|
|
Przesunięty przez: janusz 2010-04-23, 23:44 |
Instalacja solarki |
Autor |
Wiadomość |
piotreksylwia
zaawansowany

Twój sprzęt: Mitsubishi L300 EURO MOBIL
Nazwa załogi: Biała Mewa
|
Wysłany: 2009-06-05, 08:31 Instalacja solarki
|
|
|
Niedawno kupilismy Mitsubishi L300, na dachu jest solarka,wielkośc jej jest ok 30-35cm jest do niej podłączony cieńki kabel który nie jest zainstalowany do auta.Proszę o pomoc.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
erikson
stary wyga Przyjaciel Billa W
Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2008 Piwa: 11/1 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2009-06-05, 08:37
|
|
|
proponował bym spr miernikiem czy na koncach kabla jest jakies napiecie?,ja mam na dachu baterie ktora ma juz w sobie prostownik 12v |
|
|
|
 |
piotreksylwia
zaawansowany

Twój sprzęt: Mitsubishi L300 EURO MOBIL
Nazwa załogi: Biała Mewa
|
Wysłany: 2009-06-05, 08:42
|
|
|
Dziwi nas jedna sprawa dlaczego nie ma w aucie żadnego włącznika ? Ale dziekuje za rade |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2009-06-05, 11:15
|
|
|
Normalnie panel podłączany jest do regulatora, a następnie do tego samego regulatora podłączany jest aku i (nie zawsze) alternatywne źródło ładowania. Takie rozwiązanie pozwala w miarę bezboleśnie łączyć pojedyncze panele w baterię (równolegle). Być może Twój panel ma regulator wbudowany, lub jest on ukryty gdzieś w samochodzie. Acha - nie wiem czemu, ale: podłączenie miernika pod sam solar pokazuje napięcie (dość duże ok. 18V - zależnie od oświetlenia). Podłączenie żaróweczki (21W) - nawet nie zajarzyła się. Podłączenie halogenu diodowego - świeci. Podłączenie tej samej żarówki za regulatorem - świeci. Napięcie za regulatorem - przy naładowanym aku trzyma ok 13,5 V (po odłączeniu ładowania akumulator - miał 12,8V). Ponieważ niedawno przerabiałem podobny problem u siebie - jeśli podrzucisz jakieś fotki - może uda mi się coś podpowiedzieć.
i jeszcze jedno - instalacja jest spięta na stałe i nie jest przewidziany żaden wyłącznik. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|