Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyjazd do Hiszpani i Portugalii - klimatyzacja potrzebana ?
Autor Wiadomość
swierzak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Piwa: 9/20
Wysłany: 2010-01-29, 01:50   Wyjazd do Hiszpani i Portugalii - klimatyzacja potrzebana ?

Witam serdecznie .
Jako ze planujemy wakacyjny wypad kamperem do Portugalii i Hiszpanii mam pare pytań do was doświadczonych podróżników :)

Chcemy wypożyczyć kampera w Holandii ( tutaj mieszkamy ) i mam pewien dylemat na temat co będzie lepsze . Mam pytanie o potrzebę używania klimatyzacjii w Hiszpanii ? czy taka działajaca z tylko w trakcie pracy silnika wystarczy ( czy w nocy da się spać z wyłączoną klima a w dzień normalnie siedzieć w środku ? ) oraz który kamper będzie lepszy na taką wyprawę ?
oto te kampery :

Jeden z kamperów to Hymer 644 z 2004 roku ( silnik 2.8 JTD ) , jest wyposażony w klimatyzacje działającą tylko w trakcie pracy silnika .

Drugi to Burstner 647 2.5 TDI jest nieco starszy bo z 2001 ale posiada klimatyzacje działającą w trakcie pracy silnika oraz klimatyzator " duży na dachu " działający na 230v
Niestety strona jest zabezpieczona i nie mogę wkleić fotek , więc zapraszam do kliknięcia na poniższy link
http://www.camperfun.nl/g...rs/214/214.html

którego wybrać ? starszego z dodatkową klimatyzacją na 220v czy nowszego tylko ze zwykłą na silnik ?

Nadmienię że ten nowszy waży 3100 kg ( starszy 2800kg ) a ja mam prawo jazdy kategorii B , mamy zamiar jechać w 6 dorosłych osób + 3 rowery,deski windsurf wiec obawiam się że możemy przekroczyć dopuszczalne 3500kg . Czy jest jakieś duże prawdopodobieństwo że na trasie Holandia -Portugalia zatrzyma nas policja i zważy naszego kampera ? Spotkaliscie się kiedys z czymś takim ? Jak to robią ? maja jakąś dużą wage przy sobie ?

pozdrawiam i przepraszam za tyle pytań
Postaw piwo autorowi tego posta

jacekiagatka 
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-01-29, 02:11   

Jeżeli chodzi o klimatyzacje to zależy jakie masz plany związane z miejscem noclegu. Jeżeli campingi to klimatyzacja się przyda, jeżeli na dziko to ciężko będzie ją podłączyć.

Ważenie kamperów zdarza się bardzo bardzo rzadko i to raczej nie w Hiszpanii ani w Portugalii. Częściej w Niemczech i Austrii. W modelu 3100 kg przy 6 osobach granicę przekroczysz na pewno, ale myślę ze ryzyko jest bardzo małe.

Najgorzej wygląda moim zdaniem sprawa spania w 6 osób. Będzie wam bardzo ciasno chyba że załoga dobrze zgrana i mieszana :diabelski_usmiech Rozwiązaniem jest zabranie namioty, lub spanie pod markizą. :bigok

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2010-01-29, 08:33   

to raczej pytanie nie do nas...tak prawde mowiac...
sam musisz zdecydowac..czy lubisz suche klimatyzowane powietrze..czy moze wolisz dobrze ''przewietrzane'' pomieszczenie

osobiscie...nie znosze klimy...w osobowce..tez jej nie uzywam..
osobiscie, wole dobry wentylator w oknie dachowym...od..najlepszej klimy...

Jerzy 
weteran

Twój sprzęt: Adria Sun Living
Otrzymał 6 piw(a)
  Wysłany: 2010-01-29, 09:46   

swierzak napisał/a:
Mam pytanie o potrzebę używania klimatyzacjii w Hiszpanii ?

