|
Wiek karawaningowców |
| Autor |
Wiadomość |
perfex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
|
Wysłany: 2010-08-03, 21:11 Wiek karawaningowców
|
|
|
Witam kamperowiczów ,
Nie mam jeszcze własnej chałupy na kołach głównie z dość błahej przyczyny - moje dzieci są za małe troszkę na to, więc z napięciem czekam jeszcze rok - najwyżej dwa na nabycie auta. Wiem jakie będzie- alkowa na 5-6 osób, najchętniej na Ducato, w jakimś przyzowitym stanie.
Ale do rzeczy... - tak się zastanawiam w jakim wieku są kamperowcy ? Patrząc na kampery śmigające po Polsce (głównie obcokrajowcy) widzę, że w przeważającej części są to ludzie dojrzali - no powiedzmy ogólnie w wieku 50+. Jestem ciekaw w jakim wieku mniej więcej są ludzie tutaj? My jesteśmy 30+ ale z trójką małych dzieci i wiem że dla osób które już "odchowały" nie jest wcale tak lekko wysłuchiwać zgraji maluchów (nawet mi bywa nie łatwo ) Jak to wygląda na zlotach tzn. w jakim wieku najczęściej są kamperowcy ?
Chętnie bym się kiedyś wybrał w jakimś miłym kierunku, najlepiej południowym z jakąś mini karawaną i tak się zastanawiam czasami czy nie jest tak że to forma wypoczynku popularniejsza raczej wśród osób które nie śmigają z mocno młodocianym potomstwem ? Jak to wygląda w naszej ludowej ojczyźnie, jakie macie spostrzeżenia ?
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2010-08-03, 21:22
|
|
|
| Możesz się nie obawiać. Na zlotach bywają nasi przyjaciele w wieku 1-100 lat. I wszyscy się świetnie bawią, a szczególnie najmłodsi. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Roza
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Eura Mobil 770 HB
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Mar 2010 Piwa: 103/18 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2010-08-04, 06:01 Re: Wiek karawaningowców
|
|
|
| perfex napisał/a: | Witam kamperowiczów ,
Nie mam jeszcze własnej chałupy na kołach głównie z dość błahej przyczyny - moje dzieci są za małe troszkę na to, więc z napięciem czekam jeszcze rok - najwyżej dwa na nabycie auta. |
witaj,
w jakim wieku sa Wasze dzieci? Nasze maja 5 i 7 lat, ale wczesniej (czyli wlasciwie od urodzenia) uzywalismy przyczepy kampingowej i zaluje bardzo, ze nie mielismy wtedy kampera! Wlasnie kiedy dzieci sa male mozna docenic luksus podrozowania kamperem.
| perfex napisał/a: |
Ale do rzeczy... - tak się zastanawiam w jakim wieku są kamperowcy ? Patrząc na kampery śmigające po Polsce (głównie obcokrajowcy) widzę, że w przeważającej części są to ludzie dojrzali - no powiedzmy ogólnie w wieku 50+. Jestem ciekaw w jakim wieku mniej więcej są ludzie tutaj? My jesteśmy 30+ ale z trójką małych dzieci i wiem że dla osób które już "odchowały" nie jest wcale tak lekko wysłuchiwać zgraji maluchów (nawet mi bywa nie łatwo ) Jak to wygląda na zlotach tzn. w jakim wieku najczęściej są kamperowcy ? |
kamperowcy sa w wieku "roznym":) bardzo czesto jezdza tez babcie i dziadki z wnukami.
No i na zlotach nie konczy sie kamperowanie. To tylko mily dodatek:) |
_________________ "...wszyscy jesteśmy Grekami na wygnaniu..." |
|
|
|
 |
rafalcho
weteran uzależniony od CT

Twój sprzęt: FORD TRANSIT Burstner Nexxo Family a 645
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Piwa: 10/12 Skąd: Łódź / Andrespol
|
Wysłany: 2010-08-04, 06:29 Re: Wiek karawaningowców
|
|
|
| babaffa napisał/a: | | Nasze maja 5 i 7 lat [...] Wlasnie kiedy dzieci sa male mozna docenic luksus podrozowania kamperem. |
Moje (i Beaty oczywiście ) "wampiki" mają 7 i 12. Nasz wiek ~40 , kamperkami jeżdzimy od 3 lat i powiem szczerze, że jezda z rodzinką kamperkiem to APOGEUM SZCZĘŚCIA bo ...
1. jedziemy całą "familią"
2. jest ddduuużżżooo miejsca dla każdego
3. chłopaki albo grają w karcioszki lub gry planszowe z mamą, albo grają na PSP, albo "lampią się" w telewizor ... i nie przeszkadzją podczas jazdy. Od czasu kiedy nabyliśmy kamperka podczas podróży zdecydowanie żadziej pada hasło "DALEKO JESZCZE ??"
