Włochy - jakimi drogami ??? |
Autor |
Wiadomość |
LANDEK
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: MIKRO KAMPER NISSAN PATROL V8 6.5 TD
Nazwa załogi: LANDEK TEAM
|
Wysłany: 2010-03-17, 10:14 Włochy - jakimi drogami ???
|
|
|
W wakacje muszę przejechać całe Włochy, aż do Palermo - po drodze oczywiście zwiedzając. Na dotarcie do Palermo mam 6-7 dni. Jakimi drogami jechać - autostrady czy lokalne. Wspomnę tylko, że mój kamperek nie rozwija zawrotnych prędkości, 80 - 90 km/h to dla niego optymalna prędkość.
Chodzi o to czy na lokalnych drogach jest dużo utrudnień - ronda niskie wiadukty itp. |
_________________ MIKRO KAMPER
NISSAN PATROL V8 6.5 TD
LANDEK TEAM |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2010-03-17, 12:41
|
|
|
Ja we Włoszech niechętnie jeżdżę autostradami. Po pierwsze są płatne. Po drugie - autostrady są wszędzie podobne, a ja chcę zobaczyć prawdziwy kraj i prawdziwych ludzi. Po trzecie - nie jeżdżę kamperem zbyt szybko, bez względu na to, czy jadę autostradą, czy zwykłą drogą.
Jeśli chodzi o warunki drogowe to rond jest we Włoszech faktycznie bardzo dużo, ale nie stanowi to jakiegoś specjalnego utrudnienia. Wiaduktów, pod którymi bym się nie zmieścił, nie spotkałem.
Autostrady mają jednak lepszą infrastrukturę, rozbudowane parkingi, serwisy dla kamperów, zawsze czynne stacje benzynowe - poza autostradą często bywają zamknięte w nocy i czasie siesty.
Wybór należy do Ciebie. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
robert_smoldzino
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LR i namiot
|
Wysłany: 2010-03-17, 19:26
|
|
|
Do Neapolu lokalnymi, a potem autostrada, ktora:
a) jest darmowa az do ciesniny
b) jest tak malownicza, ze zal nia nie pojechac
c) jest niezaszybka (dziurawa z wylaczeniami calego prawego pasa itp)
Od Messyny do Palermo wzdloz brzegu idzie cudna droga przez wszystkie wsie i miasteczka - megaklimatyczna. Autostrada sycylijska jakkolwiek ciekawa inzyniersko, ultranudna wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel
I tak prawie 300km ;-) |
_________________ www.podlasem.org |
|
|
|
 |
LANDEK
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-03-17, 21:40
|
|
|
Cześć Autor Robert_smoldzino.
Ja chyba znam Cię z forum rajdy4x4. To ty organizujesz zloty LR nad morzem???
Dzięki wszystkim za rady i proszę o więcej.
Rozumiem, że na Sycyli lepiej jechać lokalnymi drogami, tak? |
NISSAN PATROL V8 6.5 TD
LANDEK TEAM |
|
|
|
 |
WODNIK
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Piwa: 54/226 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-03-17, 22:24
|
|
|
No to masz ładny kawałek drogi około 2700km. Jak ja jechałem na Sycylię to po drodze wstąpiłem do Pompei i objechałem półwysep Sorento. Naprawdę warto.
Jedziesz autostradą A1 do końca za Neapol a potem na A3.
Za Pompejami skręcasz w prawo na drogę krajową SS145 na Sorento. Potem przechodzi na SS163. Tą drogą obiedziesz drugą część półwyspu i wjedziesz na na A3 przed Salerno. A potem to już tylko Villa San Giovanni i prom do Messiny.
Życzę udanej wyprawy.
Ps. Ja objechałem całą Sycylię i nie zrobiłem ani km na autostradzie. Na lokalnych drogach lepiej czujesz Sycylię. |
_________________ --- B E S K I D N I K ---
Pozdrawiamy Bronia i Janek
 |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2010-03-17, 23:02
|
|
|
Moim zdaniem, jeżeli planujesz poruszać się drogami lokalnymi, powinieneś zabrać zestaw do nawigacji GPS - miałem przykre doświadczenia z oznakowaniem dróg we Włoszech. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2010-03-17, 23:07
|
|
|
Aulos napisał/a: | Moim zdaniem, jeżeli planujesz poruszać się drogami lokalnymi, powinieneś zabrać zestaw do nawigacji GPS - miałem przykre doświadczenia z oznakowaniem dróg we Włoszech. |
O to to właśnie. Bez nawigacji nie wiem jak dałbym sobie radę a i z nią bywało ciężko bo mapy w GPS okazywały się niezbyt aktualne. |
|
|
|
 |
LANDEK
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-03-18, 07:19
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi.
W taką podróż bez nawigacji na pewno się nie wybiorę, a mając przykre doświadczenia z tymi urządzeniami teraz zabieram ze sobą 2 - 3 niezależne gps.
Jak przygotuję jakąś trasę, to ją wam przedstawię i poproszę o ewentualne korekty.
No i jeszcze jedno - jak wygląda sprawa nocowania we Włoszech na dzika, gdzieś na parkingach lub przy plaży? |
NISSAN PATROL V8 6.5 TD
LANDEK TEAM |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Piwa: 3/1 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-03-18, 07:28
|
|
|
Podczas zeszłorocznego pobytu w Toskanii spaliśmy na parkingach przy autostradzie, drogach lokalnych i parkingach miejskich. Problemu nie było. Natomiast jak zawędrowaliśmy na wybrzeże to były wyraźne znaki zakazujące postoju poza campingami. Pomimo że byliśmy poza sezonem nie sprawdzaliśmy tego i nocowaliśmy na campingu. |
|
|
|
 |
robert_smoldzino
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LR i namiot
|
Wysłany: 2010-03-18, 07:52
|
|
|
@Landek, witaj tak to ja.
Po drodze (za Salerno chyba) masz jeszcze rewelacyjna swiatynie rzymska rozmiarem zblizona do akropolskiej ale w stanie zdecydowanie lepszym, nazwy nie moge sobie przypomniec tylko, jakos na A albo P. Zaraz zaguglam to moze znajde.
Paestum sie to nazywa, absolutnie obowiazkowo. |
_________________ www.podlasem.org |
|
|
|
 |
LANDEK
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-03-18, 08:47
|
|
|
Jeśli macie jeszcze jakieś miejsca które należy zobaczyć w Itali, to proszę o sugestie.
Tak jak napisałem, z Polski wyjadę około 30 lipca, a 7 sierpnia mam prom do Tunisu.
2 dni chcemy przeznaczyć na Rzym. Na pewno jeszcze Neapol, Pompeje... |
NISSAN PATROL V8 6.5 TD
LANDEK TEAM |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2010-03-18, 09:06
|
|
|
Pompeje szczególnie polecam.
Miejsc w Italii do zobaczenia jest sporo, niestety jednak niektóre leżą nie na Twojej trasie. No chyba, że chciałbyś zboczyć to polecam Materę
i Alberobello.
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 328/84 Skąd: Częstochowa
|