Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Maly van na wakacyjny wyjazd
Autor Wiadomość
RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/74
Wysłany: 2009-09-12, 23:23   Maly van na wakacyjny wyjazd

Czesc!

Po ostatnich wakacjach we Francji (my: wynajete auto i hotel, a w okolicy pelno ludzi w kamperach), kiedy zaszla potrzeba zmiany samochodu, wybralismy cos posredniego miedzy osobowka a busem - VW Sharana. Jest praktyczny na codzien a na kolejne wakacje mamy juz czym jechac :)

Czy znacie jakies ciekawe udoskonalenia tego typu auta pod katem wakacji? Demontowalna zabudowa? Troche bez sensu spac na materacu na podlodze, a rzeczy trzymac w walizce.

Zastanawiam sie nad zamontowaniem zewnetrznego gniazda do podpiecia pradu na kempingu, a w srodku prostownik do ladowania akumulatora i zasilania lodowki oraz przetwornica 12->220v.

Na pewno bede musial pomyslec nad zaslonkami - najlepiej takimi, ktore beda mogly byc w aucie caly czas, a nie tylko na wakacje.

Podajcie prosze jakies pomysly.

Radek
Postaw piwo autorowi tego posta

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 13/9
Wysłany: 2009-09-12, 23:39   

Na allegro był Seat Alhambra w wersji campingowej. Można co nieco zobaczyć na zdjęciach

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2009-09-13, 12:19   

Autko fajne, ale trudno dostepne :) Chodzilo mi raczej na "zabudowy" w stylu czegos takiego:

lub opisanego na tej stronie: http://www.eisenbahnfreun...haran/bett.html

Szukam dalej :)

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2009-09-13, 15:30   

Tak sobie mysle, ze spanie na dachu odpada - nie chce zwiekszac oporow powietrza w czasie jazdy a i "osobowkowa" wysokosc ma swoje zalety (chociazby promy).

Pokombinuje nad jakas latwodemontowalna zabudowa w srodku. Ta koncepcja ze skrzynia do spania ze zdjecia powyzej coraz bardziej mi sie podoba. Musze tylko ja zmodyfikowac, tak zeby mozna bylo przednia polowe spania zlozyc, zeby miec przestrzen na np. jedzenie w srodku (mam obracane fotele przednie). Bagaze dla 2 osob do tylnej czesci powinny sie zmiesic. Ew 1/3 serokosci przedniej czesci byla by na bagaze umieszczone w walizce.

Jeszcze pare miesiecy do wyjazow zostalo wiec spoko :)

4x4camper 
stary wyga

Twój sprzęt: w budowie..
Otrzymał 18 piw(a)
Wysłany: 2009-09-13, 15:57   

Cześć Radek
Idea przebudowy vana przednia ,mam w swoich papierkach taką koncepcję jak znajdę to podeślę.
Szukaj tutaj

http://www.techcraving.co...office-concept/

poz
Tolek

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 196/160
Wysłany: 2009-09-13, 18:32   

Witam :spoko
Przed kupieniem mojej żółtej łodzi podwodnej przez trzy lata zwiedzaliśmy świat przerobionym na wakacyjne wojaze Fiatem Scudo. Po wyciągnięciu ostatniego rzędu foteli
uzyskałem na tyle miejsca by zmieścić podest o wym .: 140 x 160 na którym mogły spać dwie osoby. Pod nim miałem na tyle miesca by zmieścić cały biwakowy sprzęt razem z butlą gazową i stołem z fotelami. Na noc ze starszym synem kładliśmy się w poprzek samochodu na przednich i środkowych rzędach foteli.Tak zwiedziliśmy prawie całą Europę zachodnią aż po Portugalię i Bałkany aż do Macedonii. Jedyny problem stanowiło funkcjonowanie w razie deszczu. :gwm A i syn w końcu urósł na tyle ,że musiał spać przy otwartych drzwiach bocznych bo miał za długie nogi :haha: .Wersją rozwojową były plany zakupu namiotu dachowego lub wykonanie kabiny sypialnej na dach z włókna szklanego.
Jednak po przeliczeniu kosztów zdecydowałem się na zakup prawdziwego campera gdzie moge funkcjonować w pozycji stojącej spać ,gotować , jeść wewnątrz bez względu na warunki pogodowe . Ale w dalszym ciągu na ulicy z rozrzewnieniem patrzę na przejeżdżające Scudo.
PZDR> MILUŚ :spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2009-09-14, 09:37   

Adi napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Ew 1/3 serokosci przedniej czesci byla by na bagaze umieszczone w walizce.

Półśrodki - tracisz idee campera, będzie Cie to szybko wkurzało

Panowie, ale trudno tutaj mowic o stracie idei kampera, bo to auto glownie do jazdy na codzien :) Ja potrzebuje jakis rozwiazan, ktore 3-4 razy do roku ulatwia 7-10 dni spedzonych w samochodzie, zeby namiotu nie wozic i poczuc sie niezaleznym.
Na drugie auto, typowego kampera, nie mozemy sobie pozwolic. Chociazby dla tego, ze co pol roku zmieniamy miejsce zamieszkania, czasami na takie, ze trudno jedno auto parkowac.