Jest wielu kolegów na tym forum, co zjeździli południową Europę wszerz i wzdłuż nie posiadając erkondyszyn ani postojowego ani silnikowego... i przeżyli - podobnie jak ci, co tam mieszkaja od wieków. :) Sposób na Hiszpanię, to Siesta. :ok

swierzak napisał/a:
mamy zamiar jechać w 6 dorosłych osób + 3 rowery,deski windsurf

Większym problemem natomiast mogą okazać się osobiste relacje między pasażerami tej "tratwy meduzy" - radziłbym nie zabierać noży... :haha:

tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 102/26
Wysłany: 2010-01-29, 16:04   

Tak .....
Klima klima ale spanie w 6 osob.....
Ile to ciepla sie wyzwala......... :haha: :haha: :haha: od spania :wyszczerzony:
tak ze....... cho....a wie :mrgreen:
Ja tez nie lubie klimy..... :spoko
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2010-01-29, 16:33   

W jakim miesiącu chcesz jechać bo ja mam dwie klimy ale na południe w lipcu i sierpniu nie jęzdże klimy na230v ma 10% ludzi reszta też przeżywa to nie jest podstawowy problem

Jacek M 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Piwa: 15/46
Wysłany: 2010-01-29, 17:00   

Święta i jeszcze raz racja!
1/. Sjesta ! w Hiszpanii w lecie nie byłem ale w Italii tak - wystarczy nie robić tego co ja, czyli nie próbować wykonywać żadnej aktywności pomiędzy 13.00 a 16.00, a już z pewnością nigdzie nie jechać. Wstawać świtkiem - i proszę bardzo! a na zwiedzanie - po sjeście :bigok Sjestę miała nawet obsługa basenu :idea: coś jak "piereriw na abied" w knajpie we Lwowie :haha: Żeby zbadać jak dokładnie działa życie w tropikach zróbcie sobie dzień wstępny - poobserwujcie tubylców przez jeden dzień na jakimś miłym campingu - warto zainwestować w tę wiedzę. Ja gdybym zrobił to na początku nie doprowadzałbym się do ścięcia bialka prze pierwszy tydzień :haha:
2/. 6 osób w kamperze :aniolek - jak już musicie jechać w takiej ciżbie, to bieżcie auto "dwustolikowe" i najlepiej z oddzielną sypialnią, żeby mieć jakiś chil-out-room - jak mawiają bardzo młodzi. A przede wszystkim: odpowiednio wcześniej wypożyczcie wybranego kamperka na przedłużony week-end i pojedźcie na ćwiczebny wyjazd w koniecznie całym zespole... :box2 Zróbcie to na tyle wcześnie, żebyście na zasadniczy wyjazd zdążyli zamówić drugi kamper :haha:

Pozdrawiam

Jacek M
M. Piwowski vel A. Krost

Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2010-01-29, 17:17   

Jacek M napisał/a:
A przede wszystkim: odpowiednio wcześniej wypożyczcie wybranego kamperka na przedłużony week-end i pojedźcie na ćwiczebny wyjazd w koniecznie całym zespole

Ja bym proponował, aby na taki weekendowy wyjazd "rozpoznawczy" wziąć jeszcze jedną dodatkową osobę lub przynajmniej dużego psa - to tylko weekend. Na wyjeździe 2-tygodniowym w tak daleką trasę i w takim klimacie, wszystkie niedogodności będziecie odczuwać podwójnie. Jeżeli w przyszłości chcecie się jeszcze do siebie odzywać, pomyślcie o dwóch kamperach. :spoko
Co do klimy - jeżdziliśmy kamperem do Włoch i płd. Francji; klimatyzacji nie posiadam ani silnikowej, ani stacjonarnej. Bywało gorąco, ale można przeżyć. Pewnie, gdybym miał klimę, nie wyobrażałbym sobie podróży bez niej - teraz nie odczuwam jej braku. Może przy problemach zdrowotnych (schorzenia układu krążenia lub układu oddechowego) ma to większe znaczenie dla naszego bezpieczeństwa.

relabi
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Mirage
Nazwa załogi: Hela
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-01-29, 19:09   

Moim zdaniem klima jest potrzebna i warto jak jest możliwosc ją mieć, bo jak pisali moi przedmówcy ta ilośc ludzi w pojezdzie skończy się szybko na campingu i dłuższy pobyt w tym klimacie lepiej spędzać z klimą zawsze wracasz do dobrze schłodzonego campa, a nie zawsze jest tak dużo cienia i camper nagrzewa się do strasznych temp.

Jacek M 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Piwa: 15/46
Wysłany: 2010-01-29, 19:15   

Nie, no - jeśli jest możliwość z klimą to zdecydowanie lepiej ją mieć i np. nie używać, niż mieć chęć użyć, a nie mieć. :haha:
Aulos napisał/a:
dodatkową osobę lub przynajmniej dużego psa - to tylko weekend
właśnie - też myślałem o psie,
M. Piwowski vel A. Krost

swierzak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Piwa: 9/20
Wysłany: 2010-02-02, 20:12   

Dziękuje za wszystkie wypowiedzi .
Bardzo podobało mi się określenie "tratwa meduzy" ale bez obaw , mieszkamy trochę w Holandii więc zmieniło nam się podejście do życia i mentalność już jakby nie ta co kiedyś :) Znamy się wszyscy więc nie będzie problemów z 6 osobami i 2 psami na pokładzie .

Klimatyzacja jest potrzebna , to na pewno , Tylko co z rokiem produkcji kampera ?

Ten z klimatyzacją na 230 v okazuje się że jest z roku 1998 , a drugi tylko z klimatyzacją która działa jak silnik pracuje i jest z 2004 .

Czy w starszym modelu może nie być czegoś co ma nowszy ?

Jakie mogą być różnice ?

Cży mogą być różnice w prowadzeniu ? ten starszy waży 3000 kg a nowszy 3100 ( waga z pełnymi zbiornikami paliwo/woda oraz ze standardowym wyposażeniem ( leżaki, stoliki ,przybory kuchenne i tym podobne ) więc gdy się zapakujemy wszyscy razem ze sprzętem i 3 rowerami będziemy mieli około 3800/3700 kg
Czy to dużo za dużo w przypadku kontroli z wagą ? jaki można dostać mandat ? :)

co moze być lepsze w nowym ?
czy starszy może więcej spalać paliwa mimo że jest lżejszy i ma mniejszy silnik ?
np : nowy ma bojler na ciepłą wodę 10 litrów , a stary 12 litrów Combi boiler

Jedziemy raczej w jedno miejsce , ewentualnie zmienimy po tygodniu na jakieś inne ( raczej miejsca do uprawiania windsurfingu i kitesurfingu ) nie mamy zamiaru zmieniać obozowiska codziennie .
Jadą też z nami znajomi osobówką , więc nie będzie problemu ze zwiedzaniem i zaopatrzeniem w przypadku odludnych miejsc
Tak że co byście doradzili na trasę 2500 km w jedną stronę , starego czy nowego ?

pozdrawiam i przepraszam za tyle pytań :bigok

PS : starszy kamper nie ma wspomagania kierownicy i ma silnik 2.5 D ( to dobrze czy zle ? )

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 312/16
Wysłany: 2010-03-15, 14:56   

swierzak napisał/a:
...PS : starszy kamper nie ma wspomagania kierownicy i ma silnik 2.5 D ( to dobrze czy zle ? )

to "dobrze czy źle" czego dotyczy?
1. dobrze że starszy bo znaczy sprawdzony, ale źle bo może być już nadgryziony zębem czasu.
2. dobrze że nie ma wspomagania - nie ma się co psuć, źle jak kto ma słabe rączki.
3. dobrze że 2,5d bo mogłoby być 1,9d, a źle że 2,5d bo mogłoby być 3,0d.

Odpowiedz do tematu