|
|
|
Zawracanie |
| Autor |
Wiadomość |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-05-15, 06:10 Zawracanie
|
|
|
jeszcze coś dla starszaków, którzy zrobili prawo jazdy w epoce kamienia skrobanego:
jeżeli zawracamy na skrzyżowaniu gdzie mamy pierszeństwo przejazdu, ustępujemy pierszeństwa tylko tym nadjeżdżającym z przeciwka. pojazdy jadące drogą poprzeczną - podporządkowaną muszą nam ustąpić pierszeństwa.
kiedyś był przepis mówiący, że zawracający musiał ustąpić wszystkim, to się zmieniło i na egzaminie we Wrocławiu jest kilka takich miejsc gdzie egzaminator nakazuje zawracanie. egzaminowany zawraca, a gość wyjeżdżający z podporządkowanej z pękiem granatów jedzie przekonany, że ma pierszeństwo.
w takim przypadku egzaminowany musi się zatrzymać i powiedzieć: "wiem że mam pierszeństwo, jednak w stosunku do tego kierującego zmuszony zostałem do zastosowania zasady ograniczonego zaufania". |
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2010-05-15, 06:21
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | jeszcze coś dla starszaków, którzy zrobili prawo jazdy w epoce kamienia skrobanego: |
Dobry jesteś w tym co tutaj robisz podoba mi się takie podszkolenie |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-05-15, 07:11
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | jeszcze coś dla starszaków, którzy zrobili prawo jazdy w epoce kamienia skrobanego: |
Należę do nich. Prawo jazdy zdawałem w latach 60-tych.
Rzeczywiście, takie podszkolenie przyda się. Myślę nawet. że nam wszystkim.
Dziękujemy Cyryl. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2010-05-15, 07:36
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | "wiem że mam pierszeństwo, jednak w stosunku do tego kierującego zmuszony zostałem do zastosowania zasady ograniczonego zaufania". |
Zawsze stosuję tą zasadę, dzięki temu uniknąłem wielu kolizji.
A doszkolenie zawsze się przyda, Dzięki Cyryl za instruktarz, bo ja zdałem egzamin na prawo jazdy jeszcze przed epoką kamienia skrobanego (w 1966) i nie zawsze mi się chce śledzić kolejne zmiany kodeksu drogowego, ale widzę, że to konieczne.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
pilocik
zaawansowany

Twój sprzęt: peugeot J5 PILOTE R640 1988 2,0
Nazwa załogi: Ala i Maciej
|
Wysłany: 2010-05-15, 07:38
|
|
|
Tadeusz zdawałeś prawko w starszakach ? |
_________________ Maciej z załogi pilocik pozdrawia
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|