Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dołożenie foteli w dostawczaku - pismo od producenta.
Autor Wiadomość
radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Już prawie mamy koncepcję jaki mam mieć :)
Piwa: 1/2
Wysłany: 2010-08-16, 15:40   Dołożenie foteli w dostawczaku - pismo od producenta.

Chcę dołożyć fotele w dostawczaku aby zrobić auto "specjalne autokemping" na np. pięć osób. W okręgowej stacji kontroli pojazdów na ul. Ujastek w Krakowie powiedziano mi że konieczne jest pismo od producenta samochodu dotyczące punktów mocowania foteli. Czy ktoś już to przerabiał? Jak, gdzie? /przepisy zmieniły się we wrześniu/.

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-08-16, 16:08   

Chodzi o miejsca mocowania ewentualnych dodatkowych foteli i kotwiczenia pasów bezpieczeństwa, jeśli fabrycznie samochód nie był przewidziany do takiej adaptacji nikt ci takiego kwitu nie wypisze .......
Radek o zmianie ilości miejsc było już kilka wątków ..... to nie takie proste.

radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-08-16, 16:31   

Ja wiedziałem że tak będzie :gwm
Samochód fabrycznie nie był przewidziany do takiej adaptacji...
Z braku kaski postanowiłem odpuścić sobie "duże majsterkowanie" a w zamian przerobić "większego blaszaka".
I co teraz? Pozostaje szukać nowego rozwiązania.

Takie trudne też chyba nie?
Byłem dziś w wydziale rejestracji pojazdów... cenne rady by odwiedziś stację kontroli pojazdów i się dopytać, bo nie wszystkie typy aut można.
W "stacji" że ok. ale papier od firmy z stosownym wpisem i... od producenta auta.
Zakładam że dodając do typowego blaszaka można to "normalnie" czytaj legalnie załatwić.
Ostatnio zmieniony przez radek_z_południ 2010-08-16, 16:39, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-08-16, 16:48   

Taaa... i zawsze ma racje, tylko nie może na forum... ale wie lepiej... a Ci nowi to zawsze tak bez sensu "gdyacze", nie to co On z doświadczeniem i w ogóle...
Chętnie zbanował bym posty "kolegi". /przydała by się taka opcja/

A w temacie toż wszystkie kampery to przecież przeróbki, czy coś pomyliłem?

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-08-16, 17:02   

radek_z_południ napisał/a:
W "stacji" że ok. ale papier od firmy z stosownym wpisem i... od producenta auta.
Zakładam że dodając do typowego blaszaka można to "normalnie" czytaj legalnie załatwić.

Ty chyba nie przeczytałeś Radziu co napisałem ...... :(
Nikt Ci takiego kwitu nie wystawi ..... na przykładzie Jumpera powiem Ci że jesli ktos zwróciłby się do mnie o takie oficjalne pisemko to jedyny wypadek w którym wystawiłbym takie zaświadczenie to samochód który wyjechał z fabryki jako tzw."Combi Club" czyli wielo-osobowy (ilość zależna od wersji) bo ten takowe mocowania i punkty kotwiczne posiadał ...... balaszak ich nie ma .... a tym bardziej adaptowany na kampera widelec. Różnica polega na tym że adaptację widelca na kampera zrobi firma specjalistyczna z papierami certyfikatami i homologacjami, a Ty mówisz o radosnej twórczości rękodzielniczej.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2010-08-16, 17:07   

A w temacie toż wszystkie kampery to przecież przeróbki, czy coś pomyliłem?

Nie tak do końca. Jest takie coś jak homologacja częściowa na przykład na podwozie do zabudowy. Następnie cały samochód jest jeszcze raz homologowany. Bardzo często podwozie pochodzi od Fiata/Forda/Inny a cały samochód sprzedawany jest pod marką Hymer/Adria/Rimor. Dla tego, że przeszedł procedurę homologacyjną już po zbudowaniu prototypu i kolejne egzemplarze są identyczne z prototypem. Ilość osób jakie może przewozić kamper określana jest w tej drugiej homologacji.

radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-08-16, 20:10   

Kto by się z Szeryfem nie zgodził :) Ja się zgadzam!
Napisałem tylko co mi powiedzieli. I przeczytałem dokładnie wszystko co w tym temacie /wątku/ jest napisane. Postaram się poszerzyć info jutro, bo... ciągle jeszcze myślę o takim /stosunkowo tanim, choć może problematycznym/ sposobie nabycia kampera.

Dzwoniłem do firmy w Starym Sączu, człowiek przez telefon: oczywiście, bez problemu wszystko się zrobi/przerobi /wywalenie ścianki + dodanie ławy + okna 2 - 3 tys. zł. za robotę z papierem.

We wspomnianym wydziale komunikacji miły Pan ostrzegł mnie przed załatwianiem najpierw w firmie, bo "w firmie wszystko Panu zrobią, ale nie wszystko potem Pan zarejestruje."
Ale i pouczył że są firmy co od razu załatwiają rejestrację. Jutro poszukam, co i jak napisze.

W "Stacji" jak wyżej - czyli pupa zbita :(

Miałem /kolejny/ piękny plan w którym wszystko grało /nawet kasa!/ za wyjątkiem "przepisów".

Czy ktoś orientuje się jak można poradzić sobie z dodaniem foteli jeśli producent ich nie przewidział?

Może poparte stosownym projektem i zatwierdzone /przez nie wiem kogo/ zmiany konstrukcyjne?

