowystarczalny tylko na 12v i gazie. Chce żeby te gniazda działały z aku hotelowego i solar go ładował gdy nie mam 230. Nie wiem czy jedno gniazdko(pd typ c 30w i qc18w) podpiąć mogę pod oryginalny obwód (gdzie sa lampki mr11) czy oddzielny?Wtedy miałbym je wyłączane z panelu(co jest wygodne). Kolejne gniazdko(zapalniczki na lodówkę w bagażniku i (pd i qc 3) z tyłu chciałbym podpiąć na nowym obwodzie. Pociągnąłem lgy 4mm2 czerwoną do elektrobloka i niewiem w który (blok pin) wpiąć się w elektroblok żeby szło z aku hotelowe i solar ładował. Są wolne gniazda na Reserva na elektrobloku. Bo czarny idzie do karoserii auta.Czyli pokolei (elektroblok solar ładuje aku hotelowy,
Nowy obwód bezpiecznik na elektrobloku
A) bezpiecznik gniazdko pd 30 qc3 18w
Potem Rozgaleznik
B) gniazdo podwojne zapalniczki pod lodowke w bagazniki
-Bezpiecznik
-włącznik
- I tu dodatkowo wymyśliłem sobie ( takie sprytne urządzenie Moduł przełącznika awaryjnego zasilania 12V 150W) aby po wyłączeniu prądu z aku hotelowego dodatkowym przyciskiem(bo raczej pod panel sie nie podłaczy) na czas jazdy przełączał sie na aku samochodowy z lodówka bo mam podłączę do instalacji w tylnym słupku gniazdo zapalniczki (które tylko działa na odpalonym I tu dodatkowo wymislilem sobie ( takie sprytne urzadzenia Moduł przełącznika awaryjnego zasilania 12V 150W) aby po wylaczeniu pradu z aku hotelowego na czas jazdy przelaczal sie na aku samochodowy z lodowka bo mam podlacze do instalacji w tylnym slupku (ktore tylko dziala po odpaleniu silnika)
-regulator stabilizator napięcia dc dc wejście 10v do 32v 96w
- bezpiecznik ile amper dać?
- gniazdko zapalniczki Pod lodówkę Yolko bx30 .
Pytanie Takie cos będzie działać zgodnie ze sztuką czy przekombinowałem?
Potrzebuje wiedzie w który blok i pin fizycznie wpian nowy obwod i czy jedno gniasko pd na starym obwodzie do radę.
Mam dokładne zdjęcie elektrobloku i mogę podesłać co jest wpięte i jego schemat.Dokumentacja oryginalna tez posiadam.
Chyba że ktoś to ogarnie w Łodzi lub okolicach do 5 września? Jak zrobi dobrze to mam kilka gadżetów do podłączenia jeszcze ale to narazie priorytet.
IMG_1742.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1,95 MB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|