|
|
Pilne! Lodówka, jak wymontować z zabudowy. |
Autor |
Wiadomość |
hhmariusz
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Był Fiat Ducato z 1992
Nazwa załogi: hhmariusz
|
Wysłany: 2010-05-29, 13:42 Pilne! Lodówka, jak wymontować z zabudowy.
|
|
|
Witam i wołam o radę.
Lodówka nie chłodzi na gazie i 12 V. Poczytałem i chcę naprawić, ale dojścia niet bez wymontowania tego mebla z zabudowy szafki kuchennej.
Pytanie:
- jak ją wymontować, zaglądałem ze wszech stron i nigdzie nie widzę śrubek które wyglądają na trzymające lodówkę, gdzie mogą być?
- czy trzeba rozebrać wszystkie dolne szafki by ją wyciągnąć?
Zabudowa Burstner, lodówka Elektroluks. Ciąg szafek kuchennych wzdłuż tylnej ściany kamperka, lodówka lewą stroną przylega do lewej ściany, patrząc od przodu, z prawej do szafki do której zaglądając myślałem że znajdę śruby, nic.
A czas goni, bo dłuuugi wekhend nadchodzi a na dodatek tłumiki się rozpadły (dobrze że w domu).
Pilnie proszę o sugestie gdzie mogą być sruby? |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2010-05-29, 14:14
|
|
|
Wewnątrz lodówki masz cztery śrubki wkręty.zamaskowane białymi zaślepkami dwa z lewej i dwa z prawej.To początek,radze ci dalej podnieś do góry kuchnię po chyba masz ją nad lodówką i dalej kombinuj ,sam palnik gazowy masz najprawdopodobniej zasłonięta z tyłu taką blaszką maskującą wczoraj czyściłem dyszę i już działa,żeby ci było raźniej dodam że właśnie się do tego samego zabieram.Powodzenia |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/162 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2010-05-29, 14:45
|
|
|
MAWI napisał/a: | Wewnątrz lodówki masz cztery śrubki wkręty.zamaskowane białymi zaślepkami dwa z lewej i dwa z prawej.To początek,radze ci dalej podnieś do góry kuchnię po chyba masz ją nad lodówką i dalej kombinuj ,sam palnik gazowy masz najprawdopodobniej zasłonięta z tyłu taką blaszką maskującą wczoraj czyściłem dyszę i już działa,żeby ci było raźniej dodam że właśnie się do tego samego zabieram.Powodzenia |
A możesz wkleić jakieś zdjęcia
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
krynia i stan
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
|
Wysłany: 2010-05-29, 14:51
|
|
|
Może nie trzeba wymontowywać, na 12V będzie działała najprawdopodobniej tylko gdy jest odpalony silnik (tak sprawdzałeś ? ), a do palnika gazowego można się dostać poprzez tylną dolną kratkę (jest ciasno ale coś tam może się uda wymajstrować).
Za mało trochę napisałeś o objawach, powodzenia życzę |
_________________ jak coś wymyślę to tu napiszę ..... |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2010-05-29, 15:00
|
|
|
Mogę wkleić ale chwilowo nie mam aparatu.Właśnie uporałem się z problemem lodówki.Też myślałem o wyciąganiu jej całej ale się obyło.Ja mam hymera544 z 1997roku.Układ podobny jak u hhmariusza.Z tyłu lodówka w lewym rogu kampera nad nią kuchenka.Zasilanie gazem już opisywałem,ale krótko .Palił się gaz ale płomyk był za mały.przeczyściłem dysze zaczęło chłodzić.Dobrałem się do palnika z tyłu pod taką zamaskowaną blaszką 25X 15cm blaszka zamocowana nad zderzakiem na wkręty pod nią palnik.Dziś uporałem sie z zasilaniem 12V.odkręciłem kuchenkę lekko uchylając ją coby nie urwać rurki gazowej,odkręciłem rurkę gazową zdjąłem kuchenkę i wszystko jak na dłoni.Miałem farta bo u mnie kabel ktury zasila lodówkę po zapalenu auta był opisany i na nim był bezpiecznik,który był spalony wymieniłem go i przy okazji wyniosłem gniazdo bezpiecznika w bardziej widoczne miejsce i ponaprawie |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
hhmariusz
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-05-29, 15:03
|
|
|
Dzięki.
Z nadzieją zaraz sprawdzę czy są te zaślepki w lodówce.
Zdjęcia wkleję wieczorem (jak sobie nie poradzę) teraz jestem umazany po łokcie.
Niestety kratki dolnej nie ma w mojej wersji zabudowy, tylko górna.
