Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Smutny weekend kwietniowy
Autor Wiadomość
Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2010-04-20, 12:44   Smutny weekend kwietniowy

Wszyscy wiedzą dlaczego smutny więc nie będę się wgłębiał.
Chciałbym tu jeszcze raz przeprosić Stasia, Jolę i Anikę że nie dojechałem do Koszelówki choć naprawdę bardzo chciałem, gdyby zlot się odbył zaryzykowałbym, jednakże z przyczyn znanych, postanowiłem wykorzystać zaplanowany już urlop spędzając go niedaleko domu, oczywiście w kamperze.
wyruszyliśmy w piatek, odwiedzając Czeski Cieszyn i tu z góry zaznaczam iż nie dla procentowego zaopatrzenia. Pochodziliśmy trochę po centrum oglądając czym handlują w tamtejszych sklepach, na koniec kupiliśmy przepyszny serek najostrzejszy jaki mogli zaoferować ( był konsystencji parmezanu, kruchy i ostry ), do tego miły Pan sprzedawca zaopatrzył nas w czerwone półsłodkie winko prosto z beczki. Już po polskiej stronie Cieszyna zaopatrzyliśmy się w przepyszny sernik i jabłecznik z kokosem.
Na wieczór podjechaliśmy do Bąkowa, gdzie jest moja ulubiona przystań wędkarska, coprawda staw prywatny ale w przemiłym towarzystwie właścicieli.

Postaw piwo autorowi tego posta

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-20, 12:50   

Łowisko otwierali w sobotę i tak od rana rozpoczęły się łowy.
Rankiem udało się złowić 2 karasie, które szybciutko trafiły do wody. potem dłuuuugo dłuuugo nic, a przy wspaniałej pogodzie jaka w ten dzień dopisała mozna było ładnie opalić buźkę :szeroki_usmiech
Popołudniu zaczął brać karp, mnie udało się złowić 3, a gdy na chwilę musiałem odejść od wędek, moja Kasia wyciągnęła 4-tego.
Jeden z Karpi trafił na patelnię na obiad, dwa pozostałe na przyszłe obiadki, 4 został podarowany mam nadzieję że poszedł w dobre ręce małżeństwa dopingującego mi przy łowieniu.
Przy okazji miałem pod opieką adepta tej szlachetnej dyscypliny, który odbywał praktycznie swe pierwsze łowy, na podarowanej przez dziadków wędce, przy ciężkich próbach udało się zakończyć łowy wynikiem 6 karasi :ok

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-20, 13:23   

W niedzielę odwiedziliśmy Pszczynę, znaleźliśmy wspaniałe miejsce w Parku Zamkowym przy Skansenie.
Zjedliśmy śniadanko w otoczeniu przyrody, słuchając ptaszków, następnie spacerkiem przez park doszliśmy do pokazowej zagrody żubrów.
Mozna tam było zobaczyć żubry na żywo, oraz w specjalnej budowli pokazane były okazy występujących u nas zwierząt.
Muszę przyznać że najwieksze wrażenie zrobił na mnie Wilk. Dotąd myślałem że jest on wielkości wilczura i dorosły człowiek z pewnymi uszczerbkami może sobie z nim poradzić, jednakże jak zobaczyłem jego wielkość na żywo, oraz jego zęby stwierdzam że zobaczywszy go żywego w lesie nie pozostaje nic innego jak szybko zwiewać.

IM000001.JPG
Dom ogrodnika - obecnie straży miejskiej
Plik ściągnięto 4066 raz(y) 39,47 KB

IM000010.JPG
Park
Plik ściągnięto 4066 raz(y) 59,04 KB

IM000012.JPG
park cd
Plik ściągnięto 4066 raz(y) 49,44 KB

IM000013.JPG
zamek
Plik ściągnięto 4066 raz(y) 44,84 KB

IM000015.JPG
rynek
Plik ściągnięto 4066 raz(y) 29,48 KB

IM000016.JPG
wejście do zamku od strony rynku
Plik ściągnięto 4066 raz(y) 33,78 KB

IM000017.JPG
Ratusz
Plik ściągnięto 4066 raz(y) 31,25 KB

IM000018.JPG
Kamienica na rynku
Plik ściągnięto 4066 raz(y) 29,69 KB

IM000019.JPG
Zamek
Plik ściągnięto 4066 raz(y) 26,87 KB

IM000023.JPG
Park
Plik ściągnięto 4066 raz(y) 45,28 KB

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-20, 13:32   

Idąc do zagrody żubrów mogłem przymierzyć się do sztucznego żubra i potrzymać go za rogi :diabelski_usmiech