I wlasnie dla tego mysle o tej skrzyni sypialno-bagazowej. Do tego kilka zmian w elektryce (drugi akumulator do zasilania np. lodowki) i bedzie ok - w koncu chcemy jechac do cywilizowanej Europy a nie do Azji ;)

Pomysl z bagaznikiem na hak jest dobry - pozwoli lepiej zagospodarowac wnetrze auta.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2009-10-03, 02:40   

RadekNEt - nie mmożecie - rozumiem że chodzi o 2 osoby ?
Taką szuflade w bagażniku zrobi ci każdy przyzwoity stolarz, pomysł fajny i nieskomplikowany. Stelaż pod rozkładane łóżko też by mógł zrobić.
Pytanie teraz czy zagłówki z przednich foteli wyjmują się w całości - to można by było rozłożyć łóżko na całe wnętrze i spokojnie spać.
Problem tylko w gotowaniu na świeżym powietrzu - pomyślałbym o zakupie jakiegoś małego namiotu -dobudówki lub takiej osłoniętej altany co można by było stawiać nad klapą bagażnika.

POdobają mi sie te szuflady z 4WD Interior - Rewelka. Trza by to jakoś przemyśłeć ...

aha i uwaga - jak wklejacie linki z allegro to wklejajcie tez fotki z tych aukcji. Aukcje znikają po paru miesiącach i nie wiadomo o co chodziło.

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 13/9
Wysłany: 2009-10-03, 11:27   

maszakow napisał/a:
aha i uwaga - jak wklejacie linki z allegro to wklejajcie tez fotki z tych aukcji. Aukcje znikają po paru miesiącach i nie wiadomo o co chodziło.

Nie wiem czy to ten sam samochód LINK

a3.jpeg
Plik ściągnięto 24806 raz(y) 142,14 KB

a2.jpeg
Plik ściągnięto 24806 raz(y) 135,69 KB

a1.jpeg
Plik ściągnięto 24807 raz(y) 116,44 KB

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2009-10-03, 23:04   

NO pomysł to jakiś jest... ciekawe rozwiązanie kuchenki i zlewu.
tylko tego dachu nie rozumiem - na spanie jakoś miejsca specjalnie nie widzę.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2009-10-03, 23:10   

Mirek dałby sobie radę na stojąco :haha: .

pi_czy_udaje_195.jpg
Plik ściągnięto 24760 raz(y) 159,55 KB

dr.big
trochę już popisał
i trochę poczytał

Twój sprzęt: na 4 lub 6 kolach
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2009-10-08, 08:05   

maszakow napisał/a:
NO pomysł to jakiś jest... ciekawe rozwiązanie kuchenki i zlewu.
tylko tego dachu nie rozumiem - na spanie jakoś miejsca specjalnie nie widzę.

Podnoszony dach jest tylko po to, aby swobodnie stac np. gotujac :) . Ale ze spaniem nie ma faktycznie nic wspolnego...

majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2009-10-27, 22:35   

KURCZAKI napisał/a:
jak dla mnie to kiszka robić campa z tak małego auta , minimum t4 i wtedy to ma jakieś funkcje a sharan ???

i T4 jest mały...2 osoby to ok. i stanąć w nim nie można...

T4 w wersji kempingowej to tylko namiastka kampera.
Pisałem że byłem moim multivanem na wakacjach a nie kamperem...ale nie żałuję.
Kamperka miałem okazję sprawdzić miesiąc później :wyszczerzony:

Kwestia wyboru...czy mieć zwykłą osbówkę i starszego kampera czy dobrą namiastkę kampera w wykonaniu vana.

Różnice są kolosalne...

nie wiem nie miałem nigdy sharana ale to auto w ogóle sie nie nadaje na tego typu wyjazdy.
Owszem, pod warunkiem, ze stoi przyczepa obok :wyszczerzony:

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2010-08-02, 18:49   

Odkurzam temat, bo psa kupilismy i juz nie musze zony przekonywac do wyjazdu na wakacje samochodem :) W przyszle lato na 100% jedziemy autem Ire->Pl a potem Lazurowe Wybrzeze i powrot do Ire. W te wakacje niestety psiak jeszcze paszportu nie dostanie :(

Tak tytulem wyjasnienia-przypomnienia czemu Sharan :)
Na zakup kolejnego samochodu nie ma szans - chodzi o finanse, ale rowniez o pozniejsze przechowywanie kampera. Szczegolnie, ze 2 tygodnie w roku to jest max naszych mozliwosci wyjazdowych. Sharana, ktory jest i tak na codzien lekko za duzy, mamy dopieszczonego wiec mimo, ze stary to o sprzedazy nie ma mowy. Przyczepa odpada, bo to klopotliwe w podrozy, a jak bedziemy chcieli troche komfortu to zatrzymujac sie w fajnym miejscu wynajmniemy domek. Auto nie ma byc naszym kompletnym domem, tylko sposobem na przemieszczanie sie i mozliwie wygodne spanie w trasie.

Do rzeczy:
Oprocz poprzednich pomyslow z rozsuwanym lozkiem-skrzynia na bagaze pomyslalem o namiocie mocowanym do tylnej klapy. Klapa podniesiona- namiot opada w doli mamy kawalek miejsca z wysokoscia stania. Klapa zamknieta - namiot zwiniety i umocowany do tejze. Ma ktos pomysl, gdzie to w Polsce wykonac?

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 196/160
Wysłany: 2010-08-02, 19:30   

RadekNet napisał/a:
...................Ma ktos pomysl, gdzie to w Polsce wykonac?

W Polsce w Poznaniu produkują do minikamperowej wersji VW Caddy / zapomniałem nazwy/ gotowe namioty montowane pod tylną klapą .

:spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Odpowiedz do tematu