Lecę grzebać. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2010-05-29, 15:12
|
|
|
Źle mnie zrozumiałeś nie KRATKI tylko BLASZKA w kolorze nadwozie na tylnej ścianie nadwozia nisko,znajdź kominek gdzie ucieka dym i pod d kominkiem z pół metra .Niestety nie znam twego auta ,ale miałem dwa kampery i u każdego taki wziernik był.szukaj dobrze bo wyjęcie lodówki to ostateczność.Radzę ci żebyś zapytał ARKADARKA on na pewno Ci lepiej to przybliży. |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
hhmariusz
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-05-29, 18:32
|
|
|
No, udało się wyjąć lodóweczkę bez demontarzu wszystkich szafek. Jutro napiszę więcej jak zamontuję ją po czyszczeniu na miejsce i odpalę gaz. |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-05-30, 19:00
|
|
|
Ja też chciałem wyciągnąć moją lodóweczkę ale się nie udało, przyznam że nie szukałem wewnątrz zaślepek muszę to sprawdzić, też słabo mi chodzi na 12V o ile wogóle chłodzi, dyszę gazu co prawda miałem słaby dostęp ale udało się przeczyścić teraz chodzi super, powodzenia jak sprawdzę u siebie zaślepki dam znać |
|
 |
hhmariusz
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-05-31, 07:24
|
|
|
Jest sukces.
Lodówka przykręcona była w sposób zaskakujący, obejma mocująca miedziane przewody gazowe w szafce przylegającej do lodówki, przykręcona na dwa wkręty z identycznymi łbami, odkręciłem prawy, długość na grubość ścianki działowej, na wszelki wypadek poluzowałem drugi wkręt. Lodówka ani rusz, później zacząłem poszukiwania rady na forum (jak wyżej), nic, postanowiłem więc odkręcić wszystkie wkręty widoczne i okazało się, że wkręt lewy od obejmy był trzykrotnie dłuższy od prawego i to on trzymał lodówkę, banał.
Po wyjęciu, masa brudu i rdzy, było co robić, ledwo udało się odkręcić palnik lodówki o go oczyścić, za to po godzinie od uruchomienia gazowego chłodzenia w zamrażarce -12 C !
Sukces połowiczny, bo nie chłodzi na 12 V, widziałem stopioną izolację plusowego przewodu przy włączniku, więc może on się spalił, bezpiecznik ok.
BigTeam, może czytasz tego posta, czy za Twojego panowania lodówka jechała na 12V?
Może ktoś wie gdzie kupić oryginalny przełącznik 12 V, może ktoś ma niepotrzebny?
Przyjmuję wszystkie rady odnośnie diagnozy, naprawy, zasilania na 12V.
Dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc
Robiłem zdjęcia z powyższych zajęć, jeżeli komuś potrzebna lekcja poglądowa to prześlę. |
|
|
|
 |
BiG Team
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2007 Piwa: 53/40 Skąd: Karpacz
|
Wysłany: 2010-05-31, 09:51
|
|
|
Witaj Mariuszu, lodówka chodziła na wszystkich zasilaniach, na 12V tylko w czasie jazdy. W ubiegłym roku na wiosnę kamper był na przeglądzie w firmie Nachtman we Wrocławiu. |
_________________ Najlepsze, co może nas spotkać to ludzie, których kochamy, miejsca, które oglądamy oraz wspomnienia, które nam pozostaną
Beatka i Grześ |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2010-05-31, 09:53
|
|
|
Cytat: | Robiłem zdjęcia z powyższych zajęć, jeżeli komuś potrzebna lekcja poglądowa to prześlę. |
Temat lodówki jest bardzo często poruszany na naszym forum i dlatego nie pytaj, czy potrzebna jest komuś lekcja poglądowa tylko daj relację z Twoich poczynań na forum.
Dokumentacja fotograficzna z opisem jest najlepszą lekcją dla nas ! |
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
hhmariusz
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-05-31, 14:05
|
|
|
BiG Team (przepraszam za poprzednią pisownię), przy okazji znalazłem kilka drobiazgów za szfką kuchenną, metalowe pśniedziały i pordzewiały więc wyrzuciłem, jest też ładna bambusowa deseczka do krojenia - Wasza? Jeżeli tak to upomnij się o nią przy jakimś spotkaniu, pozdrawiam B i G .
Zdjęcia wkleję w chwili wolnej. |
|
|
|
 |
BiG Team
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2007 Piwa: 53/40 Skąd: Karpacz
|
Wysłany: 2010-05-31, 15:04
|
|
|
Te rzeczy, to pewnie po poprzedniku, deseczke wykorzystaj do pokrojenia dobrej zakąseczki przy spotkanku. Może latem zmontujemy jakis wspólny weekend bo 6 czerwca wyjezdżamy na miesiąc Włochy, Chorwacja i Węgry |
_________________ Najlepsze, co może nas spotkać to ludzie, których kochamy, miejsca, które oglądamy oraz wspomnienia, które nam pozostaną
Beatka i Grześ |
|
|
|
 |
hhmariusz
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-06-07, 21:48
|
|
|
Wklejam parę poglądowych zdjęć z lodóweczką ElektroLUX
Widać na nich jak wygląda i dleczego nie chciała chłodzić, wcale się jej nie dziwię
Trochę wody, szczotki drucianej, odrdzewiacza i znowu młoda i piękna ma -12 pod pachą ( w zamrażarce)
Obraz 2694.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 57 raz(y) 47,21 KB |
Obraz 2692.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 46,02 KB |
Obraz 2686.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 60 raz(y) 44,87 KB |
Obraz 2681.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 60 raz(y) 47,96 KB |
Obraz 2679.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 59 raz(y) 47,27 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|