Maly van na wakacyjny wyjazd |
Autor |
Wiadomość |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 26/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2009-09-12, 23:23 Maly van na wakacyjny wyjazd
|
|
|
Czesc!
Po ostatnich wakacjach we Francji (my: wynajete auto i hotel, a w okolicy pelno ludzi w kamperach), kiedy zaszla potrzeba zmiany samochodu, wybralismy cos posredniego miedzy osobowka a busem - VW Sharana. Jest praktyczny na codzien a na kolejne wakacje mamy juz czym jechac
Czy znacie jakies ciekawe udoskonalenia tego typu auta pod katem wakacji? Demontowalna zabudowa? Troche bez sensu spac na materacu na podlodze, a rzeczy trzymac w walizce.
Zastanawiam sie nad zamontowaniem zewnetrznego gniazda do podpiecia pradu na kempingu, a w srodku prostownik do ladowania akumulatora i zasilania lodowki oraz przetwornica 12->220v.
Na pewno bede musial pomyslec nad zaslonkami - najlepiej takimi, ktore beda mogly byc w aucie caly czas, a nie tylko na wakacje.
Podajcie prosze jakies pomysly.
Radek |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2009-09-12, 23:39
|
|
|
Na allegro był Seat Alhambra w wersji campingowej. Można co nieco zobaczyć na zdjęciach |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2009-09-13, 15:30
|
|
|
Tak sobie mysle, ze spanie na dachu odpada - nie chce zwiekszac oporow powietrza w czasie jazdy a i "osobowkowa" wysokosc ma swoje zalety (chociazby promy).
Pokombinuje nad jakas latwodemontowalna zabudowa w srodku. Ta koncepcja ze skrzynia do spania ze zdjecia powyzej coraz bardziej mi sie podoba. Musze tylko ja zmodyfikowac, tak zeby mozna bylo przednia polowe spania zlozyc, zeby miec przestrzen na np. jedzenie w srodku (mam obracane fotele przednie). Bagaze dla 2 osob do tylnej czesci powinny sie zmiesic. Ew 1/3 serokosci przedniej czesci byla by na bagaze umieszczone w walizce.
Jeszcze pare miesiecy do wyjazow zostalo wiec spoko |
|
|
|
 |
4x4camper
stary wyga

Twój sprzęt: w budowie..
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 196/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2009-09-13, 18:32
|
|
|
Witam
Przed kupieniem mojej żółtej łodzi podwodnej przez trzy lata zwiedzaliśmy świat przerobionym na wakacyjne wojaze Fiatem Scudo. Po wyciągnięciu ostatniego rzędu foteli
uzyskałem na tyle miejsca by zmieścić podest o wym .: 140 x 160 na którym mogły spać dwie osoby. Pod nim miałem na tyle miesca by zmieścić cały biwakowy sprzęt razem z butlą gazową i stołem z fotelami. Na noc ze starszym synem kładliśmy się w poprzek samochodu na przednich i środkowych rzędach foteli.Tak zwiedziliśmy prawie całą Europę zachodnią aż po Portugalię i Bałkany aż do Macedonii. Jedyny problem stanowiło funkcjonowanie w razie deszczu. A i syn w końcu urósł na tyle ,że musiał spać przy otwartych drzwiach bocznych bo miał za długie nogi .Wersją rozwojową były plany zakupu namiotu dachowego lub wykonanie kabiny sypialnej na dach z włókna szklanego.
Jednak po przeliczeniu kosztów zdecydowałem się na zakup prawdziwego campera gdzie moge funkcjonować w pozycji stojącej spać ,gotować , jeść wewnątrz bez względu na warunki pogodowe . Ale w dalszym ciągu na ulicy z rozrzewnieniem patrzę na przejeżdżające Scudo.
PZDR> MILUŚ |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2009-09-14, 09:37
|
|
|
Adi napisał/a: | RadekNet napisał/a: | Ew 1/3 serokosci przedniej czesci byla by na bagaze umieszczone w walizce. |
Półśrodki - tracisz idee campera, będzie Cie to szybko wkurzało |
Panowie, ale trudno tutaj mowic o stracie idei kampera, bo to auto glownie do jazdy na codzien Ja potrzebuje jakis rozwiazan, ktore 3-4 razy do roku ulatwia 7-10 dni spedzonych w samochodzie, zeby namiotu nie wozic i poczuc sie niezaleznym.
Na drugie auto, typowego kampera, nie mozemy sobie pozwolic. Chociazby dla tego, ze co pol roku zmieniamy miejsce zamieszkania, czasami na takie, ze trudno jedno auto parkowac.
I wlasnie dla tego mysle o tej skrzyni sypialno-bagazowej. Do tego kilka zmian w elektryce (drugi akumulator do zasilania np. lodowki) i bedzie ok - w koncu chcemy jechac do cywilizowanej Europy a nie do Azji
Pomysl z bagaznikiem na hak jest dobry - pozwoli lepiej zagospodarowac wnetrze auta. |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2009-10-03, 02:40
|
|
|
RadekNEt - nie mmożecie - rozumiem że chodzi o 2 osoby ?