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2010-08-16, 20:22   

pytaj dalej ''szeryfa'' w koncu...ma wlasnie taka ''stacje'' jak wyzej.. :bigok

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-08-16, 20:34   

Może poparte stosownym projektem i zatwierdzone /przez nie wiem kogo/ zmiany konstrukcyjne?

Ale ja wiem ma inicjały J.Ch. i boso po wodzie chodził .......

Radek ja robiłem z kampera Ducato Eriby z 2 osobowego 5 osobowy ..... i gdyby nie "bagaż doświadczeń własnych i wdzięczności" nic bym nie załatwił a było to 2 lata temu .... ;) powiem więcej w briefie miał 6 osób ale w Polsce zarejestrowali na 2 ....
Weź Radek kartkę papieru policz koszty zakupu , przebudowy, wyposażenia ..... indywidualnej homologacji (bo wszystko idzie zrobić) ..... a wyjdzie Ci jedno ekonomiczna d....a zbita..... taniej kupić coś gotowego i adaptować do własnych potrzeb niż kombinować.
Ja wiem że zaraz powiesz ze takiego jak chcesz to jeszcze nie wyprodukowali bo biorąc pod uwagę pomysły z pewnością nie więc licz tylko to co niezbędne ww w miarę niezależnym kamperze ....

radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-08-16, 21:13   

roger napisał/a:
taniej kupić coś gotowego i adaptować do własnych potrzeb niż kombinować.
Ja wiem że zaraz powiesz ze takiego jak chcesz to jeszcze nie wyprodukowali bo biorąc pod uwagę pomysły z pewnością nie więc licz tylko to co niezbędne ww w miarę niezależnym kamperze ....

Masz racje i... nie masz, wyprodukowali ale nie na moją kieszeń :gwm
Właśnie klikam i klikam i dochodzę do wniosku że z moja kasą i cierpliwością trzeba kupić blaszaka zarejestrowanego na 5 osób i go sobie "dokamperować" nikomu nic nie mówiąc :)
Ewentualnie fotele przestawić tak co by było ładnie/wygodnie może nawet w miejsca przewidziane przez...

? Czy przemieszczając się blaszakiem zarejestrowanym jako dostawczy na 5 osób, ale wyposażonym jak kamper, można się spodziewać kwasów?? Jeśli tak proszę o info jakich.

Ahmed 
Kombatant
Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Piwa: 207/306
Wysłany: 2010-08-16, 21:39   

Ewentualnie fotele przestawić tak co by było ładnie/wygodnie

No na pewno ładnie będzie z przegrodą / kratą / za tymi pięcioma miejscami - czyli w środku campera :haha: :haha: :haha: :bigok

radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-08-16, 21:48   

oskp napisał/a:
Ewentualnie fotele przestawić tak co by było ładnie/wygodnie

No na pewno ładnie będzie z przegrodą / kratą / za tymi pięcioma miejscami - czyli w środku campera :haha: :haha: :haha: :bigok

Durny jestem więc pytam, może ktoś mądry poradzi.

Rozumiem ze przegrody /kratki/ wywalić nie można, czy można ale... ?

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2010-08-16, 21:53   

Jak będziesz informacji wszelkich zasięgał tylko u jednego lub dwóch panów diagnostów to daleko nie zajedziesz. Wiedza wielu diagnostów jest niestety porażająco niska. Panowie jak dostaną do ręki dokumenty z kampera to nie wiedza co z tym zrobić. Ostatnio klient usiłował zarejestrować w Warszawie kupionego u mnie fabrycznie nowego kampera sześcioosobowego. Ponieważ zarejestrowanie nowego samochodu kampingowego na podstawie fabrycznej homologacji przerosło możliwości intelektualne warszawskich urzędników, samochód wylądował w stacji diagnostycznej. I tu panowie diagności stwierdzili zgodnym chórem że, się nie da na 6 osób a tylko na dwie - bo oni byli na szkoleniu właśnie i ich świeża wiedza jest niepodważalna.
Na szczęście na innej stacji panowie doskonale się znali na specyfice pojazdów kampingowych.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2010-08-16, 22:31   

Czy przemieszczając się blaszakiem zarejestrowanym jako dostawczy na 5 osób, ale wyposażonym jak kamper, można się spodziewać kwasów??

CALA NAPRZOD,
realizuj pomysła na bazie blaszaka, podobnie jak maszakow
kto Ci zabroni wstawić szafkę- kombajn ze zlewem,maszynką i lodówką?
a może zabronią wstawić toaletę przenośną?
komu będzie przeszkadzał przykręcony zbiornik na wodę?
czy zmyślnie spreparowane i wkomponowane łoże będzie komuś przeszkadzać?

4 x NIE, NIKOMU

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2010-08-16, 23:10   

To jakim cudem po Polsce jeździ tysiące blaszaków przerobionych na BUSY.? A :) z tego co czytam NIE DA SIE przerobić samochodu dostawczego na 5-cio osobowy.W ostateczności proponuje kupić używanego busa i zmienić zabudowe wewnątrz na kempingową.W dowodzie pozostanie rejestracja na busa i będzie wtedy z tego camperbus.Lub udac sie do właściciela takiej firmy przewozowej i poprosić Go i udostępnienie sposobu na zmianę przeznaczenia z dostawczego na busa.Jak wcześniej już napisałem jeżdzi tego tysiące więc i sposób nie jest wielką tajemnicą. :) :spoko

Odpowiedz do tematu