Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptanko Rijeka
Autor Wiadomość
wilson 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-03-13, 21:59   Ptanko Rijeka

Witam mam pytanie do kolegów którzy posiadają doświadczenie w podróżach do Chorwacji wybieramy się do Rijeki oczywiście Camperm (niestety jeszcze z wypożyczalni ) po raz pierwszy chciałem zapytać którędy jest najszybsza droga i na co należy zwrócić uwagę (winiety ,opłaty autostradowe,kamizelki,dwa trójkąty itp) przepraszam za takie pytanie może dla wielu banalne ale jestem w temacie początkujący będę wdzięczny za pomoc.
Postaw piwo autorowi tego posta

KOCZOR 
weteran

Piwa: 17/5
Wysłany: 2009-03-13, 23:30   

Jeśli nie wystarczy Ci to wsystko, co nasi forumowicze napisali już w dziale Chorwacja,
odwiedź tą stronkę.
http://www.cro.pl/porady.php

wilson 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-03-14, 10:37   

Dzięki za linka dużo ciekawych informacji ale( chyba nie najświeższych ...za autostradę można płacić w markach:)) w moim pytaniu chodziło o subiektywne opinie np ja jadę zawsze taką trasą bo... zależy mi na dojechaniu najszybszą trasą nie najkrótszą ale najwygodniejszą może troszkę to zawiłe ale mam dylemat czy przez Słowację czy przez Czechy myślę że dla kolegów to bułka z masłem a mi oszczędzi troszkę czasu którego mam jak mi się wydaje coraz mniej :( (pozdrawiam i myślę że kiedyś będę mógł i ja pomóc

Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2009-03-14, 10:42   

wilson napisał/a:
dużo ciekawych informacji ale( chyba nie najświeższych ...za autostradę można płacić w markach:))

Walutą w sąsiadującej z Chorwacją Bośni jest marka; może chodziło o marki bośniackie.

wilson 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-03-14, 14:54   

dzięki Aulos jak to dobrze mądrego posłuchać :) :oops:

arek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato Bavaria T61
Piwa: 4/11
Wysłany: 2009-03-14, 20:46   

najszybciej dojedziesz przez Czechy Austrię Słowenię Zagrzeb Rijeka.Ale płacisz wszędzie tam najdrożej w Słowenii,bardzo dobra trasa to Cieszyn Bratysława Węgry (bez opłat) droga 86,kilkanaście kilometrów przez Słowenię można ominąć autostradę i juz Chorwacja.Jadąc kamperem nie pogonisz tak jak osobowym i dlatego uważam tą trasę za ciekawszą i zostanie Ci w kieszeni ok. 50-60 E /nocleg na Węgrzech z dobrą kolacją i super winkiem przy cygańskiej kapeli/

zibi 
zaawansowany

Piwa: 3/20
Wysłany: 2009-03-14, 20:59   

Jestem nowy na forum, ale jeśli mógłbym coś zasugerować, to z Tarnowa to tylko przez Słowację na Bratysławę i mijając Cieszyn, potem na Wiedeń(miniesz go od poludniowej strony - zaoszczędzisz conajmniej 1h, potem tak jak wyżej)
Zibi

wilson 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-03-14, 23:02   

dzięki koledzy za pomoc rozjaśniliście troszkę temat mam zamiar przejechać to w jeden dzień będę miał jeszcze kierowcę do pomocy myślę że 14h powinno wystarczyć na 980 km tak pokazuje mapa (nawigacja) pozdrawiam :spoko

zibi 
zaawansowany

Wysłany: 2009-03-14, 23:04   

Szkoda,że w jeden dzień "to" chcesz zrobić - po drodze tyle do zobaczenia .... :roll:

wilson 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-03-14, 23:08   

Zibi a winiety na Czechy,Węgry ewentualnie Słowacja ? sory za banalne pytania bo pewnie gdzieś bym to znalazł ale wolę zapytać w jednym miejscu a teraz jestem troszkę zagoniony i próbuję troszkę na skróty :oops:

wilson 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-03-14, 23:13   

Zibi jedziemy z kolegami na tor motocyklowy więc o zwiedzaniu raczej muszę zapomnieć mam zamiar to zrobić w miesiącach letnich z moją rodzinką ale zastanawiam się nad Hiszpanią zaczynam się bawić w karawaning i na razie korzystam z wypożyczalni a tam problemy z terminami a dla mnie zdecydować się 6 miesięcy wcześniej i to precyzyjnie to troszkę problem :)

Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2009-03-14, 23:13   

Winiety na Czechy można kupić u nas w PZMocie, ale bez problemu kupisz je w Czechach na stacji benzynowej. Przez Słowację i Węgry nigdy nie jechałem - nie wiem jak tam jest z opłatami.

zibi 
zaawansowany

Wysłany: 2009-03-14, 23:20   

Winiety można także kupić w napotkanym przed granicą kantorze - potrzebujesz na Słowację i na Austrię - jak chcesz szybko i bez kłopotów - to droga Słowacja, Austria Słowenia (jesli chodzi o szybki przejazd to rwij na Villach i potem karavanken tunnel(dobrej drogi)

zibi 
zaawansowany

Wysłany: 2009-03-15, 09:04   

Winiety Słowacja http://www.skionline.pl/s...sty&id_newsa=56
Winiety Austria http://www.skionline.pl/s...sty&id_newsa=49

W większości przygranicznych kantorów(czynnych całą dobę) kupisz i jedną i drugą
:spoko

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 245/615
Wysłany: 2009-03-15, 21:13   

zibi napisał/a:
W większości przygranicznych kantorów(czynnych całą dobę) kupisz i jedną i drugą
:spoko

Oraz na stacjach benzynowych całodobowych

Odpowiedz do tematu