IM000026.JPG
trzymanie żubra za rogi
Plik ściągnięto 4045 raz(y) 39,83 KB

IM000034.JPG
Sarenki
Plik ściągnięto 4045 raz(y) 27,18 KB

IM000035.JPG
Dzik
Plik ściągnięto 4045 raz(y) 34,38 KB

IM000041.JPG
Ryś
Plik ściągnięto 4045 raz(y) 48,76 KB

IM000047.JPG
Mieszkanie lesniczego
Plik ściągnięto 4045 raz(y) 21,82 KB

IM000048.JPG
Plik ściągnięto 4045 raz(y) 26,77 KB

IM000056.JPG
małe polowanie ;)
Plik ściągnięto 4045 raz(y) 37,91 KB

IM000062.JPG
wspomniany Wilk
Plik ściągnięto 4045 raz(y) 29,35 KB

IM000063.JPG
zagroda żubrów
Plik ściągnięto 4045 raz(y) 15,49 KB

IM000068.JPG
Było ciepło więc schowały się do cienia
Plik ściągnięto 4045 raz(y) 17,65 KB

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-20, 13:34   

Żubry można było oglądać z dość bliska, oczywiście jeśli tylko one miały ochotę podejść dość blisko. Całość tereny można było oglądać z pięknego podestu, wręcz miałem wrazenie jakbym był w Jurajsic Park :szeroki_usmiech
Poza bizonami biegały tam różnego rodzaju kaczki, gąski i inne pierzaste stworzenia, a także sarny, jelenie, muflony i koza :)

IM000075.JPG
Z tego wiaduktu nad wybiegiem można było podziwiać żubry
Plik ściągnięto 4041 raz(y) 46,17 KB

IM000081.JPG
Plik ściągnięto 4039 raz(y) 44,8 KB

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-20, 13:38   

W drodze powrotnej obejrzeliśmy jeszcze skansen, niestety tylko przez płotek, gdyż ze względu na okoliczności czynny był tylko do 13.00.

IM000091.JPG
Plik ściągnięto 4032 raz(y) 49,53 KB

IM000092.JPG
Plik ściągnięto 4032 raz(y) 47,55 KB

IM000094.JPG
Plik ściągnięto 4032 raz(y) 40,97 KB

IM000095.JPG
Plik ściągnięto 4032 raz(y) 45,18 KB

IM000096.JPG
Plik ściągnięto 4032 raz(y) 45,31 KB

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-20, 13:40   

Praktycznie poza małym wyjazdem do hurtowni, miałem wolny również poniedziałek, ten spędziłem na ogródku przy grillu i kombinując nad masztem.
Efekt końcowy na zdjęciu, niestety akurat nie chciała obrócić się jak należy do zdjęcia, ale pięknie powiewała :ok

IM000098.JPG
Plik ściągnięto 4029 raz(y) 25,37 KB

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-20, 14:02   

Masz rację Adi co do bażantów, choć teraz ich tam nie było, ale przez ten moment jak tam byłem słyszałem opowiadania przechodzących spacerowiczów jak opowiadali o bażantach i pawiach z pięknymi ogonami, które kiedyś tam spacerowały :spoko

gebi6 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T4/z długą nazwą zabudowy/
Nazwa załogi: GASTAN
Pomogła: 1 raz
Piwa: 6/3
Wysłany: 2010-04-20, 16:09   

Witam Sąsiada
Blisko domu też można ciekawie spędzić czas i oderwać sie troszke od codzienności.
Ciekawa opowieść i fajne zdjęcia.

Pozdrawiam

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-22, 21:52   

Widzę iż moje okolice i piękne otoczenie nie zainteresowało zbyt wielu osób, a miałem nadzieje że chociaż fotka zatytuowana "Park" zwróci na siebie uwagę, gdyż mnie wręcz zauroczyła :)
Natomiast wtrącony przez Adiego temat ratownictwa górskiego, który obecnie został wydzielony chula całkiem dobrze, dlatego postanowiłem wtrącić tu trochę o ratownictwie.
Może nie całkiem pasuje do tematu, ale jednak skoro zdarzają się tak straszne zdarzenia jak wypadki lotnicze i wypadki w górach, które potem czasem tworzą smutne wekendy czy to dla wybranej grupy ludzi czy też dla całych narodów, nie można zapomnieć o wypadkach, które zdarzają się nam na codzień > a ianowicie wypadki na drodze.
Zapewne większość osób wie iż do wypadków jeżdzą karetki i straż pożarna, ale nie wielu wie iż istnieje również grupa zapaleńców, która we własnym zakresie poprzez różne związki a szczególnie automobilkluby, tworzy amatorską grupę ratowników drogowych. Jesteśmy zrzeszeni i przez cały czasszkolimy się poprzez regularne spotkania, specjalnie przygotowane, ale również uczestniczymy w zawodach ratowników drogowych. Biorąc udział w zawodach ciężko robić sobie zdjęcia, a zawody polegają na uratowaniu pozorantów na drodze zawodów. Pozoranci wraz z różnymi pojazdami, manekinami symulują wypadki drogowe czasem w przedziwnych sytuacjach. Należy oczywiście udzielić pierwszej pomocy, ale równierz odpowiednio zabezpieczyć miejsce wypadku, niezapominając o zabezpieczeniu siebie :szeroki_usmiech
Jest test na prowadzenie resuscytacji serca, ocenianej prze komputer, a także test sprawności prowadzenia samochodu. Wszystkie samochody biorące udział w zawodach przechodzą dokładną kontrolę czy same nie stanowią zagrożenia :wyszczerzony: a akcje związane z ratowaniem życia dokładnie oceniane przez doświadczonych Instruktorów ratownictwa.
Zawody kończą się testem z przepisów ruchu drogowego i udzielania pierwszej pomocy ( rozpoznawania rodzajów urazów itp ).
Myślę że wielu kierowcom przydało by się takie szkolenie, zapewne wypadki drogowe zbierały by mniejsze żniwo.

