Jaki olej ? |
Autor |
Wiadomość |
Mirekaszub
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Sprzedany ale kiedyś kupie następny !
|
Wysłany: 2009-04-05, 18:12 Jaki olej ?
|
|
|
Nie wiem jaki mam olej wlany czy syntetyk czy mineralny. Co powinienem użyć na dolewkę ?
Jakiej marki ?
Słyszałem tez że silniki mocno wyeksploatowane wymagają olejów gęstszych, dlatego w starszych pojazdach lub tych o dużym przebiegu nie należy zmienić oleju na produkt wyższej klasy i lepszej jakości, który wymywając stare osady może doprowadzić do rozszczelnienia układu, spadku ciśnienia i wycieku na zewnątrz. Z tego powodu nie zaleca się stosowania olejów syntetycznych i półsyntetycznych.
Podobne zalecenia stosuje się do starszych silników wysokoprężnych, którym zazwyczaj wystarcza olej typu 15W/40. Nie zaleca się również wymiany oleju klasy średniej np. SF, na olej wysokiej jakości, np. SJ, gdyż może się to przyczynić do utraty szczelności silnika.
Koledzy Fordowcy so sądzicie o powyższym ? |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2009-04-05, 18:30
|
|
|
Tylko wymienić wszystko |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-05, 18:37
|
|
|
Zapewne powinienes zastosowac wylacznie olej zalecany przez firme ford zaden . Jezeli masz w poblizu autoryzowany serwis to tam sie udaj i zanabadz droga kupna . Ja osobiscie w swoim warsztacie do samochodow ford stosuje wylacznie olej dedykowany do silnikow forda.Kazdy inny moze zle wplynac na prace silnika i wlasnie rozszczelnic go. |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

Twój sprzęt: FIAT Ducato CI Riviera 500
Nazwa załogi: JaroW+BaWa
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sie 2008 Piwa: 22/17 Skąd: Oświęcim
|
Wysłany: 2009-04-05, 21:09
|
|
|
FORD SUPER MULTIGRADE 15W/40
ORYGINALNY OLEJ FORDOWSKI
FORD SUPER MULTIGRADE 15W/40 jest olejem silnikowym opracowanym zarówno dla silników wysokoprężnych (Diesel) i benzynowych.
* zapobiega zużyciu silnika i powstawaniu czarnego szlamu
* zwiększa moc silnika
* zmniejsza tarcie
* przedłuża trwałość silnika
Wymagania dotyczące klasy jakościowej i lepkościowej oleju silnikowego należy sprawdzić w instrukcji obsługi samochodu.
Klasa lepkości : SAE 15W/40
POLECAM.. |
_________________ Nowy CamperoManiak -> to ja.
Nie piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
zbychu91
zaawansowany w imię złotego,euro i dolara

Twój sprzęt: fiat ducato hobby 600
Nazwa załogi: zbyszki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2008 Piwa: 5/29 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: 2009-04-06, 13:45
|
|
|
Ważne aby silnika który pracował na oleju mineralnym nie zalać olejem syntetycznym!,nie zawsze ale bardzo czesto kończy sie to rozszczelnieniem (nie tylko wyciekami ale także utratą ciśnienia sprężania).Także nie wiemy na czym silnik pracował zalewamy tylko olej mineralny!(zresztą nasze stare silniki nie lubią syntetyków).Nie jestem natomiast zwolennikiem olejów ,czy innych płynów eksploatacyjnych dedykowanych dla konkretnej marki , tutaj cena może być dużo wyższa a nie idzie w parze z jakością!
Od wielu lat używam praktycznie jednej marki,diesle zalewam Elf perfo 15 W 40,do doładowanych i wolnossących,natomiast benzyniaki z gazem Elf start 15 W 40,pilnuje tylko przebiegów miedzy wymianami. |
|
|
|
 |
Mirekaszub
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-04-06, 19:16
|
|
|
Dziękuję.
Niestety Hans nie zostawił mi książki serwisowej także nie wiem co ile powinienem wymieniać olej i filtry w Transicie. Może ktos może podpowiedzieć ? |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-06, 20:32
|
|
|
Mirekaszub napisał/a: | Niestety Hans nie zostawił mi książki serwisowej także nie wiem co ile powinienem wymieniać olej i filtry w Transicie. Może ktos może podpowiedzieć ? |
Jezeli chodzi o samochody z silnikami diesel to tak musisz przyjac okolo 7-8 tys.km .A najrozsadniej bedzie udac sie do najbliszego serwisu forda i tam dowiedziec sie dokladnie co i jak i kiedy bo to rowniez jest podyktowane w jakich warunkach jest eksoloatowany samochod. |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2009-04-06, 20:34
|
|
|
Jak miałem takiego Forda jak Twój to zdałem się na serwis poproś Pagasa aby przeczytał z rachunku co się robi na przeglądzie, filtry jak najbardziej bo to nie zaszkodzi, a właściwie jest obowiązkowe jedynie filtr powietrza można ocenić ale tylko pobierznie ( z kolei to niewielki koszt ).W tym wieku to tylko olej mineralny!!! Marka oleju ma mniejsze znaczenie kieruj się klasą lepkości jak w postach wyżej. |
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-04-06, 20:46
|
|
|
Ja zalałem swój stary silnik półsyntetykiem i po 4000 km nic, dosłownie nic się nie dzieje,ani razu nie dolewałem.Właśnie mija rok,czas na wymianę też półsyntetyk co MU będę żałował.Kierowca J5 2,5 TD. |
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2009-04-06, 22:54
|
|
|
Ha ,ha, mój poprzednik do Ducato z 90 roku lał cały czas syntetyk mimo,że fabryka każe mineralny.Silnik chodzi jak zegarek,nic nie bierze oleju,w 15 minut dochodzi do 118 zabudowa Burstner 6.30 silnik 2,5 wolnossący.Chyba będę musiał pozostać na syntetyku silnik suchy miska zaczęła rdzewieć w dolnym narożniku I jak tu słuchać zaleceń fabryki |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Mirekaszub
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-04-07, 09:02
|
|
|
Dziękuję wszystkim za wyrażone opinie i porady. |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW