Przesunięty przez: janusz 2010-04-23, 12:03 |
Stolarsko-tapicerskie rzemiosło a zabudowa wnętrz |
Autor |
Wiadomość |
scudo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: scudo fiat
|
Wysłany: 2010-03-02, 12:35 Stolarsko-tapicerskie rzemiosło a zabudowa wnętrz
|
|
|
Przy współpracy z Andrzejem Dobrakowskim (klubowicz z Częstochowy i meblarz) przygotowuję artykuł nt. dobrego rzemiosła przy okazji pokusy samodzielnej renowacji, budowy mebli i kompleksowej zabudowie.
Interesujące będą: cechy wytrzymałościowe, bezpieczeństwa (np. niepalność tkanin), zastosowany materiał konstrukcyjny i obiciowy (tapicerka), ergonomia itp.
Wszystko to z myślą o stworzeniu praktycznego przewodnika dla majsterkowicza. Kto chciałby sprawdzić swój sprzęt (nawet taki, który odziedziczył już "ukamperowiony" po wcześniejszym właścicielu) pod kątem w/w cech może to zrobić teraz. Czekamy na propozycję poddania swych "domków na kółkach" wizji lokalnej - przyjedziemy, pomierzymy, zbadamy....pogadamy. Z wiadomych powodów - najbardziej interesujące będą (na początek) "obiekty" zaparkowane niedaleko Częstochowy. Jednak już dziś czekam na Wasze sygnały, cenne wskazówki, może też dokumentację fotograficzną - wszystko z myślą o rzetelnym i pomocnym artykule w PC.
Rafał Dobrowolski z Katowic
dziennikarz
rafal.dobrowolski@warsztat.pl
kom. 694 693 248 |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-03-02, 13:23
|
|
|
Pomysł mi się podoba i chętnie przeczytam artykuł, chętnie też pokaże swojego kamperka tylko, że on chyba taki od producenta wyszedł i jeszcze tapicerka oryginalna chyba jest,
ale trzyma się fajnie. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2010-03-04, 20:20
|
|
|
Też jestem zainteresowany tematem. Mój kamperek jest mało tapicerowany i już od roku zamierzam go otapicerować w środku. Do obejrzenia służę, nawet może służyć jako pędzący królik doświadczalny przy tapicerowaniu. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-03-05, 01:14
|
|
|
Ja też miałbym mały interesik do stolarza- chetnie weżme udział w eksperymentowaniu !!!W razie czego mój tel. w awatarze! |
|
 |
rysiol
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Piwa: 80/27 Skąd: Lubartów
|
Wysłany: 2010-03-06, 19:42
|
|
|
Chętnie poddam się "wizji lokalnej". Mój kamperek jest obecnie rozebrany na czynniki pierwsze. Każdą ściankę, szafeczkę i półeczkę można obejrzeć ze wszystkich stron. Inicjatywa opracowania poradnika dla majsterkowiczów jest bardzo ciekawa. Znaczną cześć zimy osobiście poświęciłem na zdobywanie wiedzy o materiałach używanych do produkcji i napraw kamperów z naciskiem na materiały i technologie budowy ścian zewnętrznych. Temat klejów, uszczelniaczy, izolacji termicznej, pokryć zewnętrznych i materiałów wykończeniowych jest mi już dość bliski, chociaż zawsze z ciekawością dowiem się czegoś więcej. |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-03-07, 10:46
|
|
|
Witam ,
w imieniu Rafała Dobrowolskiego z PC dziękuję za Wasze zgłoszenia .