woz.JPG
ostatnio brałem udział w zawodach których siedziba znajdowała się na terenie remizy strażackiej, można było poznać profesjonalny sprzęt ratowniczy
Plik ściągnięto 3838 raz(y) 45,15 KB

puch.JPG
nagrody jakie można zdobyć
Plik ściągnięto 3838 raz(y) 45,57 KB

med.JPG
i medal jaki zdobyłem za II miejsce w klasyfikacji indywidualnej
Plik ściągnięto 3838 raz(y) 35,05 KB

wiz.JPG
plakietka identyfikacyjna
Plik ściągnięto 64 raz(y) 41,51 KB

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-22, 22:07   

Oczywiście drzwi dla chętnych do poznania sztuki postępowania w przypadku wypadku drogowego > są otwarte w każdym automobilkubie więc zapraszamy.
Chciałbym jeszcze dodać iż ta nauka jest przydatna także w normalnym życiu czasem może nawet pomóc w domu.
Dodam iż czasem na szkolenia, czy zawody jeżdżą ze mną żoneczka i córka, i także już dużo się nauczyły a żona twierdzi że dzięki tym szkoleniom już raz uratowała życie dziadkowi którym się opiekujemy na codzień, ja niezdążyłbym przyjechać. Co ciekawe jak to w życiu bywa (ponoć jest złośliwe ) że akurat wtedy musiał być 15 minutowy korek na drodze do domu i nijak nieszło go ominąć :gwm
Ale grunt że wszystko dobrze się skończyło :ok

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2010-04-22, 22:09   

witaj
ale to dziwne, ty sam do siebie rozmawiasz co się z Tobą stało ,może jakoś mogę pomóc :-/
zobacz jak przyroda się budzi :bigok uśmiechnij się ,życie jest piękne :spoko

StasioiJola 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Piwa: 81/282
Wysłany: 2010-04-22, 22:29   

Rockersiku- myśle, że ratownictwo drogowe jest tak samo ważne jak i inne rodzaje ratownictwa, bo przeciez wypadków drogowych jest znacznie więcej niż innych!! I dlatego tez to co robicie jest potrzebne, powiedziałbym nawet - bardzo potrzene, Im większa liczba wyszkolonych ratowników drogowych, tym większa szansa na otrzymanie szybszej i fachowej pomocy medycznei, co w wielu przypadkach może uratować ludzkie zycie.Szkoda tylko że tak mało sie o tym mówi w mediach i nie wszędzie jest to należycie doceniane!!! Ratownicy drogowi są w większości jako pierwsi na miejscu wypadku i od ich umiejętności i fachowosci udzielenia pierwszej pomocy zależy życie poszkodowanych w wypadkach!!!! Wielki szacunek dla Ciebie i Twoich kolegów z ratownictwa drogowego!!! :spoko :spoko Stasio.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2346
Wysłany: 2010-04-22, 22:34   

Rockers napisał/a:
Widzę iż moje okolice i piękne otoczenie nie zainteresowało zbyt wielu osób, a miałem nadzieje że chociaż fotka zatytuowana "Park" zwróci na siebie uwagę, gdyż mnie wręcz zauroczyła

Ej, Rockersiku, to nie tak. Wielu z nas czekała aż rozwiniesz temat, spokojnie poczytamy, a potem pogadamy. Nieładnie jest przerywać gawędziarzowi. :wyszczerzony: :ok

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2010-04-23, 07:36   

Każdy zaglądnął nikt nie śmiał odpowiedzieć ... :mrgreen:
Smutno trochę zacząłeś, ale tych zawodach w ratownictwie drogowym to proszę o więcej szczegółów. :szeroki_usmiech
jakie są konkurencje, jak są mierzone - ogólnie o co chodzi :spoko

Odpowiedz do tematu