|
Ptanko Rijeka |
| Autor |
Wiadomość |
wilson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-03-13, 21:59 Ptanko Rijeka
|
|
|
| Witam mam pytanie do kolegów którzy posiadają doświadczenie w podróżach do Chorwacji wybieramy się do Rijeki oczywiście Camperm (niestety jeszcze z wypożyczalni ) po raz pierwszy chciałem zapytać którędy jest najszybsza droga i na co należy zwrócić uwagę (winiety ,opłaty autostradowe,kamizelki,dwa trójkąty itp) przepraszam za takie pytanie może dla wielu banalne ale jestem w temacie początkujący będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
|
 |
KOCZOR
weteran
|
Wysłany: 2009-03-13, 23:30
|
|
|
Jeśli nie wystarczy Ci to wsystko, co nasi forumowicze napisali już w dziale Chorwacja,
odwiedź tą stronkę.
http://www.cro.pl/porady.php |
|
|
|
 |
wilson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-03-14, 10:37
|
|
|
Dzięki za linka dużo ciekawych informacji ale( chyba nie najświeższych ...za autostradę można płacić w markach:)) w moim pytaniu chodziło o subiektywne opinie np ja jadę zawsze taką trasą bo... zależy mi na dojechaniu najszybszą trasą nie najkrótszą ale najwygodniejszą może troszkę to zawiłe ale mam dylemat czy przez Słowację czy przez Czechy myślę że dla kolegów to bułka z masłem a mi oszczędzi troszkę czasu którego mam jak mi się wydaje coraz mniej (pozdrawiam i myślę że kiedyś będę mógł i ja pomóc |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2009-03-14, 10:42
|
|
|
| wilson napisał/a: | | dużo ciekawych informacji ale( chyba nie najświeższych ...za autostradę można płacić w markach:)) |
Walutą w sąsiadującej z Chorwacją Bośni jest marka; może chodziło o marki bośniackie. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
wilson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-03-14, 14:54
|
|
|
dzięki Aulos jak to dobrze mądrego posłuchać |
|
|
|
 |
arek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato Bavaria T61
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Paź 2007 Piwa: 4/11 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 2009-03-14, 20:46
|
|
|
| najszybciej dojedziesz przez Czechy Austrię Słowenię Zagrzeb Rijeka.Ale płacisz wszędzie tam najdrożej w Słowenii,bardzo dobra trasa to Cieszyn Bratysława Węgry (bez opłat) droga 86,kilkanaście kilometrów przez Słowenię można ominąć autostradę i juz Chorwacja.Jadąc kamperem nie pogonisz tak jak osobowym i dlatego uważam tą trasę za ciekawszą i zostanie Ci w kieszeni ok. 50-60 E /nocleg na Węgrzech z dobrą kolacją i super winkiem przy cygańskiej kapeli/ |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Piwa: 3/20 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2009-03-14, 20:59
|
|
|
Jestem nowy na forum, ale jeśli mógłbym coś zasugerować, to z Tarnowa to tylko przez Słowację na Bratysławę i mijając Cieszyn, potem na Wiedeń(miniesz go od poludniowej strony - zaoszczędzisz conajmniej 1h, potem tak jak wyżej)
Zibi |
|
|
|
 |
wilson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-03-14, 23:02
|
|
|
dzięki koledzy za pomoc rozjaśniliście troszkę temat mam zamiar przejechać to w jeden dzień będę miał jeszcze kierowcę do pomocy myślę że 14h powinno wystarczyć na 980 km tak pokazuje mapa (nawigacja) pozdrawiam |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-03-14, 23:04
|
|
|
Szkoda,że w jeden dzień "to" chcesz zrobić - po drodze tyle do zobaczenia .... |
|
|
|
 |
wilson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-03-14, 23:08
|
|
|
Zibi a winiety na Czechy,Węgry ewentualnie Słowacja ? sory za banalne pytania bo pewnie gdzieś bym to znalazł ale wolę zapytać w jednym miejscu a teraz jestem troszkę zagoniony i próbuję troszkę na skróty |
|
|
|
 |
wilson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-03-14, 23:13
|
|
|
Zibi jedziemy z kolegami na tor motocyklowy więc o zwiedzaniu raczej muszę zapomnieć mam zamiar to zrobić w miesiącach letnich z moją rodzinką ale zastanawiam się nad Hiszpanią zaczynam się bawić w karawaning i na razie korzystam z wypożyczalni a tam problemy z terminami a dla mnie zdecydować się 6 miesięcy wcześniej i to precyzyjnie to troszkę problem |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2009-03-14, 23:13
|
|
|
| Winiety na Czechy można kupić u nas w PZMocie, ale bez problemu kupisz je w Czechach na stacji benzynowej. Przez Słowację i Węgry nigdy nie jechałem - nie wiem jak tam jest z opłatami. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-03-14, 23:20
|
|
|
| Winiety można także kupić w napotkanym przed granicą kantorze - potrzebujesz na Słowację i na Austrię - jak chcesz szybko i bez kłopotów - to droga Słowacja, Austria Słowenia (jesli chodzi o szybki przejazd to rwij na Villach i potem karavanken tunnel(dobrej drogi) |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 245/615 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2009-03-15, 21:13
|
|
|
| zibi napisał/a: | W większości przygranicznych kantorów(czynnych całą dobę) kupisz i jedną i drugą
|
Oraz na stacjach benzynowych całodobowych |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
|
|