Taką szuflade w bagażniku zrobi ci każdy przyzwoity stolarz, pomysł fajny i nieskomplikowany. Stelaż pod rozkładane łóżko też by mógł zrobić.
Pytanie teraz czy zagłówki z przednich foteli wyjmują się w całości - to można by było rozłożyć łóżko na całe wnętrze i spokojnie spać.
Problem tylko w gotowaniu na świeżym powietrzu - pomyślałbym o zakupie jakiegoś małego namiotu -dobudówki lub takiej osłoniętej altany co można by było stawiać nad klapą bagażnika.
POdobają mi sie te szuflady z 4WD Interior - Rewelka. Trza by to jakoś przemyśłeć ...
aha i uwaga - jak wklejacie linki z allegro to wklejajcie tez fotki z tych aukcji. Aukcje znikają po paru miesiącach i nie wiadomo o co chodziło. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2009-10-03, 11:27
|
|
|
maszakow napisał/a: | aha i uwaga - jak wklejacie linki z allegro to wklejajcie tez fotki z tych aukcji. Aukcje znikają po paru miesiącach i nie wiadomo o co chodziło. |
Nie wiem czy to ten sam samochód LINK
a3.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 24806 raz(y) 142,14 KB |
a2.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 24806 raz(y) 135,69 KB |
a1.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 24807 raz(y) 116,44 KB |
|
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2009-10-03, 23:04
|
|
|
NO pomysł to jakiś jest... ciekawe rozwiązanie kuchenki i zlewu.
tylko tego dachu nie rozumiem - na spanie jakoś miejsca specjalnie nie widzę. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-10-03, 23:10
|
|
|
Mirek dałby sobie radę na stojąco .
pi_czy_udaje_195.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 24760 raz(y) 159,55 KB |
|
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
dr.big
trochę już popisał i trochę poczytał

Twój sprzęt: na 4 lub 6 kolach
|
Wysłany: 2009-10-08, 08:05
|
|
|
maszakow napisał/a: | NO pomysł to jakiś jest... ciekawe rozwiązanie kuchenki i zlewu.
tylko tego dachu nie rozumiem - na spanie jakoś miejsca specjalnie nie widzę. |
Podnoszony dach jest tylko po to, aby swobodnie stac np. gotujac . Ale ze spaniem nie ma faktycznie nic wspolnego... |
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2009-10-27, 22:35
|
|
|
KURCZAKI napisał/a: | jak dla mnie to kiszka robić campa z tak małego auta , minimum t4 i wtedy to ma jakieś funkcje a sharan ??? |
i T4 jest mały...2 osoby to ok. i stanąć w nim nie można...
T4 w wersji kempingowej to tylko namiastka kampera.
Pisałem że byłem moim multivanem na wakacjach a nie kamperem...ale nie żałuję.
Kamperka miałem okazję sprawdzić miesiąc później
Kwestia wyboru...czy mieć zwykłą osbówkę i starszego kampera czy dobrą namiastkę kampera w wykonaniu vana.
Różnice są kolosalne...
nie wiem nie miałem nigdy sharana ale to auto w ogóle sie nie nadaje na tego typu wyjazdy.
Owszem, pod warunkiem, ze stoi przyczepa obok |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2010-08-02, 18:49
|
|
|
Odkurzam temat, bo psa kupilismy i juz nie musze zony przekonywac do wyjazdu na wakacje samochodem W przyszle lato na 100% jedziemy autem Ire->Pl a potem Lazurowe Wybrzeze i powrot do Ire. W te wakacje niestety psiak jeszcze paszportu nie dostanie
Tak tytulem wyjasnienia-przypomnienia czemu Sharan
Na zakup kolejnego samochodu nie ma szans - chodzi o finanse, ale rowniez o pozniejsze przechowywanie kampera. Szczegolnie, ze 2 tygodnie w roku to jest max naszych mozliwosci wyjazdowych. Sharana, ktory jest i tak na codzien lekko za duzy, mamy dopieszczonego wiec mimo, ze stary to o sprzedazy nie ma mowy. Przyczepa odpada, bo to klopotliwe w podrozy, a jak bedziemy chcieli troche komfortu to zatrzymujac sie w fajnym miejscu wynajmniemy domek. Auto nie ma byc naszym kompletnym domem, tylko sposobem na przemieszczanie sie i mozliwie wygodne spanie w trasie.
Do rzeczy:
Oprocz poprzednich pomyslow z rozsuwanym lozkiem-skrzynia na bagaze pomyslalem o namiocie mocowanym do tylnej klapy. Klapa podniesiona- namiot opada w doli mamy kawalek miejsca z wysokoscia stania. Klapa zamknieta - namiot zwiniety i umocowany do tejze. Ma ktos pomysl, gdzie to w Polsce wykonac? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 196/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2010-08-02, 19:30
|
|
|
RadekNet napisał/a: | ...................Ma ktos pomysl, gdzie to w Polsce wykonac? |
W Polsce w Poznaniu produkują do minikamperowej wersji VW Caddy / zapomniałem nazwy/ gotowe namioty montowane pod tylną klapą .
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
|