4. Do kabiny w małym stopniu dociera hałas "wytwarzany" przez chłopaków.
Można by tu jeszcze ddduuużżżooo zalet wymieniać, ale .... jak sam nie spróbujesz ..... to się nie przekonasz.
Wydaje mi się, ze każdy powinien empirycznie doświadczyć podrózowania kamperkiem, bo jednak to co powyżej napisałem, to jednak subiektywne moje zdanie o podróżach z dzieciakami.
|
_________________ Pozdrawiam
rafalcho
www.techrol.eu |
|
|
|
 |
Frowyz
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter L A 531
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lis 2009 Piwa: 78/43 Skąd: Podbeskidzie ;)
|
Wysłany: 2010-08-04, 07:47
|
|
|
No to ja chyba po bandzie pojadę... Nasz wiek to 30 z małym plusem, dzieci 6 lat córka i 7 miesięcy chłopak... I nie rozumiem czego się tu obawiać? Fakt pieluszki w kamperze czasami potrafią zepsuć atmosferę ale z drugiej strony w domu również... |
_________________ Poczochrani pod beretem |
|
|
|
 |
perfex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
|
Wysłany: 2010-08-04, 09:17 Re: Wiek karawaningowców
|
|
|
| babaffa napisał/a: |
witaj,
w jakim wieku sa Wasze dzieci? Nasze maja 5 i 7 lat, |
3 lata, 3 lata, 2 lata Więc jednak małe |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2010-08-04, 09:30
|
|
|
| A moje córcia 17lat a synek 11mc. Właściwie Mikołaj to się w kampie urodził i tak mu zostało. My 34 i 40(ja). |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2010-08-04, 09:38
|
|
|
| Nie wyobrażam sobie innego pojazdu dla malucha. Sporo miejsca, prysznic gdzie małego można "zdezynfekować" po awarii, miejsce na przewinięcie nakarmienie, możliwość pobrykania, bez uwiązania juniora do fotelika, lodówka na jedzonko i kuchnia do podgrzewania, mnóstwo innych ciekawych zajęć dla dzieci w różnym wieku. |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2010-08-04, 11:56
|
|
|
Jeździmy kamperem trzeci sezon; wcześniej podróżowaliśmy z przyczepą - od samego początku była substytutem kampera, na którego nie było nas stać. W końcu, nie czekając aż zapełni się skarpeta, wzięliśmy kredyt i kupiliśmy kamperka. Argumentem był właśnie wiek naszych dzieci - wtedy 6, 8 i 10 lat. Stwierdziliśmy, że zanim uzbieramy na coś przyzwoitego, chłopaki podrosną i nie będą chcieć z nami jeździć. Podróż kamperem to nie jest zwykła jazda samochodem i dzieciaki znoszą ją znacznie lepiej - nie nudzą się. Może jedynakowi jest trochę trudniej, ale nasze wampiry świetnie organizują sobie czas w podróży. Jeżeli wiek Twoich dzieci jest jedynym powodem odwlekania zakupu kampera, to mogę Cię uspokoić - z kamperem jakość Waszych rodzinnych podróży się tylko poprawi.
Powodzenia w polowaniu na kampera. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2010-08-04, 12:20
|
|
|
Moje zajaczki sa w wieku 8 lat i 20 miesiecy. Mlodszy zaczal podroze w wieku 7 miesiecy i raz nawet byl najmlodszym uczestnikiem zlotu.
|
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2010-08-04, 13:21
|
|
|
(+-) 50 się tego nazbierało
Najpierw z namiotem na plecach, później z namiotem w bagażniku następnie N126, kamper Ford ADF, kamper VW LT-35 teraz przyczepa i Land Rover - to tak jakieś 30 lat.
W planach amerykański RV i podróż dookoła świata ale najpierw... prawdziwa wolność czyli emerytura.
Dzieci mamy już stare. Nie chcą z nami jeździć. Chętnie natomiast pożyczają sprzęt a sprzątam i naprawiam ja, jak za starych dobrych czasów gdy podróżowaliśmy wspólnie |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-08-04, 14:31
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | | ja się nie przyznam |
Hmmmm razem 107 powiadasz ....
Kogut ma 41 ....zostaje 66
Jolcia ma oczywiscie nieskończone 18 ..... zostaje 48 .......
Piesokura oceniam na "twarz" na jakieś 8 bo jeszcze się nie maluje ....zostaje 40
O cholera Adaś ty masz dorosłe dzieci a nie wyglądają ..... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 48/54 Skąd: z nad morza