Dołożenie foteli w dostawczaku - pismo od producenta. |
Autor |
Wiadomość |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Już prawie mamy koncepcję jaki mam mieć :)
|
Wysłany: 2010-08-16, 15:40 Dołożenie foteli w dostawczaku - pismo od producenta.
|
|
|
Chcę dołożyć fotele w dostawczaku aby zrobić auto "specjalne autokemping" na np. pięć osób. W okręgowej stacji kontroli pojazdów na ul. Ujastek w Krakowie powiedziano mi że konieczne jest pismo od producenta samochodu dotyczące punktów mocowania foteli. Czy ktoś już to przerabiał? Jak, gdzie? /przepisy zmieniły się we wrześniu/. |
_________________ a my nadal pracujemy koncepcyjnie... |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-08-16, 16:08
|
|
|
Chodzi o miejsca mocowania ewentualnych dodatkowych foteli i kotwiczenia pasów bezpieczeństwa, jeśli fabrycznie samochód nie był przewidziany do takiej adaptacji nikt ci takiego kwitu nie wypisze .......
Radek o zmianie ilości miejsc było już kilka wątków ..... to nie takie proste. |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-08-16, 16:31
|
|
|
Ja wiedziałem że tak będzie
Samochód fabrycznie nie był przewidziany do takiej adaptacji...
Z braku kaski postanowiłem odpuścić sobie "duże majsterkowanie" a w zamian przerobić "większego blaszaka".
I co teraz? Pozostaje szukać nowego rozwiązania.
Takie trudne też chyba nie?
Byłem dziś w wydziale rejestracji pojazdów... cenne rady by odwiedziś stację kontroli pojazdów i się dopytać, bo nie wszystkie typy aut można.
W "stacji" że ok. ale papier od firmy z stosownym wpisem i... od producenta auta.
Zakładam że dodając do typowego blaszaka można to "normalnie" czytaj legalnie załatwić. |
Ostatnio zmieniony przez radek_z_południ 2010-08-16, 16:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-08-16, 16:48
|
|
|
Taaa... i zawsze ma racje, tylko nie może na forum... ale wie lepiej... a Ci nowi to zawsze tak bez sensu "gdyacze", nie to co On z doświadczeniem i w ogóle...
Chętnie zbanował bym posty "kolegi". /przydała by się taka opcja/
A w temacie toż wszystkie kampery to przecież przeróbki, czy coś pomyliłem? |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-08-16, 17:02
|
|
|
radek_z_południ napisał/a: | W "stacji" że ok. ale papier od firmy z stosownym wpisem i... od producenta auta.
Zakładam że dodając do typowego blaszaka można to "normalnie" czytaj legalnie załatwić. |
Ty chyba nie przeczytałeś Radziu co napisałem ......
Nikt Ci takiego kwitu nie wystawi ..... na przykładzie Jumpera powiem Ci że jesli ktos zwróciłby się do mnie o takie oficjalne pisemko to jedyny wypadek w którym wystawiłbym takie zaświadczenie to samochód który wyjechał z fabryki jako tzw."Combi Club" czyli wielo-osobowy (ilość zależna od wersji) bo ten takowe mocowania i punkty kotwiczne posiadał ...... balaszak ich nie ma .... a tym bardziej adaptowany na kampera widelec. Różnica polega na tym że adaptację widelca na kampera zrobi firma specjalistyczna z papierami certyfikatami i homologacjami, a Ty mówisz o radosnej twórczości rękodzielniczej. |
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2010-08-16, 17:07
|
|
|
radek_z_południ napisał/a: | A w temacie toż wszystkie kampery to przecież przeróbki, czy coś pomyliłem? |
Nie tak do końca. Jest takie coś jak homologacja częściowa na przykład na podwozie do zabudowy. Następnie cały samochód jest jeszcze raz homologowany. Bardzo często podwozie pochodzi od Fiata/Forda/Inny a cały samochód sprzedawany jest pod marką Hymer/Adria/Rimor. Dla tego, że przeszedł procedurę homologacyjną już po zbudowaniu prototypu i kolejne egzemplarze są identyczne z prototypem. Ilość osób jakie może przewozić kamper określana jest w tej drugiej homologacji. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-08-16, 20:10
|
|
|
Kto by się z Szeryfem nie zgodził Ja się zgadzam!
Napisałem tylko co mi powiedzieli. I przeczytałem dokładnie wszystko co w tym temacie /wątku/ jest napisane. Postaram się poszerzyć info jutro, bo... ciągle jeszcze myślę o takim /stosunkowo tanim, choć może problematycznym/ sposobie nabycia kampera.
Dzwoniłem do firmy w Starym Sączu, człowiek przez telefon: oczywiście, bez problemu wszystko się zrobi/przerobi /wywalenie ścianki + dodanie ławy + okna 2 - 3 tys. zł. za robotę z papierem.
We wspomnianym wydziale komunikacji miły Pan ostrzegł mnie przed załatwianiem najpierw w firmie, bo "w firmie wszystko Panu zrobią, ale nie wszystko potem Pan zarejestruje."
Ale i pouczył że są firmy co od razu załatwiają rejestrację. Jutro poszukam, co i jak napisze.
W "Stacji" jak wyżej - czyli pupa zbita
Miałem /kolejny/ piękny plan w którym wszystko grało /nawet kasa!/ za wyjątkiem "przepisów".
Czy ktoś orientuje się jak można poradzić sobie z dodaniem foteli jeśli producent ich nie przewidział?