Moim skromnym zdaniem do całości artykułu potrzeba jeszcze chętnych z zabudową już przerobioną (odremontowaną) , która posiada nowe obicia i elementy meblowe.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1300 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-07, 10:51
|
|
|
Moze byc moj przyda sie do badan?? |
Ostatnio zmieniony przez Skorpion 2010-03-07, 10:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2010-03-07, 10:53
|
|
|
Skorpion napisał/a: | Moze byc moj przydasie do badan?? |
Zrobimy sobie jeszcze na tył nalepkę "JAZDA TESTOWA" alb "SAMOCHÓD DO BADAŃ" |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1300 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-07, 10:55
|
|
|
niby tak |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.3 JTD Max SAMORÓBKA
Nazwa załogi: DOJARKA
|
Wysłany: 2010-03-11, 21:43
|
|
|
Jestem w trakcie remontu środka, tapicerka już zmieniona, ciekawostką będzie naprawa ściany szafy (wygniła dziura), brak uzupełniony będzie szpachlą z opiłkami z płyt meblowych wymieszanych z klejem stolarskim, na to okleina, mogę zrobić dokumentację lub udostępnić do oględzin. |
_________________ Zawsze w stronę słońca
 |
|
|
|
 |
stachwody
zaawansowany

Twój sprzęt: VW t2 1,7D camper 1991r
Nazwa załogi: państwo W
|
Wysłany: 2010-03-12, 08:14
|
|
|
rysiol, Hej,od dwóch lat poruszam się po ciepłych,wschodnich stronach Europy i błogosławię wyłożenie wnętrza mojego wielbłąda (VW Caravella Cam. 1991 r.) korkiem.W największe upały w środku auta jest przyjemnie. |
|
|
|
 |
scudo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: scudo fiat
|
Wysłany: 2010-04-16, 17:32
|
|
|
... oczywiście najlepszą okazją dokonania wizji lokalnej będą Targi w Katowicach (8,9 maja); liczę na zainteresowanie.
rafał |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1602/2335 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-04-16, 21:36
|
|
|
scudo napisał/a: | ... oczywiście najlepszą okazją dokonania wizji lokalnej będą Targi w Katowicach (8,9 maja); liczę na zainteresowanie.
rafał |
Rafale, najlepszą okazją dokonania wizji lokalnej będą zloty w Warce i w Pajęcznie.
Ja również służę moim kamperkiem. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-05-08, 22:31
|
|
|
Myślę , że nie będę zakładał nowego tematu i podłączę się do obecnego.
Nasz znany i lubiany kolega z CT Rafalcho po zakupie kamperka uznał za konieczność wymianę pokryć kanap , poduch , materacy , kotar i zasłon.
Podjąłem się tego zadania z miłą chęcią ( lubię wszelkie wyzwania) .
Na wstępie zaznaczam , iż obicia w kamperku Rafalcho były wcześniej wymieniane (prawdopodobnie wykonywał to poprzedni właściciel auta).
Tkanina , która była użyta w nazewnictwie tapicerskim określa się mianem "Bukla" .
Jak zauważycie na fotkach tkanina jednobarwna , jakościowo wytrzymała lecz ma jedną istotną wadę - "mechaci się" . Pod względem użytkowym , wybór rodzaju tkaniny przez poprzedniego właściciela moim zdaniem był mało trafny (o gustach kolorystycznych nie dyskutuję , indywidualna sprawa każdego człowieka).
A oto kilka fotek przed zmianą tapicerki.
W tylnej części zabudowy znajduje się łóżko piętrowe , które również zostało poddane zmianie tkaniny.
Jak sami widzicie , mieszanina rodzaju tkanin i kolorów. Wszystko wydaje się być dolepiane i dosztukowywane . Kotara do kabiny(szenil) niema związku z rodzajem tkanin na kanapach (bukla) pomijam fakt kolorystyczny.
Siedziska kanap umiejscowionych przy stoliku były mocno odkształcone (nie zachowały swoich pierwotnych właściwości), co skłoniło mnie do ich wymiany.
Zasłonki wykonane z bawełny okazały się tkaniną pierwotną użytą do obić wszystkich elementów tapicerskich . Stwierdziliśmy to , gdyż po demontażu okazało się , że poprzedni wykonawca popełnił katastrofalny błąd "sztuki tapicerskiej" nie demontując pierwotnej tkaniny (wykonał tzw. nakładkę).
CDN. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
|