Może poparte stosownym projektem i zatwierdzone /przez nie wiem kogo/ zmiany konstrukcyjne? |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-08-16, 20:22
|
|
|
pytaj dalej ''szeryfa'' w koncu...ma wlasnie taka ''stacje'' jak wyzej.. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-08-16, 20:34
|
|
|
radek_z_południ napisał/a: | Może poparte stosownym projektem i zatwierdzone /przez nie wiem kogo/ zmiany konstrukcyjne? |
Ale ja wiem ma inicjały J.Ch. i boso po wodzie chodził .......
Radek ja robiłem z kampera Ducato Eriby z 2 osobowego 5 osobowy ..... i gdyby nie "bagaż doświadczeń własnych i wdzięczności" nic bym nie załatwił a było to 2 lata temu .... powiem więcej w briefie miał 6 osób ale w Polsce zarejestrowali na 2 ....
Weź Radek kartkę papieru policz koszty zakupu , przebudowy, wyposażenia ..... indywidualnej homologacji (bo wszystko idzie zrobić) ..... a wyjdzie Ci jedno ekonomiczna d....a zbita..... taniej kupić coś gotowego i adaptować do własnych potrzeb niż kombinować.
Ja wiem że zaraz powiesz ze takiego jak chcesz to jeszcze nie wyprodukowali bo biorąc pod uwagę pomysły z pewnością nie więc licz tylko to co niezbędne ww w miarę niezależnym kamperze .... |
 |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-08-16, 21:13
|
|
|
roger napisał/a: | taniej kupić coś gotowego i adaptować do własnych potrzeb niż kombinować.
Ja wiem że zaraz powiesz ze takiego jak chcesz to jeszcze nie wyprodukowali bo biorąc pod uwagę pomysły z pewnością nie więc licz tylko to co niezbędne ww w miarę niezależnym kamperze .... |
Masz racje i... nie masz, wyprodukowali ale nie na moją kieszeń
Właśnie klikam i klikam i dochodzę do wniosku że z moja kasą i cierpliwością trzeba kupić blaszaka zarejestrowanego na 5 osób i go sobie "dokamperować" nikomu nic nie mówiąc
Ewentualnie fotele przestawić tak co by było ładnie/wygodnie może nawet w miejsca przewidziane przez...
? Czy przemieszczając się blaszakiem zarejestrowanym jako dostawczy na 5 osób, ale wyposażonym jak kamper, można się spodziewać kwasów?? Jeśli tak proszę o info jakich. |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-08-16, 21:39
|
|
|
radek_z_południ napisał/a: | Ewentualnie fotele przestawić tak co by było ładnie/wygodnie |
No na pewno ładnie będzie z przegrodą / kratą / za tymi pięcioma miejscami - czyli w środku campera |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-08-16, 21:48
|
|
|
oskp napisał/a: | radek_z_południ napisał/a: | Ewentualnie fotele przestawić tak co by było ładnie/wygodnie |
No na pewno ładnie będzie z przegrodą / kratą / za tymi pięcioma miejscami - czyli w środku campera |
Durny jestem więc pytam, może ktoś mądry poradzi.
Rozumiem ze przegrody /kratki/ wywalić nie można, czy można ale... ? |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2010-08-16, 21:53
|
|
|
Jak będziesz informacji wszelkich zasięgał tylko u jednego lub dwóch panów diagnostów to daleko nie zajedziesz. Wiedza wielu diagnostów jest niestety porażająco niska. Panowie jak dostaną do ręki dokumenty z kampera to nie wiedza co z tym zrobić. Ostatnio klient usiłował zarejestrować w Warszawie kupionego u mnie fabrycznie nowego kampera sześcioosobowego. Ponieważ zarejestrowanie nowego samochodu kampingowego na podstawie fabrycznej homologacji przerosło możliwości intelektualne warszawskich urzędników, samochód wylądował w stacji diagnostycznej. I tu panowie diagności stwierdzili zgodnym chórem że, się nie da na 6 osób a tylko na dwie - bo oni byli na szkoleniu właśnie i ich świeża wiedza jest niepodważalna.
Na szczęście na innej stacji panowie doskonale się znali na specyfice pojazdów kampingowych. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2010-08-16, 22:31
|
|
|
radek_z_południ napisał/a: | Czy przemieszczając się blaszakiem zarejestrowanym jako dostawczy na 5 osób, ale wyposażonym jak kamper, można się spodziewać kwasów?? |
CALA NAPRZOD,
realizuj pomysła na bazie blaszaka, podobnie jak maszakow
kto Ci zabroni wstawić szafkę- kombajn ze zlewem,maszynką i lodówką?
a może zabronią wstawić toaletę przenośną?
komu będzie przeszkadzał przykręcony zbiornik na wodę?
czy zmyślnie spreparowane i wkomponowane łoże będzie komuś przeszkadzać?
4 x NIE, NIKOMU |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2010-08-16, 23:10
|
|
|
To jakim cudem po Polsce jeździ tysiące blaszaków przerobionych na BUSY.? A z tego co czytam NIE DA SIE przerobić samochodu dostawczego na 5-cio osobowy.W ostateczności proponuje kupić używanego busa i zmienić zabudowe wewnątrz na kempingową.W dowodzie pozostanie rejestracja na busa i będzie wtedy z tego camperbus.Lub udac sie do właściciela takiej firmy przewozowej i poprosić Go i udostępnienie sposobu na zmianę przeznaczenia z dostawczego na busa.Jak wcześniej już napisałem jeżdzi tego tysiące więc i sposób nie jest wielką tajemnicą. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
|